Camino ruta na otoku Korčuli

Camino ruta stiže i na predivnu Korčulu. Možete se pridružiti početkom prosinca putevima hodočasnika i upijati kroz meditativnu šetnju sve ljepote otoka.Turističke zajednice otoka Korčule temeljem Sporazuma o projektnom udruživanju provode projekt “Camino Korčula” koji je sufinanciran
sredstvima Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je daljnji razvoj aktivnog i održivog turizma koji će doprinijeti produljenju turističke sezone te ravnomjernom razvoju turizma na području otoka Korčule. Nastavak je to na projekte aktivnog, gastro i kulturnog turizma koji će ovim projektom biti dodatno valorizirani. Projekt Camino Korčula će se naravno i dalje razvijati kako u smijeru aktivnog i gastro turizma tako i u smjeru kulturnog i vjerskog turizma.


Trenutno postavljena ruta obuhvaća cijeli otok, cca 160 km uz napomenu da se slijedeće godine planiraju dodati i alternativne dionice te ukoliko je potrebno modificirati postojeće. Iako je Korčula određena kao početna točka ove rute, moguće je hodanje započeti bilo gdje na otoku jer je ruta kružna. Također, specifičnost ove vrste projekta je potreba za smještajnim kapacitetima van sezone i bilo gdje na ruti. Naime, prilikom provedbe projekta turističke zajednice odlučile su implementirati opciju slobodnog odabira dnevnih dionica. Ovaj model omogućava korisnicima rute da sami odrede dužinu dionice za svaki dan, a ovisno o fizičkoj spremi, interesima i naravno dostupnom smještaju.


Za potrebe promocije “Camino Korčula” rute izrađuje se web stranica u sklopu Camino Hrvatska web stranice – https://caminocroatia.com gdje će biti dostupne sve potrebne informacije. Kao svojevrsno otvaranje Camino Korčula rute, 01.-03. prosinca organizira se Camino Korčula vikend. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na link: https://forms.gle/4FrcVwVtdGncYGhD6.

Program:

1. dan petak, 01.12.23.
Korčula – Lumbarda – Žrnovo – cca 19 km

2. dan subota, 02.12.23.

Žrnovo – Pupnat- Čara – cca 22 km (modificirana dionica za potrebu
organizacije događanja)
18:30    Otvorenje multimedijalne izložbe “Camino-Put koji spaja” i “Camino
doživljaj” – Gradski muzej Korčula

3. dan nedjelja, 03.12.23.
Smokvica – Blato – Vela Luka- cca 20 km (modoficirana dionica za potrebu
organizacije događanja)

Put za Santiago (Camino de Santiago) je ruta koju prelaze hodočasnici iz Španjolske i cijele Europe koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Zbog toga se naziva još i Putem Svetog Jakova. Tijekom cijelog Srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, te je na ovoj trasi izgrađeno oko 1.800 građevina, vjerskih, ali i svjetovnih, od velikog povijesnog značaja. Put je odigrao temeljnu ulogu u poticanju kulturne razmjene između Iberijskog poluotoka i ostatka Europe u srednjem vijeku. On ostaje svjedočanstvo snage kršćanske vjere među ljudima svih društvenih slojeva iz cijele Europe. Kasnije je zanimanje za ovo hodočašće oslabilo, ali u današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Postoji nekoliko verzija Puta Svetog Jakova, ali klasična verzija je francuski put Svetog Jakova.

Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”. UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-ovom svjetskom kulturnom baštinom. Put svetog Jakova bio je jedno od najvažnijih kršćanskih hodočašća tijekom kasnijeg srednjeg vijeka i put hodočašća na kojem se mogao zaraditi plenarni oprost; druge glavne hodočasničke rute uključuju Via Francigena do Rima i hodočašće do Jeruzalema. Legenda kaže da su posmrtni ostaci svetog Jakova brodom prebačeni iz Jeruzalema u sjevernu Španjolsku, gdje je pokopan u današnjem gradu Santiago de Compostela. (Ime Santiago  lokalna je galicijska evolucija latinskog Sanctija Iacobija, “Sveti Jakov”.)

Fotografije: Pexels.com, Pixabay.com, fotografija plakata TZG Korčule