Vodič za Petrinju – korisni projekti, fantastičan Outdoor i obiteljski OPG

Petrinja i ovog ljeta nudi brojne ljetne sadržaje, atraktivne izletničke lokacije s gastro ponudom i predivnom prirodom. Za izbirljive tu su i predivne vile s bazenima a osvježenje vas čeka na Petrinjskom kupalištu na samom ušću rječice Petrinjčice, gdje se tradicionalno odvija večernji život u gradu. Mnoštvo događanja u gradu, mogućnosti bicikliranja, planinarenja, kulturnih inicijativa, samo su neki od sadržaja koji vas tamo čekaju. No u Petrinji ćete kroz kraći boravak ili izlet doznati za brojne korisne inicijative i projekte koji su se pokrenuli unazad nekoliko godina a doprinose široj zajednici i pomažu jedni drugima kroz zajedničku podršku i povezivanje. Usput možete isprobati i odlične mogućnosti aktivnog odmora kroz planinarenje, bicikliranje ili šetnju.

INKLUZIVNA FARMA- TEMELJ SAMOSTALNOG ŽIVOTA

U Petrinji možete posjetiti Inkluzivnu farmu u Hrastovici, projekt čiji je puni naziv Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života.
Cilj ovog hvalevrijednog projekta  je poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području Grada Petrinje. Korisnici programa poludnevnog boravka kroz radionice uzgoja povrća, bobičastog voća i aromatičnog bilja te domaćinstva, uz izradu različitih suvenira, bojanje kamenčića, izradu ukrasa, poboljšavaju svoje socijalne, emocionalne i motoričke vještine.

foto: Putni kofer

Na inkluzivnoj farmi vrijedni volonteri izgradili su plastenik s uzdignutim gredicama i sustavom za navodnjavanje,  potrebnom opremom,  alatima i materijalima te drvenu kućicu, ostavu. Radni prostor je maksimalno prilagođen osobama s invaliditetom (sanitarni čvor, staze). Sve je u znaku crteža, šarenih ukrasa, prostor je velik, svijetao, s obiljem vanjskih kvadrata na kojima se nalaze plastenici gdje se štićenici farme uče sadnji drveća, voća, povrća, sušenju začina..

Cilj inkluzivne farme je stvoriti prostor ispunjen prihvaćanjem gdje se svi osjećaju dobrodošlima i imaju priliku dati svoj doprinos zajednici putem raznolikih aktivnosti. Vrata ovog posebnog mjesta otvorena su za sve posjetitelje tijekom cijele godine, no dolazak je potrebno prethodno najaviti. Voditelji udruge srdačno će vas dočekati i pripremiti zadatke, organizirati vodstvo kroz farmu te vam omogućiti da se družite s mladima koji s oduševljenjem dočekuju i raduju se baš svakom gostu. Poželite li ih posjetiti, samo se najavite ranije

CENTAR NATURA SMŽ: RASKOŠNA ŠKRINJA PRIRODNE BAŠTINE I BOGATSTVA PRIRODE


Centar NATURA SMŽ u Petrinji je mjesto u kojem možete osjetiti, doživjeti i upoznati prirodu, fine strukture koje povezuju i omogućavaju kontinuitet života. U Centru gledamo, čujemo, vidimo prirodu, ali i otkrivamo ono što nam je nepoznato, te učimo kako mi možemo biti bolji dio te prirode. U ovom  Centru učimo putem novih tehnologija, tradicionalno ili izradom „naših“ radova, u unutrašnjem prostoru i okolišu i opremljenom parku oko Centra.


Sadržaji prezentirani u unutrašnjem i vanjskom dijelu centra NATURA SMŽ omogućavaju kontinuirano učenje od prvih, bazičnih znanja o prirodi do specifičnih, suptilnih veza u jedinstvenom životnom ciklusu kruženja tvari u prirodi čiji je nedjeljivi dio čovjek.

Posjetite ovaj centar uz prethodnu najavu i upoznajte različite biljne i životinjske vrste, saznajte sve o Korijenovom sustavu, pogledajte  kako izgleda sunčani sat, što je to 5 elemenata ili ruža vjetrova..

OPG DVORNEKOVIĆ – KUŠAJTE NAJBOLJE OD DOMAĆEG

„Prvoklasni proizvodi, daleko najbolje kupinovo i ribizl vino koje sam kušao. Med okusom vraća u djetinjstvo i život na selu. Domaćini koji posao rade prije svega sa srcem. Ne samo preporuke, nego i više od toga. Podržimo ovaj OPG, jer jedina je šteta što ih nema više.“ Ovo je samo jedna od recenzija sa OPG Dvorneković, koje se oformilo 2011. godine kad se gospodin Stjepan Dvorneković umirovio,  te odlučio na sadržajan i ispunjen način provoditi slobodno vrijeme.

A ima li ljepšeg načina za provesti mirovinu nego biti u doticaju s prirodom i uživati u radu i trudu svojih plodova uzgoja kupine i ribizla. Obitelj se tako posvetila proizvodnji izvrsnog kupinovog i ribizlovog vina, voćnih likera, meda.. Njihovi nasadi ribizla i kupine zajedno sa 120 košnica pčela, smješteni su nedaleko od grada Petrinje. 

Trud i marljivost su se isplatili i danas su njihova vina, likeri i medovi prepoznatljivi u cijeloj županiji i šire. Možete ih kupiti direktno na kućnom pragu i uživati u dojmljivoj prezentaciji gđe Dvorneković i pritom kušati fantastičnu tortu od kupine koja osim što je ukusna ujedno i osvježava. A njihovu kušaonicu  možete posjetiti na adresi Ul. Milana Makanca 25 uz prethodnu najavu.

BICIKLIZAM U PETRINJI – RAJ ZA AKTIVNE

Petrinja je stvorena za uživanje na dva kotača. Brojne su ciklo rute premrežile Petrinju i njenu okolicu, a vožnja uz slikovite staze, rijeku Kupu, krajolike podno Hrastovačke gore prilagođena je svim dobnim skupinama i generacijama. Rekreativci, profesionalci, avanturisti, svi možete doći ovdje i potražiti g. Milana Orlića koji je prije dvadesetak godina osnovao tvrtku Orlić Sport.

Nekoć aktivni natjecatelj, Milan danas uživa u svom poslu uvodeći goste i posjetitelje kao i domaće stanovnike u upoznavanje divne petrinjske okolice na zdrav i zabavan način – kroz istraživanje krajolika biciklom. Petrinjske ciklo rute pogodne su za sve vrste cikloturista od rekreativaca do sportaša kao i za zaljubljenike adrenalina budući da jedna od ruta vodi makadamskom šumskom cestom po Hrastovačkoj gori. Na području grada uspostavljene su i znakovima označene četiri ciklo rute s oznakom LR i pripadajućim brojem. Više o rutama pronađite ovdje.

PLANINARENJE U PETRINJI

Volite planine i pogled prepun zelenih vodopada šume kud god vam pogled seže? Krenimo do najvišeg vrha Cepeliš do kojeg na 415 m vode markirane planinarske staze, a na vrhu se nalazi planinarski dom Matija Filjak. Jedna od staza s polazištem iz sela Hrastovica, vodi pokraj skijališta Vrelo koje je omiljeno okupljalište mještana u zimskim mjesecima. Možete se popeti na 17-metarski vidikovac s kojeg se pogled pruža sve do Zagreba.

Hrastovačka gora čiji se obronci spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore, jedne od najbogatijih regija po zalihama pitke vode i kestenovim šumama u Jugoistočnoj Europi. Do najvišeg vrha na 415 m gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’, vode markirane planinarske staze.

Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana koji svjedoče o minulim vremenima. Na gori se mogu pronaći zanimljive sedimentne tvorevine poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora.

Svi ovi čuvari prošlosti, šaptom pričaju priče o ovom hrabrom jedinstvenom kraju koji nekako uvijek preživi svoje nevolje i iznova se svaki put diže iz pepela. Kao i svaki grad s dušom, tako i Petrinja ima još puno toga ispričati i pokazati svojim putnicima. Dobro došli!

Turistička zajednica grada Petrinje

Facebook

Instagram Visit Petrinja