Petrinja – Nova zvijezda na Europskoj Keramičkoj Ruti

Uzbudljive vijesti stižu iz grada Petrinje! Ova šarmantna destinacija o kojoj smo već prije pisali, postala je članicom prestižne Europske keramičke rute. Za ilustraciju ovog priznanja, radi se o ekskluzivnom klubu odabranih europskih gradova koji dijele strast prema keramici i lončarstvu i za čije članstvo treba proći posebne kriterije. Turistička zajednica Grada Petrinje podnijela je prijavu za članstvo u Keramičkoj ruti Vijeća Europe početkom 2023. godine, a već u lipnju 2023., bili su primljeni u ovu zajednicu.

Na Skupštini Europske keramičke rute održanoj 28. listopada 2023. godine u Aveiru u Portugalu Petrinja je zajedno s još pet gradova službeno predstavila svoje članstvo. Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, Kristina Suppe, i voditeljica razvoja turističkog proizvoda, Ivanka Držaj na najbolji mogući način su predstavile “Mali grad velikog srca” i Hrvatsku.

Prezentacija je dala značajne uvide u bogatu povijest petrinjskog lončarstva i keramike, istaknula važnost obrazovanja te je otkrila sve o FLIK-u, Festivalu lončarstva i keramike koji se održava u suradnji s udrugom GRAK – Građanski aktivizam i lončarskim obrtom Sunflower.

Europska keramička ruta sada broji 21 članicu iz 15 europskih zemalja, a Petrinja se ponosi činjenicom da je jedini hrvatski predstavnik u ovom ekskluzivnom klubu. Ovo je ogromna čast i priznanje, ali i prilika za razmjenu znanja i iskustava s međunarodnim partnerima kako bi se keramička umjetnost u Petrinji dalje razvijala.

Skupštini Europske keramičke rute prethodno je svečani doček gradonačelnika grada Aveira, gospodina Josea Ribau Estevesa i djelatnika gradske uprave u gradskoj vijećnici grada Aveira koji je domaćin XVI. međunarodnog Biennala keramičke umjetnosti. Svečano otvorenje Biennala održano je 28. listopada 2023., a brojna kulturna događanja povezana s keramičkom umjetnošću odvijat će se u Aveiru do 28. siječnja 2024. godine. Grad Aveiro, osim što je fantastičan domaćin sa izvrsnim timom srdačnih, temperamentnih Portugalaca, apsolutno zaslužuje titulu Europskog grada kulture 2024. godine.

IZRADA KERAMIKE I LONČARSTVO U PETRINJI – DUŠA GRADA UTJELOVLJENA U PLEMENITOJ TRADICIJI

Kultura i tradicija zauzima posebno mjesto u srcu stanovnika Petrinje,  te ovdje imate priliku posjetiti nekoliko ateljea gdje možete naučiti osnove lončarstva i izradi predivnih predmeta od gline. Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo se smatra najstarijim, najraširenijim i najpoznatijim obrtom Petrinje. Obrt  je doživio procvat sredinom 19. stoljeća kada je 145 lončara izrađivalo lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stuckaposuda od keramike u kojoj se nekada nosila voda ili vino.

Najpoznatiji simbol lončarstva u Petrinji je obiteljski obrt Lončarstvo Val, koji je nastavak  dugogodišnje tradicije Petrinjskog lončarstva. 2010 godine Valentino Valent, izučio je zanat kod Majstora lončara Mateja Stanešića i aktivno pokrenuo proizvodnju uporabnih predmeta od gline, postepenim napredovanjem usavršavao svoju izradu, je izradu te okupljao zadovoljne klijente kako bi danas imali sigurne i zadovoljne kupce koji se iznova vraćaju.

U svome dosadašnjem radu ovaj umjetnik, pronašao je i neke nove metode stvaranja i izražavanja u nekim drugim medijima kao što je stiropor, beton, stakloplastika, drvo, gips, tkanina,kamen, željezo te ostali prirodni materijali.

Od značajnijih radova ističe se uvećana replika stucke na ulazu u Grade Petrinju, reklamni modeli za neke poznate restorane. Valentino je napravio i mnogo umjetnih nalazišta amfora, sidra i topova koji služe kao rekviziti pod morem za ronilačka istraživanja i vježbe, a stalni je dobavljač sad već nadaleko svjetski poznatih amfora koje se potapaju na otoku Pelješcu.

Petrinjska glina vrhunske je kakvoće, pa je lončarstvo na ovim prostorima najstariji obrt utkan u povijest grada.
S petrinjskom glinom radila je poznata kiparica Mila Wood i 1929. izradila spomenik Stjepana Radića. Taj je spomenik pečen je u radionici majstora Šandora Stanešića, a kasnije izliven u bronci i 1936. postavljen na istoimeni trg u Petrinji.

Lončarstvo je toliko bilo rašireno da je po njemu nazvana ulica. Današnja Gajeva u Petrinji nekad se zvala Lončarska ulica, zbog mnogobrojnih lončarskih radionica u njoj. Stanovnici Gajeve se i danas rado zovu Toparima, prema njemačkoj riječi Topf (lonac).
Sredinom 19. stoljeća lončarstvom se u Petrinji bavilo 145 lončara. Izrađivali su razne korisne predmete poput lonaca, ćupova, vrčeva, tanjura i dr.

Danas se lončarstvom bave volonteri iz udruge udruge Keramički atelje Petrinja, gdje se uz zajedničko druženje i učenje stvaraju predivni predmeti od gline. Zajedničko većini članova je da su prošli razne radionice i tečajeve u organizaciji majstora Valentina Valenta te danas uz čašicu razgovora i druženje, samostalno izrađuju svoje predmete prenoseći novim polaznicima svoja znanja i vještine. Udruga GRAK vodi ovaj kreativan atelje a u 12 zanimljivih video lekcija, možete naučiti više o tradiciji petrinjskog lončarstva i ručnom oblikovanju gline.

Korisni linkovi: petrinjaturizam.hr

europeanrouteofceramics.eu

Izvor fotografija: European Route of Ceramics, arhiv TZG Petrinje, Lončarstvo Val