Kameni most na Dobri – izlet u prošlost novigradskog kraja

Manje od sat vremena vožnje od Zagreba do Novigrada na Dobri dijeli vas od nezaboravnog izleta. Ljeto je upravo savršeno vrijeme za obići Stari grad Novigrad i kameni most na Dobri zbog cijeloga spektra zelene boje koja izvire sa svih strana, od krošnji, pa sve do rijeke Dobre koja je u ovo doba idealna za rashladiti organizam. Nerijetko ćete naići na kupače, ali i šetače u potrazi za nekom novom povijesnom pričom novigradskog kraja. Još jedna prednost ovoga izleta je pristupačnost i dostupnost lokacije. Krenite autocestom A1 u smjeru Rijeke te izađite na izlazu Novigrad na Dobri, odmah nakon Karlovca u smjeru juga. Vozite dalje starom cestom u smjeru Novigrada i nakon nekoliko minuta na vrhu brežuljka vidjet ćete Stari grad Novigrad. Nedaleko njega i stari kameni most na Dobri, jedan od najstarijih primjera mostogradnje u Hrvatskoj. Predivan kameni most dugačak 122 metra s 10 lukova i zidanom ogradom sagrađen je u podnožju dvorca u drugoj polovini 18. stoljeća.

Barun Stjepan Patačić dao ga je sagraditi na mjestu starog drvenog mosta u čast posjeta cara Josipa II Novigradu 1783. godine. Preko njega i danas voze automobili, a nivela mosta na sredini je blago uzdignuta.
Na desnoj obali uz most nekada su bili zasađeni jablani, od kojih je danas ostalo svega dva, pa se mjesto svojedobno i zvalo Jablanovac. Na desnoj obali rijeke Dobre, izdižu se obnovljene zidine frankopanskog grada. Na staroj Karolinskoj cesti koja povezuje Karlovac i Rijeku, na brežuljku ponosno stoji Stari grad Novigrad podignut krajem 15. stoljeća. Starom Frankopanskom cestom uz Dobru povezan je s ostalim Frankopanskim posjedima tog vremena i gradovima Ribnikom, Ozljem, Bosiljevom, Ogulinom i Modrušom.
U burnoj hrvatskoj povijesti ovaj grad imao je mnogo vlasnika.


Grad je najvjerojatnije podignuo knez Ferdinand Frankopan. Građen je kao obrambeni burg zatvorenog tipa, dok je kasnije preoblikovan u dvorac za stanovanje. Nakon Frankopana, tu je bila obitelj baruna Stjepana Patačića od polovine 18. do početka 19. stoljeća. U to doba Patačići dvorac uređuju za stanovanje, a i danas je unutar dvorca bunar s cisternom iz 1754. Strateški važan položaj u prostoru dao mu je kontinuitet življenja i opstanka sve do 1945. godine kada je zapaljen i prepušten propadanju. Zaštićen je kao spomenik kulture još 1961. godine, no tek 90.-ih godina prošloga stoljeća kreće njegova sustavna obnova. Iako ni danas obnova nije završena, grad svojim moćnim zidinama i kulama danas ponosno stoji iznad rijeke Dobre.


Ulaz u ovaj predivni dvorac ne naplaćuje se, dosta je toga obnovljeno, no radovi i dalje traju. U svakom slučaju isplati se otići gore i uživati u pogledu na Dobru.

U samome mjestu Novigrad koje je na odvojku stare Karolinske ceste, stići ćete i do crkve Blažene Djevice Marije koja će se idealno uklopiti u ovaj izlet. Radi se o jednoj od najstarijih crkava u tom dijelu Hrvatske. U zapisu iz 1558. godine spominju se dvije crkve, a na temeljima sačuvane gotičke crkve sv. Marije izgrađena je 1781. današnja crkva.

Okrepu pronađite u desetak minuta udaljenom mjestu Jarče polje. Restoran u sklopu motela Dobra nalazi se odmah uz rijeku Dobru pa ćete uživati u pogledu uz riblje ili mesne specijalitete i sjajne deserte.

Izvor i fotografije: Skitnice.hr