Pidoća i debit se vole – uživajte punim gastro jedrima u Šibeniku

Na šibenskoj rivi, na Trgu Pavla Šubića I, u petak 14. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija ‘Pidoća & Debit se vole‘ gdje će posjetitelji ponovno  imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i potvrditi da su zbilja idealan par!

Ova supernamirnica – po šibenski pidoća, poznata također dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme kad je pidoća spremna za konzumaciju mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju četvrto  izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji, jer stiže najukusniji event ove sezone ‘Pidoća & debit se vole‘.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području. Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Pidoće će na razne načine dočarati  posjetiteljima najbolji spoj tradicionalne i moderne kuhinje.

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Za kraj evo par informacija za sve ljubitelje dagnji, zašto su zdrave, jesu li afrodizijak i zašto ih je odlično konzumirati s vremena na vrijeme.

Školjke su delikatesa koja se konzumira širom svijeta tisućama godina. Povijest njihove konzumacije seže do prapovijesnih vremena, kada su ih primitivni ljudi skupljali i koristili kao izvor hrane. U antičkom Rimu, Grčkoj i Egiptu, školjke su smatrane luksuznom hranom rezerviranom za elite.

Prednosti konzumacije školjki su brojne. Prvo, one su izvanredan izvor proteina, koji su ključni za rast i oporavak mišića. Također su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Školjke sadrže niz vitamina i minerala, uključujući cink, željezo, magnezij i vitamin B12, što doprinosi jačanju imunološkog sustava i povećanju energije.

Školjke se često spominju kao afrodizijak. Ova reputacija dolazi djelomično zbog visokog sadržaja cinka, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona kao što je testosteron, što može poboljšati libido. Pored toga, njihov specifičan okus i tekstura mogu pobuditi osjetila i stvoriti poseban ugođaj, što također može doprinijeti njihovom afrodizijačkom statusu.

Okus školjki je jedinstven i vrlo cijenjen među gurmanima. Različite vrste školjki nude različite okuse – od slatkog i blagoga do bogatog i slanog. Mogu se pripremati na mnogo načina, uključujući kuhanje, pečenje, prženje i serviranje sirovih, kao što je slučaj s kamenicama. Njihova sposobnost da apsorbiraju začine i arome dodatno ih čini svestranom i ukusnom namirnicom.

U konačnici, školjke su ne samo gastronomski užitak već i nutritivno bogata hrana koja donosi mnoge zdravstvene koristi. Njihova povijest, okus i pozitivni učinci na zdravlje čine ih dragocjenim dijelom prehrane mnogih kultura širom svijeta.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Šibenika, Pexels.com

Korisni linkovi:

www.sibenik-tourism.hr

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik