Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • BLOG
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Piše: Ivana Begović, Travel Advisor.eu

  Osnovan 1888. godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, nalazi se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i definitivno je mjesto koje treba posjetiti. Šetajući pored artefakata iz različitih perioda, tamo možete dotaći srce povijesti.

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Niz različitih izložbenih predmeta, iz područja arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije, geografije, povijesti i prirodne povijesti, zadržat će vas u paviljonima ovog Muzeja, satima.

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Sarajevska hagada, iluminirani manuscript, nastao u 14.st. u Kraljevini Aragon, područje današnje Španije, najvrijedniji je eksponat Muzeja. 2017. godine ovaj rukopis sa nevjerovatnom pričom, uvršten je u UNESCO-ov Registar Pamćenja svijeta. Vrlo zanimljiv dio postava nalazi se u paviljonu za etnologiju gdje se šetnjom kroz 6 autentičnih soba, može vidjeti kultura i način života stanovnika BiH iz 19.st.

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Bosna i Hercegovina oduvijek je bila područje zanimljivo za istraživanja. Nažalost, ogroman broj artefakata nestao je sa ovog područja. To je bio i osnovni razlog za osnivanje Muzeja. Kompleks od četiri zgrade, u čijoj unutrašnjosti se nalazi predivan botanički vrt, kojem rastu mnoge endemske vrste biljaka, karakteristične za to područje.

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

  Biblioteka Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine ima bogatu zbirku knjiga, rukopisa i dnevne štampe, prikupljenih tokom 130 godina postojanja. U naslovima je moguće uživati u čitaoni. Osim standardnih tura, Muzej nudi i različite radionice za djecu i proslave dječijih rođendana. Odličan način da se najmlađi upoznaju sa kulturom i poviješću.

   Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bio je zatvoren više od dvije godine. Ako želite učiniti dobro djelo, suvenire kupite tamo. Institucija se samofinancira.

  photo: Dejan Kulijer

  Travel Advisor.eu

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce