Posebna izložba, projekcije starih fotografija u Spaciu Matika, mali zalogaji i živa glazba

19. Noć muzeja u Ekomuzeju-Ecomuseo “Batana”

I muzeji, kao i ljudi koji ih stvaraju imaju svoj karakter i osobnost, a Noć muzeja koju organizira Muzej Grada Rovinja-Rovigno 26. siječnja prilika je da ih se upozna u opuštenijoj, neformalnijoj atmosferi. Upravo zbog toga Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” ove će se godine svojim posjetiteljima u toj posebnoj noći predstaviti izložbom o sebi, svim svojim sastavnicama, svemu što ga čini posebnim i jedinstvenim već 20 godina. Od 18 do 22h moći će se tako pobliže upoznati svaki njegov, podjednako važan dio – Muòstra (interpretacijski i dokumentacijski centar sa stalnom izložbom), Spàcio Matika (rovinjska vinska kantina), Peîcio squero (mali škver), Vožnja batanama, suvenirnica “ʃutalateîna” te najvažnije manifestacije odnosno dvije Regate, ona starija na oglavno jedro koja ove godine postaje punoljetna i puno mlađa, regata batana na vesla. 

Osim što će u Noći muzeja vrata Ekomuzeja kao i uvijek biti širom otvorena u znak dobrodošlice, posjetitelji će moći zaviriti i iza onih koja su rjeđe otvorena za širu javnost. Bit će to prilika da se doživi autentični interijer starog rovinjskog podruma u kojim su Rovinjci čuvali, kušali i preprodavali vino, ali se i družili, blagovali, igrali briškulu i trešetu, pjevali i zabavljali se.

Spacio Matika (spàcio – lokalna inačica vinskoga podruma na rovinjskom dijalektu) jedini je izvorno sačuvani rovinjski spacio od preko stotinu koji su nekad bili dio rovinjske svakodnevice. Nekad u vlasništvu Romana Matike u Švalbinoj ulici br. 35, postao je dijelom Ekomuzeja 2006. godine i u njemu se od tada organiziraju glazbeni, gastronomski i drugi programi.

U Noći muzeja, među starim zidovima, tik uz more koje dodiruje one vanjske, okruženi velikim drvenim bačvama za vino, posjetitelji će uživati u projekciji starih fotografija iz rovinjske prošlosti. A kako su gastronomija i glazba neodvojivi dio Bataninih programa, posjetitelje čeka i baština oživljena kroz male zalogaje s okusima mora te zvuke tradicionalne autohtone rovinjske žive glazbe.

Napomenimo i to da će dopredsjednik Udruge “Kuća o batani – Casa della batana” Marino Budicin u sklopu ovogodišnjeg programa 19. Noći muzeja održati zanimljivo predavanje: „Rovinjski franjevački kompleks“ u samostanu sv. Franje. Pridružite nam se u najsvečanijoj muzejskoj noći, upoznajte stari Rovinj-Rovigno i uspješnu priču očuvanja dijela njegove baštine koja oblikuje identitet ovog grada i njegovih ljudi.