Ekomuzej-Ecomuseo ‘Kuća o batani-Casa della batana’ vodeći je partner Adriatic PorTLand – novog EU projekta sufinanciranog kroz Interreg Italy-Croatia Program

Polovica rujna donijela je Rovinju-Rovigno nove suradnje i aktivnosti u očuvanju maritimne baštine. Kao vodeći partner na Interreg projektu Italy-Croatia AdriaticPortLand, Ekomuzej-Ecomuseo “Kuća o batani-Casa della batana” organizirao je prvi službeni sastanak projektnog tima na kojem su sudjelovali partneri iz Hrvatske i Italije, a kao prvo događanje u okviru projekta, održana je 2. Regata batana na vesla.

Samo ime projekta upućuje na njegovu originalnost jer, za razliku od dosadašnjih u čijem je fokusu isključivo bila obalna maritimna baština, AdriaticPortLand ima za cilj razvoj strukturiranog plana integracije turističkih ponuda obale i riječnog zaleđa kroz valorizaciju tradicijske plovidbe koja je kroz povijest povezivala ove zajednice. Jadranska tradicijska plovidba i brodogradnja kao poveznica između kopna i mora te kao temelj za inovativne turističke usluge i rute mogu značajno ojačati ulogu kulture u razvoju održivog turizma, posebno u pogledu smanjenja sezonalnosti i prekomjernog broja gostiju na obalnim destinacijama. Vodeći partner projekta je Ekomuzej-Ecomuseo “Kuća o batani-Casa della batana”, partner iz Hrvatske Općina Mošćenička Draga, a talijanski partneri su Pomorski muzej iz Cesenatica i Udruga Tradicionalni venecijanski brodovi iz Battaglia Terme. Na prvom projektom sastanku održanom 14. i 15. rujna 2023. u prisustvu projektnog menadžera Zajedničkog tajništva (JS) Programa, dogovoren je raspored i detaljan sadržaj aktivnosti koji će dovesti do ostvarenja projektnog cilja kroz prikaz dobrih praksi, razmjenu i prenošenje znanja, zajedničko sudjelovanje na regatama te izradu zajedničke strategije i plana operativne koordinacije.

Susret partnera bio je odlična prilika za upoznavanje načina rada Ekomuzeja-Ecomuseo “Kuća o batani-Casa della batana” te za održavanje prve manifestacije u sklopu projekta koja na najslikovitiji način prikazuje povezanost Rovinja-Rovigno i njegove tradicijske barke. I dok na skoro punoljetnoj Rovinjskoj regati koja je rezervirana za lipanj sudjeluju različite tradicijske barke iz Hrvatske i inozemstva, mlada batanina regata na vesla (Regata tradizionale rovignese di batane a remi, in memoriam Corrado Pellizzer) uljepšava kraj ljeta stavljajući batanu u svoj fokus. Druga po redu održana je 15. rujna donijevši uzbudljivo natjecanje u tri jednako važne kategorije koje su pokazale koliko je batana važna Rovinjcima svih uzrasta.

Partneri projekta uživali su u najuspješnijim plovidbama u kojima su slavili Ennio Cherin u kategoriji senior, Gabriel Cherin u kategoriji junior te Eufemia Benussi u kategoriji lady.

Projekt AdriaticPortLand traje 18 mjeseci (1.7.2023.-31.12.2024). Ukupna vrijednosti projekta iznosi 249.670,00 EUR, a 80% (199.736,00 EUR), a sufinancira se sredstvima prekograničnog programa Interreg Italy-Croatia.