Kulturna razglednica na otvorenom – vikend ideje za čarobnu jesen

Što vidjeti i posjetiti za vikend? Bjelovarsko – bilogorski kraj nudi brojne opcije.

U potrazi za idealnim vikend izletištem nekada je od obilja ponude teško izabrati što vidjeti jer Hrvatska obiluje brojnim atrakcijama na otvorenom. Jedna od najbogatijih županija što se tiče prirodnih ljepota i bogatog izbora seoskih domaćinstava je Bjelovarsko-bilogorska županija. Podno zelene Bilogore kriju se brojne tajne lokacije koje će oduševiti svakog posjetitelja i tragača za ljepotom i misterijama. Osim prekrasne prirode koju čine guste šume, kristalno čiste rijeke i idilični ribnjaci, ova županija također obiluje kulturno-povijesnim blagom. Tu se mogu pronaći brojne crkve, intrigantni spomenici, srednjovjekovni burgovi, ruševine iz davnih vremena koje kriju zanimljive priče a tu su i brojna seoska domaćinstva.

foto: Stipe Boščić

Ako ste ljubitelj fine hrane, ovdje ćete uživati u bogatoj trpezi tradicijske kuhinje obogaćenoj etničkim okusima. Osim ukusnih jela, uživat ćete i u izvrsnim vinima koje će vam se ponuditi u nekim od brojnih izletišta smještenih duž Bilogorskih obronaka i padina.

foto: Stipe Boščić

Kulturna baština Bjelovarsko-bilogorske županije ponosno se manifestira kroz brojne lokacije koje čuvaju izuzetne priče o bogatoj prošlosti ovih krajeva. Donosimo nekoliko ideja za izlet u ovoj županiji, idealnih za tople jesenske dane.

KRENIMO TRAGOM LEGENDI U PODGARIĆ

Podgarić je ljupko naselje smješteno unutar Općine Berek u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koje broji svega 47 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. No iako je slabo naseljen, bogat je povijesnim blagom. Podgarić je carstvo srednjovjekovnih utvrda kao što su Garić grad, Košuta grad, Jelen grad, Bršljanovac, Gradina i Marić grad. Jelen grad je danas ruševina na brijegu usred guste šume, a od Košuta grada ostali su samo dio zida i nasipi. Gradina se ne spominje u povijesnim dokumentima.

foto: Štefan Brajković

Ovdje možete vidjeti Spomenik revolucije naroda Moslavine, smješten na uzvisini sjeverno od naselja. S ovog mjesta pruža se predivan pogled na naselje i na umjetno akumulacijsko jezero Podgarić, koje ima površinu od 4,6 hektara i kroz koje protiče rijeka Garešnica, koja izvire u blizini. Spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću je monumentalna betonska skulptura, izrađena 1971. u čast Bitke na Sutjesci od strane kipara Miodraga Živkovića. Skulptura se sastoji od dviju visokih, simetrično postavljenih kamena gromada, visokih 19 metara, koje se prirodno uklapaju u okoliš. Između ovih gromada nalazi se prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njih se prostire Plato brigada s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izrađen od bijelog betona, a otkrio ga je Josip Broz Tito.

foto: Štefan Brajković

Ovaj povijesni grad krije i priču koju su prenosili stariji stanovnici Podgarića, a i danas se može vidjeti njezin trag u obliku “puklog kamena.” Prema legendi, kmetovi su mučili volove da prenesu kamene blokove do gradilišta. Na putu do mjesta gradnje, naišli su na kamen koji im je zapriječio prolaz. Nakon mukotrpnog napora da ga pređu, vol je, prema priči, progovorio: “Proklet bio Garić gradu, vječno se srušio i nikada se ne urušio.” U tom trenutku, kamen se razlomio na pola kako bi volovska kola mogla proći. Danas se može vidjeti kako je kamen zaista puknut na pola, ostavljajući nas s pričom koja preživljava vrijeme i generacije.

LEGENDA O LIJEPOJ RUŽICI I NJENOM OCU GOSPODARU GARIĆ GRADA

Priča o udovcu gospodaru Gariću i njegovoj kćeri Ružici povezana je s gospodarom Jelengrada, Svevladom Makarijevićem, koji je imao zlu reputaciju kao težak i nemilosrdan gospodar. Sukobili su se zbog teritorija Garića, a priča kaže da su Svevladovi ljudi iskoristili podzemne tunele kako bi upali u Garić, opljačkali ga i zarobili gospodara Garića s namjerom da ga prodaju kao roba.

Ružica, gospodareva kći, hrabro je pobjegla noću niz brdo i pronašla zaklon kod ugljenara, kmeta koji je radio za njezinog oca. Tamo je živjela kao članica obitelji, pomažući u svakodnevnim poslovima, lovu i prikupljanju šumskih plodova. Čak je i prodavala te plodove, uključujući i gospodaru Jelengrada. Njegova supruga je odlučila zadržati Ružicu kao svoju sluškinju. Ružica je koristila tu priliku da kradomice pomogne svom ocu i donese mu hranu i druge potrepštine.

Foto: Pexel
Jednog dana, Ružica je svjedočila nesreći u kojoj je maleni sin gospodara Jelengrada pao u bunar. Bez oklijevanja, Ružica je skočila u bunar i spasila dječaka. Gospodar Jelengrada je bio duboko zahvalan i ponudio joj što god poželi. Ružica je zatražila oslobađanje svog oca. Iako nevoljko, Svevlad je pristao na to, omogućivši im povratak u Garić gdje su proveli svoje preostale dane u miru, zajedno sa Svevladom.

OSVJEŽITE SE I ODMORITE U VILI PODGARIĆ

U mirnom selu Podgarić, “Vila Garić” privlači brojne posjetitelje već desetljećima. Ovo selo je poznato po svojoj blizini prekrasnog Regionalnog parka prirode, nekad poznatom kao Mons Claudius.

U Podgariću možete također uživati u šetnji vikend naseljem ili se osvježiti na obližnjem Markovom izvoru prije nego što se uputite u “Vilu Garić.” Ovdje možete uživati u noćenju u jednokrevetnim, dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonicom te se razmaziti raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Na jelovniku vas čekaju ukusne opcije poput Veprovine u lovačkom umaku, slasnih Kraljevskih delicija i osvježavajućeg Škrleta. Tražite li ukusnu okrijepu u okruženju nedirnute prirode, onda je ovo mjesto savršena točka iz koje možete istraživati Garić Grad, spomenike u blizini i poslušati nekoliko legendi.

TAJANSTVENI GARIĆ GRAD

Garić grad, uz Medvedgrad, spada među najstarije srednjovjekovne utvrde u sjevernoj Hrvatskoj, smješten usred Moslavačke gore, blizu Podgarića. Njegova povijest obuhvaća gotovo osam stoljeća, započinjući izgradnjom 1256. godine, na zahtjev bana Stjepana Šubića. No, njegova najintrigantnija priča vezana je uz Crnu kraljicu Barbaru Celjsku, koja je preuzela vlast nad gradom oko 1412. godine. Razlozi za njezinu vlast nad ovim prostorom ostaju obavijeni tajnom, no to je dodatan izazov tragačima i putnicima za misterijama.

Pretpostavlja se da je upravu nad gradom preuzela oko 1412. godine, no povijest ne nudi precizne informacije o tom periodu. Barbara Celjska bila je kći Hermana II. Celjskog, poznatog vladara iz Velikog Tabora, i udala se za ugarsko-hrvatskog kralja Žigmunda Luksemburškog. Često zamjenjivala supruga u vođenju Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva iz različitih utvrda, uključujući i Garić grad.

foto: Pexels

Garić grad ima i veze s duhovnim životom tog područja, jer je u blizini osnovan samostan Pavlina 1295. godine. Moslavačka gora tada je bila prožeta naseljima, crkvama, utvrdama i samostanima. Pavlini su imali velik utjecaj na znanost, edukaciju i kulturu, a najstariji pavlinski samostan u Hrvatskoj, samostan Blažene Djevice Marije (poznat i kao Bela Crkva), također je bio u blizini Garić grada.

No, osmanska ekspanzija u 16. stoljeću prekinula je život ovog područja, uništivši grad i ostavivši ga u ruševinama. Unatoč tome, Garić grad danas privlači posjetitelje svojom poviješću, legendama i prekrasnim prirodnim okolišem. Možete prošetati kroz njegove dvostruke zidine, razgledati branič-kule te uživati u pikniku u unutarnjem dvorištu. Postoji zanimljiva legenda o ukletoj kneginji koja čeka oslobađanje poljupcem na Jurjevo u zoru kako bi grad ponovno zasjao u punom sjaju. A tajanstvena mreža podzemnih prolaza pobuđuje dodatnu znatiželju i podcrtava zanimljivost ovog neistraženog područja.

ROMSKA ETNO KUĆA jedinstveni turističko kulturni objekt koji razbija predrasude i oduševljava pričom

Romska etno-kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, smještena u selu Maglenča, predstavlja jedinstveni turističko-kulturni objekt. Ovdje se nudi ne samo atraktivna turistička usluga, već i autentično iskustvo upoznavanja nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja, koji su neraskidivi dio bogate hrvatske baštine. Također, posjetitelji imaju priliku istražiti bogate nasade lavande.

foto: Štefan Brajković

Ova prva Romska kuća u Hrvatskoj i Europi domaćin je Stalne izložbe posvećene povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara. Na ulazu u imanje, simbolički putokaz upućuje na pravce prema velikim europskim gradovima gdje Romi još uvijek traže svoje mjesto pod suncem, dok je ulaz u kuću okrenut prema istoku, gdje sunce najprije izlazi. Pred samim ulazom, stablo jabuke simbolizira plodnost i blagostanje obitelji.

foto: Domagoj Sever

Domaćini Romske kuće, Goran i Slađana Đurđević, stručno i s velikom strašću, dijele priču o tradiciji, običajima i eko-etno naslijeđu kuće te povijesti ovog područja. Posjetitelji ovdje mogu uživati u degustaciji specijaliteta tradicionalne romske kuhinje te kupiti proizvode od lavande koji se uzgajaju na vlastitim nasadima oko kuće. Također, kuća nudi mogućnost degustacije proizvoda lokalnih OPG-ova iz Velikog Trojstva.

foto: Stipe Boščić

Romska kuća također je dostupna za najam za različite vrste događanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, uključujući prostore za roštilj, prezentacije, edukacije i okrugle stolove. Osim toga, Romska kuća je jedan od “Horses welcome punktova” u sklopu poznatog turističkog projekta “Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju”. Projekt je osvojio Zlatnu povelju na nacionalnoj svečanosti Suncokret ruralnog turizma 2016. godine, a Romska kuća je primila posebno priznanje za svoj doprinos.

ETNO OKUĆNICA VELIKO TROJSTVOšarmantni prikaz eko etno bogatstva

Etno-park u srcu Velikog Trojstva predstavlja jedinstven kompleks s bogatom kulturnom baštinom. U njemu se nalazi kuća koja je nekada služila kao muzejski prostor posvećen Josipu Brozu Titu. Danas se u toj kući može pronaći zavičajna etno-zbirka koja broji oko tisuću različitih eksponata. Ovi predmeti vjerno prikazuju život, kulturu i običaje prošlih vremena na Bilogori, s posebnim naglaskom na etno-zbirku Gordane i Juraja Matuncija.

foto: Željko Smešnjak


Etno-okućnica koja pruža autentičan prikaz seoskog načina života i tradicionalne gradnje. Stari bilogorski domovi, štagalj, ambar, krušna peć, kukuruzana i bunar – svi su sačuvani do posljednjeg detalja u svojoj izvornoj formi. Ovi objekti predstavljaju dragocjen prikaz povijesti ruralne arhitekture, a u kombinaciji s postavljenom etno-zbirkom, čine posebnu kulturnu vrijednost Bilogorskog kraja.

SVIJETLE PRUGEatrakcija na otvorenom, jedina u ovom dijelu Europe

Duž šumske ceste, koja se pruža uz rub šume na četiri kilometra udaljenosti od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, smjestila se jedinstvena izložba pod nazivom “Svijetle pruge” – park skulptura izrađenih od drveta. Ovaj izvanredan umjetnički postav predstavlja jedinu Galeriju drvenih skulptura na otvorenom u ovom dijelu Europe. Skulpture su nastale tijekom posljednjih deset godina iz drveća koje raste u neposrednoj okolici.

Ove remek-djela stvarali su studenti i profesori sa Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, zajedno s gostujućim studentima iz raznih dijelova svijeta, tijekom kiparskih kolonija organiziranih unutar ovog šumskog ambijenta. Svaka od tih skulptura simbolizira šume i jedinstveni krajolik Bilogorskog kraja, odražavajući unutarnje umjetničko viđenje njihovih autora i okoline u kojoj su stvorene. Ukupno postoji četrdeset i tri skulpture u drvetu, koje posjetitelji mogu otkriti šetnjom, bicikliranjem ili jahanjem. Ove skulpture plijene pažnju svojom neobičnošću i originalnošću, istovremeno omogućujući posjetiteljima da uživaju u ljepotama netaknute prirode i bujne šume koja ih okružuje.

KULTURNI CENTAR MATO LOVRAK

Povratak u djetinjstvo

Veliki Grđevac, rodno mjesta Mate Lovraka, istaknutog autora dječje književnosti, tijekom cijele godine privlači brojne posjetitelje, uključujući nekoliko tisuća učenika i odraslih iz svih dijelova Hrvatske. Osim Lovrakovih Dana kulture i Mate Lovraka Spomen sobe, posebna zanimljivost ovog područja je “Mlin Družbe Pere Kvržice,” koji se danas nalazi na istom mjestu kao u priči.

foto: Štefan Brajković

Unutar Centra postavljen je pružni kolosijek na kojem se ističe parna lokomotiva s tri vagona, iz Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. Centar također sadrži rekonstruiranu tradicionalnu Mlinarevu kuću, dječje igralište i druge etnografske atrakcije. Ova lokacija je iznimno privlačna budući da se nalazi u šumskom području uz potok Grđevicu, koji je pritoka rijeke Česme.

Lovrakov centar posebno je popularan među školama diljem Hrvatske i služi kao kulturno-edukativno-turistički centar, usmjeren prvenstveno na učenički turizam. Osim što promovira lokalnu kulturu i krajobraz, Centar odražava nasljeđe i doprinos Mato Lovrak daje dječjoj književnosti.

foto: Delimir Hrestak

Neposredno u blizini Centra, posjetitelji mogu istraživati Poučnu stazu prijatelja prirode koja se proteže na 2 km. Staza nudi niz postaja na kojima se može naučiti o flori i fauni ovog područja. Biljni svijet ovdje obiluje raznolikim šumskim vrstama, a brojne šumske životinje, koje su vidljive i tijekom dana, čine ovu stazu posebno privlačnom. Među njima se izdvaja vidra, koja je simbol lokalnog grba, te zajednica dabrova koja obitava nedaleko od Mlina Družbe Pere Kvržice. Izvrsna postaja za djecu i onu odrasliju djecu, a ako ogladnite, tu je novootvoreni bistro u Mlinarevoj kući koji je svakodnevno otvoren od 7 do 21 sat navečer.

PREKRASNA ŠETNICA U SRCU PRIRODE

Samo 10 minuta lagane šetnje od središta Čazme, otvorit će se pred vama raskošna priroda s vijugavim stazama, pjesmom ptica i svim nijansama zelenila. Ugodna šetnju među krošnjama, ispunjena živahnim ptičjim pjevanjem – to je iskustvo koje nudi šetnica Medjame, gdje kojoj su svi zahvati u ovom krajoliku oblikovani tako da poštuju prirodno okruženje. Ovdje, u polu-močvarnom okruženju vidjeti ćete divlje patke, čaplje, vodomare i brojne druge ptice močvarice, kao i vodozemce.

foto: Stipe Boščić

Slijedite staze i mostove koji se granaju kroz ovo atraktivno područje, uživajući u smirujućim zvukovima prirode. Za dodatne informacije, zastanite pored brojnih edukativnih ploča koje otkrivaju fascinantne činjenice o lokalnim biljnim i životinjskim vrstama.

foto: Stipe Boščić

Posebnost povišenih staza i drvenih mostova u krošnjama pružit će vam nezaboravno iskustvo. Na kraju, savjetujemo da povedete i svoju djecu – njima će šetnja kroz vijugave drvene staze Medjame izgledati kao zabavan i poučan posjet prirodnom parku.

Bjelovarsko – bilogorska županija je također poznata po bujnim vinogradima, vinarijama i brojnim pivovarama te pruža brojne mogućnosti za biciklizam, jahanje, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. Ogladnite li i ožednite na svom proputovanju, na raspolaganju su vam brojni restorani i seoska domaćinstva.

Sve informacije: Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije

Facebook

naslovna fotografija: www.kucmatolovrak.eu