Mali grad za veliki gušt – Daruvar

Nigdje na tako malom području nećete pronaći tako raznoliku i obogaćenu gastronomsku ponudu kao u gradu Daruvaru i okolici. Ovdje se spaja bogata vinska tradicija, impresivna vinska karta, raznovrsna ponuda craft piva i raznolika kuhinja koja odražava utjecaje nekoliko nacionalnih manjina. U Daruvaru se možete razmaziti luksuznim wellness tretmanima, okupati se u ljekovitim vodama, baciti novčić u Ivanovo vrelo, prošetati Rimskom park šumom, i shvatiti zašto su na ovom prostoru prepunom zelenila i cvijeća uživali nekadašnji velikodostojnici..

6-I ELEMENTI – gastronomska priča o jelima koja jačaju imunitet

Nedavno se gastronomska ponuda ovog ljupkog grada zaokružila u projekt pod nazivom 6-i elementi”. Daruvarski ugostitelji su odlučili da njihova ponuda postane neodvojiv dio identiteta njihova grada, koji se ističe kao destinacija izvrsnosti u zdravstvenom turizmu. Ovdje gastronomija odražava harmoniju hrvatske i češke kulinarske kulture, u gradu koji je poznat po izvrsnim pivima, bogatoj povijesti te posjeduje fascinantni primjerak ginko stabla čiju priču možete pročitati ovdje.

Projekt “6-i elementi” provodi Turistička zajednica Daruvar Papuk u suradnji s poduzećem Abisal – Klub Gastronaut, a daruvarski ugostitelji su nas razmazili svojom maštovitom i kreativnom kuhinjom tijekom dva puna dana studijskog putovanja. Restorani poput Little ITALY Puba, Kavana Queen, TERASA, TAVERNA Daruvarske toplice, Bistro MOST WANTED, Zdravljak Orijent i Gostionica SRCE bili su dio naše jesenske gastro bajke. Za zdravlje i wellness tijela pobrinule su se Daruvarske toplice a vinsku degustaciju smo imali u podrumu Dvorca Janković, gdje je enologinja Suzana Jurišić predstavila Graševinu, Sauvignon i Chardonnay iz linije Vezak, te na kraju Cabernet sauvignon iz bratskog Badelovog brenda Korlat. Degustaciju su pratili ukusni Biogal sirevi.

Tijekom zimskih mjeseci, na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet,  u svim daruvarskim restoranima se nudi barem jedno jelo koje „tjera“ viruse, bazirano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…   Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama 5th Element te Staročeško pivo ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom. U ponudi su i jela za sportaše Jela za sportaše (bogata proteinima) i Daruvarski parovi (domaće namirnice sljubljene s daruvarskim pivama i vinima).

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata,  očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, wellness-spa i medicinski sadržaji, pivske priče, odlična vina i sirevi, čine Daruvar idealnim gradom za život. Ali život je svakako ljepši i nježniji uz bogatu trpezu, a u Daruvaru se itekako imaju čime pohvaliti kada je dobra hrana u pitanju.


Nema dobrog zalogaja bez dobre pive. 5thElement je duša Daruvara

Pivovara Daruvar, osnovana 1840. godine, zapravo je dom Staročeškog piva koje se počelo proizvoditi 1893. godine. Brand 5thElement, koji je nastao 2014., doprinosi craft pivskoj sceni Pivovare Daruvar. Inspirirani četiri osnovna sastojka piva (hmelj, slad, voda i kvasac), 5th Element predstavlja te sastojke kroz četiri elementa: Vatra, Voda, Zrak i Zemlja, dodajući peti – Ljubav.

Za posjetitelje nude različite programe Pivskih priča prilagođene interesima i intenzitetu doživljaja. Od osnovnog programa s obilaskom pivovare i kušanjem piva pa sve do intenzivnih dvodnevnih turističkih programa. Iznimno privlačni su i jednodnevni programi poput “Craft – Zajednički element”, koji kombinira obilazak pivovare s pričom o siru, craft pivu i čokoladnoj torti, te program “Pilsner”, koji obilazi pivovaru, nudi predavanje o kulturi piva, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrhunskih kuhara iz Daruvarskih toplica.

Daruvar nudi nezaboravan doživljaj prirode i gastronomije. Šetnja kroz prekrasan dvorski perivoj grada vodi vas do baroknog dvorca grofa Jankovića, čije podrume i danas krasi odabrana vinska kolekcija. Kombinacija ovih vrhunskih vina s lokalnim sirevima pruža hedonističko iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Poželite li se opskrbiti domaćim eteričnim uljima, sprejevima, sapunima, domaćim rakijama i likerima, vinima, poklon paketima i preslatkim suvenirima, svratite u mali dućan velike ponude – Pčelarstvo Daruvar. Sve njihove proizvode možete naručiti i u istoimenom web shopu.

ORIJENT – NAJUKUSNIJI DOMAĆI BUREK

Želite li pojesti nešto slasno, hrskavo, zasitno i super ukusno za doručak, zaputite se u popularni zdravljak Orijent na trgu Franje Tuđmana. Lokalci ga znaju pod jednostavnim imenom Kod Faruka, a tamo se jede hvaljeni burek. Burek je sočan, napravljen s idealnim omjerom tijesta i sira ili tijesta i bikovog mesa, odluka o tome jeli bolji mesni ili sirni, jedna je od težih koje ćete donijeti kada sjednete za stol i probate burek. Iz razgovora saznajemo da je vlasnik Faruk Demiri, zdravljak naslijedio od oca. A njegovi preci su tražeći mjesto u kojem bi se skrasili, prošli Mostar, Vrsar i Lipik. Na kraju su svoje gnijezdo savili u Daruvaru. Mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina a obiteljski posao mu je predao davne 2013, otac MahirBurek kod Faruka postao je unatrag nekoliko godina i turistička poslastica, preporuka za obaveznu posjetu kad ste u Daruvaru a o njemu su pisali i brojni nacionalni mediji.


Osim preukusnog bureka te paletu finih kolača uz kavu i svježu limunadu, Daruvar nam je imao još puno toga za pokazati. Isprobali smo raznorazne specijalitete, kušali razna piva i vina iz linije Vezak, degustirali rakiju Wise Gruss, a između toga smo prošetali kroz Julijev park i opustili se u termalnim bazenima. Evo u čemu smo najviše uživali:

Restoran Terasa: Krem juha od špinata
Little Italy Pub: Sporo pečeni lungić u umaku od kadulje.
Kavana Queen: Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem.
Fast food Black & White: Okrepljujući wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka.
Restoran Srce: Ljuti Fiš paprikaš s tjesteninom.

Kavana Queen: Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka uz 5th ELEMENT
Little Italy Pub: Rezanci bifteka u daruvarskom Cabernetu i demiglace-u s njokima uz kojeg predlažemo Cabernet sauvignon Horvat.
Restoran Srce: Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT GERWEISS, pšenično ale pivo.
Fast food Black & White: Rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima, uz koje predlažemo craft pivo ABA 5TH ELEMENT


Zdravljak Orijent:
 Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.

Duga povijest ljekovitih voda – Daruvarske toplice

Daruvarske toplice imaju dugu povijest, s izvorima termalne vode koje su koristili rimski carevi, turski i austrougarski vojskovođe, te mnogi drugi. Carica Marija Terezija je povjerila područje Daruvarskih toplica grofu Antunu Jankoviću 1756. godine, a on je izgradio nove bazene i zgrade.

Ovdje se primjenjuju specijalizirani rehabilitacijski programi za lokomotorni sustav, oporavak nakon sportskih ozljeda, zdravstveni programi za potporu prirodnom liječenju neplodnosti, te wellness-spa i sportsko-rekreacijski programi. Termalni izvori vode, s temperaturama od 39 do 47 °C, i mineralno blato koriste se u procesu liječenja.

U okviru Daruvarskih toplica, nalazi se i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju koja se bavi liječenjem reumatskih i ginekoloških bolesti te pruža programe odmora i rekreacije. Također, tu su zatvoreni i otvoreni bazeni s termalnom vodom, hotel “Termal”, objekt “Arcadia” te mnogo terena za sport i rekreaciju, uključujući moderno opremljenu gimnastičku dvoranu, teniske terene, nogometno igralište i kuglanu.

Depandansa “Villa Arcadia” s 12 ekskluzivno uređenih smještajnih jedinica je povijesna građevina koja je povezana s baroknim restoranom “Terasa”, koji je cijelo jedno deseteljeće uvršten među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj.

Smještajni objekti Daruvarskih toplica, hotel “Termal” i depandansa “Arcadia”, smješteni su u prekrasnom dijelu povijesnog pejzažnog perivoja, okruženi Julijevim parkom, jednim od najstarijih zaštićenih parkova u Hrvatskoj. Park obiluje povijesnim građevinama, izvorima ljekovite termalne vode, dječjim igralištima, parkom šuma i šetnicama.

Daruvarski toplice nude mnoge atrakcije, uključujući Antunovu kupku iz 1772. godine, Centralno blatno kupalište iz 1909. godine, “Vilu Arcadia” iz 1870. godine, “Švicarsku vilu” iz 1860. godine i dvorac grofa Jankovića iz 1777. godine. Svojom bogatom poviješću, Daruvar je domaćin nekim od najljepših arhitektonskih priča u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Uz to, Julijev park u okolici Daruvarskih toplica očarava posjetitelje starim stablom ginka čiju priču imate ovdje, impresivnim skulpturama “Ždrala” i “Kupačice” te prirodnim znamenitostima poput Rimskog parka šume i “novčića za sreću”.

POSJETITE DARUVAR, GRAD SKLADA I ZELENILA

Daruvar se s pravom ponosi svojim brojnim restoranima, kavanama i pubovima koji služe ukusna jela od svježih lokalnih sastojaka. Nezaobilazni su specijaliteti poput pečenog lungića u kremi od đumbira i oyster umaku, bifteka u daruvarskom Cabernetu s njokima, te pijanog šarana iz ribnjaka Končanica. Rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća i domaćim medom predstavljaju desertnu poslasticu, a sve to možete upariti s raznovrsnim craft pivima i vrhunskim vinima uparenim s domaćim sirevima. Zapravo teško je izdvojiti bilo što od svega što smo probali ali ovo je dovoljno za početak.

Svi posjetitelji Daruvara mogu uživati u bogatstvu okusa i aromatičnim jelima, iskusiti raznolikost regionalnih sastojaka i probati vina iz obližnjih vinograda. Bez obzira jeste li zaljubljenik u tradicionalnu kuhinju ili moderne okuse upakirane u privlačno ruho tradicije, gastronomija grada Daruvara dovoljan je razlog za posjetu. Pristupačno, ukusno i zdravo, u ovom gradu ćete uživati svim čulima.


Dobro došli u Daruvar i želimo vam dobar tek!

Fotografije jela donosimo u galeriji

Fotografije: Croatian hedonist by Neno Pavinčić, arhiva Explore Croatia, Smiljana Popov- Beograd za početnike, Daruvarske toplice