Lastovski Pokladi i zanimljive legende o ljepotanu s juga

Točna godina početka lastovskih Poklada nije poznata. Prema legendi, u srednjem vijeku Mauri su opsjedali grad Korčulu, te su poslali izaslanika na Lastovo kako bi zatražili predaju od stanovnika. Lastovci su zarobili izaslanika i zatvorili ga. U znak odmazde, ljuti Mauri su poslali svoje brodove prema Lastovu s ciljem pokoravanja otoka. Međutim, neočekivano snažno nevrijeme podiglo se i raspršilo neprijateljsko brodovlje. Tada su Lastovci izveli zarobljenika, postavili ga na magarca te ga proveli kroz cijelo selo izrugivanjem.

Predvečer su ga objesili s dugačkim užetom s uzvisine poznate kao “Pokladareva grža”. Kasnije su ga na magarcu odveli do Dolca, gdje su ga uz zvuk zvona i uzvike spalili. Od tog trenutka pa sve do danas, lastovski Poklad se svake godine održava prema precizno utvrđenim pravilima i postupcima. Njegova jedinstvenost leži u tome što je neobičan i nema pandana u bilo kojem dijelu svijeta. Ovaj običaj spada među vrjednije u Republici Hrvatskoj, što potvrđuje i činjenica da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 17. siječnja 2008. godine proglasilo lastovski Poklad nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te ga stavilo pod svoju zaštitu.


Postoje mnoge legende koje oblikuju bogato predivo nasljeđa o Lastovu, a svaki mještanin otoka ima svoju priču. Evo nekoliko zanimljivih legendi:

U naselju Ubli, gdje se danas nalazi arheološka iskopina starokršćanske bazilike sv. Petra, vjeruje se da su pokopana 12 zlatnih kipova apostola.
U prošlosti, stanovnici Lastova nisu sadili orahova stabla jer su vjerovali da se pod orahom okupljaju vještice. Bijeli luk bio je omiljen, smatran ljekovitim protiv svih vrsta uroka.

Vještice su, prema uvjerenju, “nemir donosile” na mjestima gdje se put račvao na tri dijela, koristeći ih kao okupljališta. No, u Račoj špilji, čiji je hodnik dopirao do mora, obitavale su vile. Čak i vampiri nisu bili rijetki gosti, a epidemiju trovanja hranom stanovništvo je pripisivalo njihovom utjecaju.

Kuća ispred koje raste palma označavala je gasnuće obiteljske loze prema legendi. Legenda o Glavatu govori o Zeusovom izaslaniku koji je poslan da pronađe najljepši otok na svijetu. Nakon dugotrajne potrage, izaslanik je ostao zarobljen na tom mjestu, ne mogavši donijeti odluku. Tako i danas stojeći, okamenjen, između otoka Lastova, Korčule i Mljeta.

Izvor i fotografije: Park prirode Lastovo