Nikad bolji i posjećeniji program Rovinjske regate

18. rođendan proslavljen u velikom stilu

“Rovinj-Rovigno je sačuvao svoju dušu i identitet – dojam je to brojnih sudionika i posjetitelja naše punoljetne Regate na koji smo izuzetno ponosni. To je najvažniji rezultat svega što smo kao Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” kroz dva desetljeća djelovanja postigli za svoj grad i njegovu baštinu. Kako bismo dostojno obilježili ove velike obljetnice, po prvi put smo organizirali program u trajanju tri dana (7. do 9. lipnja) prepun sadržaja koji je i nama i našim gostima donio nezaboravno druženje što je zapravo bit ove manifestacije”, izjavio je netom po završetku Rovinjske regate tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom Marino Budicin, idejni začetnik i osnivač najdugotrajnije i najuspješnije baštinske priče u Hrvatskoj, rovinjskog Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”.

O realizaciji programa u kojem su članovi Udruge- Associazione  i Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” dali svoj maksimum pa i više od toga da feštu brodica, mora i mornara učine najposebnijom do sada, ravnateljica Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” Nives Giuricin kaže: “Ovogodišnji program bio je najduži i najzahtjevniji do sada za organizacijski odbor u kojem su uz mene bili Marino Budicin, Ennio Cherin, Alvise Benussi i Fabio Cherin te regatni odbor u kojem su bili: Alvise Benussi, Grazia Benussi iEnnio Cherin.

Prezadovoljni smo što smo ga uspjeli ostvariti na način dostojan važnog trenutka koji obilježavamo. Obradovao nas je dolazak naših brojnih prijatelja s kojima dijelimo isto more i istu ljubav prema pomorskoj baštini i s kojima nastojimo postići naš najvažniji cilj – prenošenje znanja, vještina i posvećenosti na nove generacije. Posebno nas veseli što su titulu ukupnog pobjednika ponijeli naši susjedi iz Mošćeničke Drage na čelu s prof. Robertom Mohovićem koji je ujedno i predsjednik Koordinacije udruge za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Kvarnera i Istre.

Ona nas već deset godina okuplja i uspješno djeluje zbog čega smo ih prikladno nagradili s impresivnom grafikom “Ruveîgno; Terra murata di inizio secolo XVII – Rovinj: zidine grada s početka 17. stoljeća” autora Diega Giuricina, dugogodišnjeg člana naše Udruge. Velika nam je čast što je u svom pozdravnom govoru prof. Mohović istaknuo da je naša baštinska priča koja traje više od dva desetljeća, svjetionik svima onima koji s jednakim žarom čuvaju bogato pomorsko nasljeđe naše zemlje. Smatramo to velikom odgovornošću, ali i motivacijom za daljnji rad. Našu manifestaciju uveličali su predstavnici raznih razina od lokalne, županijske, nacionalne do međunarodne: gradonačelnik našega Grada Marko Paliaga, njegov zamjenik David Modrušan, predsjednik gradskog vijeća Emil Nimčević, zamjenica župana istarske županije Jessica Acquavita te glavna tajnica hrvatskog povjerenstva za UNESCO-a Ministarstva kulture i medije RH Rut Carek.

Ove smo godine u program uveli dva noviteta koja su privukla veliki broj posjetitelja na Veliki mol što je dokaz da snažno doprinosimo obogaćivanju rovinjske turističke ponude atraktivnim baštinskim proizvodima. Naši su regatanti svoje drvene barke zamijenili drvenim kuhačama i na prvom izdanju događanja “Viràda in pignàta!” (“Virada u pignjati!”), predstavili nam krajeve iz kojih dolaze kroz autentična jela koja su vrlo brzo nestala s njihovih štandova. Jer tko bi odolio bigolima sa šalšom na venecijanski, slanim sardonama kako ih radimo mi Rovinježi s dodatkom prijateljske, piranske soli, piadinama romagnola po receptu iz Cesenatica, škampima na buzaru iz Mošćeničke Drage ili pak lovranskom rižotu, školjkama iz fažanskog lonca te brodetu s bakalarom koji su pripremali susjedi iz Pule? Naš prelijepi grad postao je još ljepši kad su se, uz note naše gradske limene glazbe, razvila jedra brojnih brodica, a dojmu su svakako pridonijela i dva posebna gosta, tradicijski jedrenjak i ploveći muzej “Nerezinac” iz Malog Lošinja i “Tartana” iz Pule koji su uveličali naše dane slavlja.

Najposebniji dio cijeloga programa zasigurno je bio noćni defile svih barki koje su subotu navečer kružile oko “Nerezinca” . Usidren u neposrednoj blizini Velikog mola postao je čarobna pozornica za nastup našeg KUD-SAC “Marco Garbin” Zajednice Talijana “Pino Budicin”- Comunità degli Italiani “Pino Budicin” i prizor od kojeg je mnogim posjetiteljima zastao dah. Neki su, poput mene, bili ganuti do suza dok su rovinjskim akvatorijem odzvanjale naše rovinjske narodne pjesme usklađene s kretanjem tradicijskih brodica. Bio je to trenutak za pamćenje, ali i za zahvalnost svima koji su na bilo koji način sudjelovali u našoj najvažnijoj manifestaciji”, istaknula je Nives Giuricin.

Dosegnuvši punoljetnost Rovinjska regata spremna je za novu etapu u svom postojanju baš kao i Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” kojim zajednički upravljaju Udruga-Associazione i Ustanova-Istituzioine “Kuća o batani-Casa della Batana”.  Ennio Cherin, koji je na predsjedničkom mjestu Udruge prošle godine zamijenio Marina Budicina, o tome kaže: “Već dvije godine umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž hrvatske obale upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i to je veliki poticaj svima nama da na što više načina nastavimo brinuti o našem nasljeđu. Tradicija je evolucija, a naš najveći adut su kontinuirani, svakodnevni napori s kojima ostvarujemo zacrtane ciljeve.

Radi se o nizu malih aktivnosti s kojima, korak po korak, proširujemo sadržaj našeg ekomuzeja. Ovogodišnja Regata pokazala je da smo na dobrom putu jer smo se, posebno kroz naš  gastronomski novitet i zajedničko kuhanje još čvršće povezali s regatantima te razmjenu znanja i vještina vezanih uz more podigli na višu razinu. Htio bih zahvaliti u svoje osobno ime i u ime Udruge svim sudionicima i brojnim posjetiteljima te partnerima koji su nam pomogli da realiziramo ovako uspješan program, a to su Jedriličarski klub- Club di vela “Maestral” Rovinj-Rovigno, Turistička zajednice Grada Rovinja – Ente per il turismo della Città di Rovigno, Grada Rovinja-Rovigno – Città di Rovinj-Rovigno i sponzori ACI d.d. Rijeka, Valalta d.o.o. Rovinj-Rovigno i Proficio d.d. Zagreb.

Napomenimo i to da je dio bogatog programa bio i radni susret partnera projekta Adriatic PorTLand Interreg Italija-Hrvatska. Ustanova-Istituzione “Kuća o batani-Casa della batana” kao vodeći partner ugostila je svoje kolege s Kvarnera točnije iz općine Mošćenička Draga te iz talijanskih općina Cesenatico i Battaglia Terme organiziravši teorijsko-praktičnu radionicu Exchange Lab. Osim što su razgovarali o izazovima kulturnog turizma te povezivanja riječne i morske tradicijske plovidbe i brodogradnje, partneri su naučili novi način veslanja batanom, a sa svojim su barkama sudjelovali i u Regati. Za talijanske partnere to je bio prvi put i prilika da, kako ističu, iz prve ruke upoznaju način funkcioniranja uspješne baštinske prakse Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”.

www.batana.org

facebook.com/ekomuzejbatana

fotografije: Zoran Soldatić, Mihael Stipanović, Silvija Jacić