Stonehenge – vječni misterij Engleske

Ova impresivna drevna građevina iz neolita i brončanog doba, smještena je blizini Amensburya u engleskom okrugu Wiltshireu, otprilike 13 km sjeverozapadno od Salisburya. Sastoji se od zemljanih radova koji okružuju kružno postavljene velike uspravne kamenove, poznate kao megaliti. Postoji kontroverza oko starosti kamenog kruga, ali većina arheologa vjeruje da je izgrađen između 2500. i 2000. godine pr. n. e. Stariji zemljani radovi oko kamenog kruga, koji čine najstariji dio građevine, potječu otprilike iz 3100. godine pr. n. e.

Stonehenge, tajanstveni prapovijesni spomenik koji privlači pažnju turista i posjetitelja diljem svijeta, nije proizvod samo jedne generacije ljudi. Naprotiv, njegova gradnja protezala se kroz nekoliko stoljeća, a više generacija mijenjalo je njegov izgled. Početak gradnje Stonehengea seže otprilike 5000 godina u prošlost, kada je počela gradnja jarka i nasipa, dok je kameni krug podignut oko 2500. pr. Kr. . Evo nekoliko zanimljivih stvari o ovom popularnom misterioznom lokalitetu koje niste znali.

Postoji misterija oko toga kako su drevni ljudi prebacili ovakve kamene blokove do Stonehengea. Teorije uključuju ljudsku snagu i čak pomoć ledenjaka, ali nitko nije siguran kako su to točno učinili. Charles Darwin, poznat po svojoj teoriji evolucije, također je bio zainteresiran za Stonehenge. Iako su mnogi očekivali da će proučavati ptice na Galapagosu, Darwinov interes se usmjerio na crve koji su živjeli ispod Stonehenge kamenja.

Prvi pisani zapisi o Stonehengeu datiraju iz 12. stoljeća, ali prvi točni crteži spomenika pojavili su se tek u 15. stoljeću.
Stonehenge je bio popularno odredište za zrakoplovstvo, posebno tijekom Prvog svjetskog rata kada je postao vojni aerodrom. Iako arheološki dokazi pokazuju da je Stonehenge služio kao mjesto ukopa, njegova prava svrha i dalje je misterij. Teorije uključuju šarolike religijske ceremonije i astronomski kalendar.

Godine 1620., vojvoda od Buckinghama poslao je ljude da kopaju po središtu Stonehengea u potrazi za blagom, ali umjesto toga pronašli su prapovijesnu jamu s kostima životinja. Blago nije nikad pronađeno. Godine 1985., Stonehenge je postao poprište sukoba između putnika koji su htjeli organizirati festival i policije. Sukob je nazvan “Bitka kod Beanfielda” i rezultirao je ozljedama kako policajaca tako i putnika.

Mitovi i legende okružuju Stonehenge, uključujući priče o čarobnjaku Merlinu koji teleportira kamenje, kao i višedesetljetne teorije o NLO-ima. Priča kaže da je Merlin teleportirao kamenje iz Irske, gdje su ga drevni Divovi sastavili. Druga legenda ukazuje na invaziju Danaca kao na izvor njegovog podrijetla, dok neki teoretičari pak opisuju spomenik kao rimski hram. Moderne priče nisu ništa manje maštovite s tvrdnjom da je to mjesto zapravo sletište za NLO-e.

Ovi mitovi dodaju dodatnu dozu misterija kojih ovom drevnom spomeniku nikad nije nedostajalo. Jeste posjetili Stonehenge?

Fotografije: Pexels.com