ExploreCroatia suradnici

Glavna urednica 

Anita Žuvela Hitrec

Po struci je profesorica filozofije i diplomirani kroatolog, a posebno područje interesa su joj novi mediji i digitalni kanali komunikacije.

Na vodećem news portalu www.net.hr, radila je od 2007. do 2014. godine, te je na istoimenom portalu 2013. godine, uz podršku marketinga i Uprave, inicirala i organizirala pokretanje turističkog portala Hotpots.net.hr, na kojem je do 2018. surađivala sa većim brojem kontinentalnih županija. Projekt napušta 2018.godine te pokreće vlastiti portal Explore Croatia.

Autorica je brojnih blogova, putopisa i studijskih reportaža o kontinentalnim destinacijama, autor nekoliko studijskih reportaža za inozemne destinacije,  te je vanjski suradnik gastro portala Okusi.eu. U svojstvu turističkog novinara u ime FIJET organizacije, posjetila je Rusiju, Slovačku, Austriju, i brojne domaće destinacije.

Za svoj rad nagrađena je 2017 godine posebnim priznanjem FIJET-a Marko Polo,  za iznimno korištenje medijskih komunikacijskih tehnologija u promociji turizma Hrvatske. Od  2019. Anita je članica tročlanog povjerenstva MARKO POLO godišnje nagrade za najbolje turističke reportaže (u sastavu Hrvoje Zovko predsjednik HND-a, Ante Gavranović i Anita Žuvela).
Članica je izvršnog odbora
Fijet Croatia – svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu.

KOLUMNISTI I  VANJSKI SURADNICI EXPLORE CROATIA:

SAŠA PJANIĆ  – foto suradnik

Saša se bavi profesionalno fotografijom od 1998., surađujući sa brojnim tvrtkama,  časopisima i agencijama za oglašavanje. Nešto ranije putuje u Turkmenistan, čime započinje i svoje putne projekte.

Izgrađujući se autorski kroz razna putovanja, usporedo sa različitim profesionalnim angažmanima, udružuje se sa skupinom fotografa koji će zajedno pokrenuti projekt Omnibus World Workshop. Od 2006. intenzivno putuje Azijom i Afrikom, objavljujući fotografije i priloge u In Flight magazinu Croatia Airlines, Meridijanima i Place2Go te sudjelujući i izlažući fotografije u sklopu različitih projekata udruga Omnibus i World Visual Factory.

U suradnji sa Human Synergy Project, početkom 2016. ostvaruje putni projekt My Life 4 Kids – Budapest to Bamako Humanitarian Rally. Krajem iste godine za putopisnu fotoreportažu, objavljenu u In Flight magazinu Croatie Airlines, Bilogora-Ljepota slobodnog spusta, FIJETovu dobija nagradu Marko Polo, za najbolju turističku reportažu u 2016. Trenutno priprema putopisno-humanitarni projekt West Africa 2020. Radi kao freelance fotograf i putopisac, specijaliziran na područjima hoteljerstva, turističkog i destinacijskog brandinga te putovanja. Član je ULUPUHa od 2017. Saša je autor brojnih fotografija na društvenim mrežama Explore Croatia kao i na portalu kroz Bjelovarsko – bilogorski kraj i Slavoniju.

 

DORA MARINIĆ

Na mladima svijet ostaje. Ova mlada blogerica sa uspješnim instagram profilom i vlastitom blog stranicom, iako profesionalno daleko od putovanja, često stvara slobodne trenutke kako bi što više mogla putovati. Posebna želja joj je upoznati što više hrvatskih mjesta i sve ljepote koje ova zemlja nudi. Kako bi što više od posjećenog i doživljenog ostalo u pisanoj i slikovnoj memoriji, Dora iz hobija otvara  instagram profil a nakon nekog vremena započinje pisati blog i voditi Facebook stranicu. Njeni brojni Insta pratitelji tako nauče iz svakog njenog izleta ponešto novo o ljepotama Hrvatske, a Dorini blogovi su savršeni spoj turističke preporuke i otkrivanja kulturno povijesnog naslijeđa.
Sva ta blaga možete pronaći  na blogu Dorine razglednice.

HELENA VARENDORFF 

Helena Varendorff je osnivačica portala Okusi.eu. Kao slobodna novinarka i fotograf surađivala je s više hrvatskih i europskih medija kao što su npr. Die Presse, The Economist Group i Cosmopolitan. Autorica jedne kuharice te food blogerica, obožava tržnice i putovanja na kojima može kušati nova jela i namirnice i želi svoju strast prenijeti i na čitatelje portala. Serija Heleninih izvrsnih tekstova o tržnicama i europskim kavanama, omiljeno je štivo svih onih koji o okusima svijeta kao i profinjenim zalogajima,  žele saznati više. Naša Helena je naš prozor u profinjeni gastro globus, a njeni recepti su isprobano i provjereno, među najboljim web receptima koje smo iskušali.

TINA ETEROVIĆ ČUBRILO

Članica Zbora turističkih novinara Tina Eterović Čubrilo, dugogodišnja predsjednica Zbora turističkih novinara i aktualna predsjednica hrvatskog FIJET-a i potpredsjednica Svjetske organizacije turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET CROATIA

Tina Čubrilo Eterović radila je kao urednica na 1. programu Hrvatskoga radija od 1970., 20 godina je bila politički komentator i izvjestitelj, a od 1992. radila je kao specijalizirana novinarka i urednica emisija o turizmu i putovanjima. Autorica je brojnih dokumentarnih reportaža, suradnica u specijaliziranim časopisima i urednica portala FIJET-Hrvatska. Jedna je od troje osnivača Sindikata novinara Hrvatske, a od 1996. – 2014. bila je predsjednica Zbora turističkih novinara.

Dobitnica je nagrade Zlatno Pero Hrvatskog novinarskog društva 1996. za dokumentarne reportaže, nagrade Europske federacije turističkih novinara (Lecce, Italia) za unapređenje međunarodne suradnje i toleranciju i dvije nagrade FESTO, Europske federacije turističkih novinara za doprinos profesionalnom unapređenju turističkog novinarstva i ukupni doprinos u novinarstvu.

TOMISLAV RADIĆ 

Svestrani novinar i kolumnist, Tomislav je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Apsolvirao na Višoj upravnoj školi, na Visokoj upravnoj školi, na Fakultetu političkih znanosti i na postdiplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu.

Od 1969. do 1986. godine radio je kao urednik u Vanjsko političkoj redakciji, kao urednik središnjih informativnih emisija (Dnevnik, Dnevne novosti, Jutarnja kronika i Kronika dana) i kao reporter na Prvom programu Radio Zagreba. Godine 1986. prelazi na Univerzijadu najprije kao urednik svih izdanja Univerzijade a nakon toga obavlja poslove direktora Odjela za informiranje. Od 1990 godine Glavni i odgovorni urednik Radio Sljemena.

Od 1993 godine urednik turističke emisije Sunčani sat (2.program Hrvatskog radija). Bio je savjetnik u Ministarstvu turizma u mandatu ministra Damira Bajsa te je bio član Upravnog vijeća HINE – stručnjak za pravna pitanja. Surađivao je u Tjednom listu omladine, Plavom vijesniku, Večernjem listu, Borbi, u mariborskoj Večeri, u časopisima Turizam plus, Cro turizam i Novinar.

Trenutno piše za Gospodarski list, kolumnist  je u magazinu Agroglas (Glas Slavonije) i suradnik na Portalima Businessin.hr, HIA.hr.(Hrvatska izvještajna agencija).

NENO PAVINČIĆ

Neno je poznati hrvatski TV voditelj i novinar.Nakon stjecanja zvanja magistra inženjera pomorskog prometa, upisuje specijalistički studij marketing menadžmenta. Paralelno sa studijem radi kao novinar i voditelj na Primorskom radiju te RI TV-u.
Bio je voditelj prvog hrvatskog Velikog Brata i kviza Veto na RTL televiziji, a 2016. se ponovno pojavljuje kao voditelj Big Brothera. Sve ove godine povremeno surađuje u ulozi voditelja i sa svjetskom produkcijskom kućom TELEMEDIOM.. Bio je gost „Večere za pet“ i „Koleđice“ na RTL televiziji, te prvog reality showa „Farma“ na Novoj TV. Neno je uređivao, osmislio i vodio nagradnu igru „Dlanosvrb“, koja je išla nekoliko godina na tri radijske stanice, u Novom listu te Kanalu Ri, a obnašao je i dužnost voditelja marketinga Domaćeg radija. Vlasnik je marketinške agencije. Aktivan član Gastronauta, Neno je autor brojnih gastro putopisa i reportaža o hrani i vinima.