ExploreCroatia suradnici

Glavna urednica 

Anita Žuvela Hitrec

Po struci je profesorica filozofije i diplomirani kroatolog, a posebno područje interesa su joj novi mediji i digitalni kanali komunikacije.

Na vodećem news portalu www.net.hr, radila je od 2007. do 2014. godine, te je na istoimenom portalu 2013. godine, uz podršku marketinga i Uprave, inicirala i organizirala pokretanje turističkog portala Hotpots.net.hr, na kojem je do 2018. surađivala sa većim brojem kontinentalnih županija. Projekt napušta 2018.godine te pokreće vlastiti portal Explore Croatia.

Autorica je brojnih blogova, putopisa i studijskih reportaža o kontinentalnim destinacijama, autor nekoliko studijskih reportaža za inozemne destinacije,  te je vanjski suradnik gastro portala Okusi.eu. U svojstvu turističkog novinara u ime FIJET organizacije, posjetila je Rusiju, Slovačku, Austriju, i brojne domaće destinacije.

Za svoj rad nagrađena je 2017 godine posebnim priznanjem FIJET-a Marko Polo,  za iznimno korištenje medijskih komunikacijskih tehnologija u promociji turizma Hrvatske. Od  2019. Anita je članica tročlanog povjerenstva MARKO POLO godišnje nagrade za najbolje turističke reportaže (u sastavu Hrvoje Zovko predsjednik HND-a, Ante Gavranović i Anita Žuvela).
Članica je izvršnog odbora
Fijet Croatia – svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu.

KOLUMNISTI I  VANJSKI SURADNICI EXPLORE CROATIA:

SAŠA PJANIĆ  – foto suradnik

Saša se bavi profesionalno fotografijom od 1998., surađujući sa brojnim tvrtkama,  časopisima i agencijama za oglašavanje. Nešto ranije putuje u Turkmenistan, čime započinje i svoje putne projekte.

Izgrađujući se autorski kroz razna putovanja, usporedo sa različitim profesionalnim angažmanima, udružuje se sa skupinom fotografa koji će zajedno pokrenuti projekt Omnibus World Workshop. Od 2006. intenzivno putuje Azijom i Afrikom, objavljujući fotografije i priloge u In Flight magazinu Croatia Airlines, Meridijanima i Place2Go te sudjelujući i izlažući fotografije u sklopu različitih projekata udruga Omnibus i World Visual Factory.

U suradnji sa Human Synergy Project, početkom 2016. ostvaruje putni projekt My Life 4 Kids – Budapest to Bamako Humanitarian Rally. Krajem iste godine za putopisnu fotoreportažu, objavljenu u In Flight magazinu Croatie Airlines, Bilogora-Ljepota slobodnog spusta, FIJETovu dobija nagradu Marko Polo, za najbolju turističku reportažu u 2016. Trenutno priprema putopisno-humanitarni projekt West Africa 2020. Radi kao freelance fotograf i putopisac, specijaliziran na područjima hoteljerstva, turističkog i destinacijskog brandinga te putovanja. Član je ULUPUHa od 2017. Saša je autor brojnih fotografija na društvenim mrežama Explore Croatia kao i na portalu kroz Bjelovarsko – bilogorski kraj i Slavoniju.

 

HELENA VARENDORFF 

Helena Varendorff je osnivačica portala Okusi.eu. Kao slobodna novinarka i fotograf surađivala je s više hrvatskih i europskih medija kao što su npr. Die Presse, The Economist Group i Cosmopolitan. Autorica jedne kuharice te food blogerica, obožava tržnice i putovanja na kojima može kušati nova jela i namirnice i želi svoju strast prenijeti i na čitatelje portala. Serija Heleninih izvrsnih tekstova o tržnicama i europskim kavanama, omiljeno je štivo svih onih koji o okusima svijeta kao i profinjenim zalogajima,  žele saznati više. Naša Helena je naš prozor u profinjeni gastro globus, a njeni recepti su isprobano i provjereno, među najboljim web receptima koje smo iskušali.