Udruga-Associazione “Kuća o batana-Casa della batana”: S novim predsjednikom i rukovodstvom ususret trećem desetljeću očuvanja rovinjske batane

Za članove Udruge-Associazione i djelatnike Ustanove-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” jesen je donijela promjene s kojima očuvanje rovinjske maritimne nastavlja ploviti nošeno osnaženim vjetrom. Novi predsjednik, novi izvršni odbor i izmjene u statutu rezultati su nedavno održane skupštine Udruge-  Associazione “Kuća o batani – Casa della batana” zahvaljujući kojima udruga pomlađena i modernizirana približava trećem desetljeću djelovanja. Dugogodišnji i vrlo angažirani član Udruge te česti pobjednik Rovinjske regate Ennio Cherin izabran je za predsjednika, dok je idejni začetnik osnutka Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” i dosadašnji predsjednik Marino Budicin izabran za dopredsjednika. Promjene su se dogodile i u izvršnom odboru koji bi od sada trebao još učinkovitije funkcionirati, a u njemu su: Ennio Cherin, Nives Giuricin, Jasna Bešker, Valerio Drandić, Ermanno Turcinovich, Fabio Cherin i Alvise Benussi.

“I ova je godina pokazala da smo kontinuiranim radom i napredovanjem kroz dva desetljeća stvorili prepoznatljivost batane kao autentičnog i gostima iznimno privlačnog dijela rovinjske turističke ponude. Uskoro ulazimo u treće desetljeće postojanja pa je došlo vrijeme za aktivnije uključivanje mlađih generacija u osmišljavanje i koordinaciju naših aktivnosti. Čestitam novom predsjedniku Udruge, a kao dopredsjednik ostajem i dalje podrška baštinskoj priči kojoj sam posvećen od osnutka “, naglasio je Marino Budicin.

Ennio Cherin dugogodišnji je član Udruge-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, zaljubljenik u more i jedrenje, svoj Rovinj-Rovigno i, iznad svega, u batanu s kojom se u potpunosti saživio kao najuspješniji regatant Rovinjske regate tradicijskih barki. O svojoj novoj tituli, ali i odgovornosti koju ona donosi kaže: “Iako mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati na regatama tradicijskih barki, posebnoj našoj Rovinjskoj te biti angažiran u radu Ekomuzeja, osjećam potrebu svojim angažmanom još više doprinijeti nastojanjima da se naše nasljeđe što bolje čuva i što kvalitetnije prenosi na nove generacije. Upravo su oni garancija da će priča o batani ostati snažno prisutna i u budućnosti Rovinja-Rovigno. Zahvalan sam članovima na izboru i prilici da u suradnji Ustanovom-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” i Gradom Rovinjom-Rovigno ponesem dio odgovornosti za uspješno ostvarivanje te misije.”     

A kako je izgledala 2023. godina promatrana iz “batanine perspektive”? Ravnateljica Ustanove Ustanova-Istituzione “Kuća o batani – Casa della batana” donosi pregled aktivnosti: “Naše aktivnosti odvijaju se tijekom cijele godine, no ljeto je, naravno, najintenzivnije. Uz vrlo uspješnu 17. Rovinjsku regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom na kojoj su se regatanti kroz natjecanje i druženje još čvršće povezali u zajedničkoj ljubavi prema maritimnoj baštini, a naši najmlađi kroz edukativne radionice dali svoje kreativno viđenje batane, nismo zanemarili ni goste Rovinja koji su uživali u posebnom glazbenom doživljaju i defileu barki.

Uz Rovinjsku regatu stasala je i njezina mlađa sestra Regata batana na vesla – Regata tradizionale rovignese di batane a remi, in memoriam Corrado Pellizzer. Druga po redu donijela je uzbudljivo natjecanje koje slavi našu tradicijsku barku, a ovoga puta organizirali smo je kao jednu od prvih aktivnosti EU projekta Adriatic PorTLand čiji smo vodeći partner. Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti kolege iz Italije i Hrvatske te čestitati najuspješnijim regatanatima koji su se natjecali u tri jednako važne kategorije od kojih bih, kao posebno važnu, naglasila kategoriju junior. Batanina regata na vesla bila je popraćena i prezentacijom tradicijskih igara za djecu i starije s kojima smo proslavili i Dan našega grada. Turnir u penjanju po nauljenom stupu na moru, turnir u briškuli i trešeti, potezanje konopa, utrka u nošenju kašeta, potom tradicijske igre za djecu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola te izložba fotografija “I ʃòghi da oûna vuòlta – Stare igre – I giochi di una volta” izazvale su veliki interes. Isto takvo zanimanje polučile su manifestacije “Noć sv. Lovre” s programom održanim ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”.

Poseban događaj ovoga ljeta bila je dvosatna koncertna kružna šetnja po uličicama rovinjskog starog grada “Col chiaro della luna”, službenog naslova “Mikro-prikaz ‘Prostori i putevi noćne glazbe rovinjske tradicije'” koja je donijela autentični rovinjski napjev na ulice našega grada na oduševljenje mnogobrojne publike. Umjetnički voditelji bili su Giovanni Cestino i Alessio Giuricin, a sudjelovali su: vokalni muški kvartet “Nuove quattro colonne”, “Iter research ensamble” Cremona-Italija, SAC-KUD “Marco Garbin” i Trio “Viècia Ruveîgno”.

Maleni trg neposredno ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”, na samom početku Velikog mola, zbog ljepote i sceničnosti od prvoga je dana prepoznat kao sjajan prostor za održavanje raznih manifestacija i programa Ekomuzeja-Ecomuseo na otvorenom. Upravo je program gradnje i restauracije batane dao najveći doprinos oživljavanju i oplemenjivanju ovog rovinjskog lokaliteta. Naime, kako bi se aktivno sačuvala tradicija ribarenja i autohtonog života s batanom, Ekomuzej-Ecomuseo i Grad Rovinj-Rovigno od 2004. godine sustavno potiču izgradnju novih brodica, a umijeće i vještina gradnje i restauracije upisani su u Registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Ovdje je do danas izgrađeno sedam batana: Oûn rìgno 2004., Fiamita 2005., Calsanta 2006., Arupina 2007., Liliana 2008., te Pierina i Peîcia 2015. godine. Uz njih, tijekom prvih dvadeset godina djelovanja Ekomuzeja-Ecomuseo, popravljene su sljedeće batane: Risorta, Adria, Camaiore, Leonberg, Antonietta, Santa Croce, Regina, Flora i Bruna.

Remigio Bogešić i Diego Giuricin, članovi Udruge marljivim i strpljivim radom ponovo su “oživjeli” tri batane (Risorta, Leonberg i Bruna).

Članovi Udruge te SAC-KUD “Marco Garbin” doprinijeli su i manifestaciji “Noć zvijezda, mode i kulture”, a ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” održali smo i otvorenje izložbe “Rovinj-Rovigno u dječjim očima – Rovinj-Rovigno negli occhi dei bambini” s radovima polaznika Dječje ljetne kolonije – Colonia estiva dei bambini. Punom parom radila je i naša suvenirnica “ʃutalateîna” na obali Alda Rismonda koju  vodi umjetnica Marijana Veggian pa su mnogi posjetitelji kao uspomenu na Rovinj-Rovigno ponijeli naše suvenire i ručno izrađene predmete.

Napomenimo i to da smo ovoga ljeta u Zagrebu kroz sadržajnu prezentaciju predstavili naše aktivnosti u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u sklopu inicijalnog predstavljanja projekta i serije predavanja “MADE IN Dijalozi: Morska dobra” u okviru MADE IN Platforme za suvremeni obrt i dizajn. Krajem rujna, zaželjeli smo dobrodošlicu posadi broda Klizia Ekomuzeja Egea iz Fertilije (Sardinija) koji su preplovili talijansku stranu Jadrana do naše obale u sklopu projekta “Ritorno alla terra dei padri”. Jedna od posljednjih ljetnih aktivnosti u kojoj smo s velikim veseljem sudjelovali bilo je domaćinstvo Grada Rovinja-Rovigno ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Udruge bratimljenih gradova Europske Unije “Douzelage” čijim smo sudionicima predstavili dijelove naše vrijedne i uspješne prakse očuvanja baštine – pjevanje bitinada, vožnju batanama, tkanje mreža, oslikavanje jedra.

Naposljetku, ljetni mjeseci u Rovinju-Rovigno nezamislivi su bez romantičnih izleta batanama na vesla uz zalazak sunca s jedinstvenim pogledom na naš grad, naših večeri u Spaciu Matika s eno-gastronomskim i glazbenim programom te tradicionalnih Večeri ribarske kulture na Velikom molu. Upravo kroz te večeri i ovo je ljeto SAC-KUD “Marco Garbin” velikom broju posjetitelja približio način na koji pjesmom volimo svoj grad i njegovu povijest, a riblja jela koja su pripremali naši članovi upotpunila su doživljaj. U tom kontekstu valja istaknuti da radimo na realizaciji dvaju novih projekata s ciljem uređenja tipične rovinjske kuće zemljoradnika “La caʃa dal sapadùr” (Kuća poljoprivrednika – La casa del contadino) i tipične rovinjske kuće ribara “La caʃa dal pascadùr” (Kuća ribara – La casa del pescatore).

Želja nam je budemo još uspješniji s raznovrsnijim sadržajima za sve generacije na čemu ćemo predano raditi u suradnji s Udrugom-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, Gradom Rovinjom-Rovigno, te rovinjskom Turističkom zajednicom – Ente per il turismo i brojnim lokalnim i međunarodnim partnerima”, istaknula je ravnateljica Ustanove-Istituzione, Nives Giuricin.

Tekst i fotografije: Ekomuzej-Ecomuseo “Batana

www.batana.org/hr