Obojite jaja prirodnim bojama i razveselite sebe i najmilije za Uskrs

Praktično, ekološki i brzo. Zašto ne bi obojali jaja poštujući dobru staru tradicija bojanja jaja prirodnim bojama? U nekim se krajevima ovakva jaja nazivaju pisanice a razlog je i što je po njima „pisano“. Bojana su uz pomoć pčelinjeg voska i posebnih igala za pisanje. Ovo je stari obiteljski recept koji se generacijama čuvao i prenosio kako bi se spasio od izumiranja. Ove su boje potpuno prirodne i jaja se naravno mogu najnormalnije konzumirati. Za dekoraciju koristite djetelinu, peršin, maslačak i razne cvjetove ili što god vam se učini zgodnim. Poželjno je da su jaja što svjetlija, kako bi se dobila što jasnija boja.

Neke od nijansi i čime se mogu postići:

Žuto – kurkuma

Crveno – cikla i vino

Smeđa – ljuske luka

Tamno smeđa – kava ili crni čaj

Plavo – crveno zelje i evtl borovnice

Zeleno – peršin

POTREBNO JE:

stare najlonke

konac

ljuske crvenog luka

bilje i trave, djetelina ili cvijeće

sirova jaja

1 žličica krupne kuhinjske soli

Izrezati najlonke na komade velike 5 cm te ih rezati po dužini. Staviti list biljke na ljusku jajeta, prekriti najlonkom i lijepo urediti list ispod najlonke. Dobro nategnuti najlonku preko lista kako bi se list pripio uz ljusku jajeta. Povući rubove najlonke do suprotne strane jajeta i zavezati koncem. Odrezati višak najlonke. Prekriti dno posude za kuhanje ljuskama luka, staviti jaja u posudu i prekriti ih preostalim ljuskama. Uliti u posudu hladnu vodu, dodati sol i kuhati na jako slaboj vatri oko 30 minuta. Osatviti jaja da se ohlade u obojenoj vodi. Odstraniti najlonke te obrisati jaja papirnim ubrusom.

USKRSNE PISANICE OBOJENE U PLAVO

1 glavica crvenog kupusa

10 bijelih jaja

1 žlica soli

hladna voda

Izrežite 1 cijelu glavicu kupusa na komadiće. Pokrijte dno lonca s 1/3 kupusa, staviti jaja na kupus, posložite još 1/3 kupusa između jaja i lonca te između jaja da se ne dodiruju. Pokrijte jaja sa preostalom 1/3 kupusa, dodajte sol i sve pokrite vodom.

Kuhajte oko 20 minuta, a potom ostavite jaja da odstoje cijelu noć u obojenoj vodi zajedno s kupusom kako bi se obojila.

Recept je objavljen i na Aleksandrinom blogu Vanilla&Staubzucker.
Izvor: Okusi.eu