Sretan vam praznik Ljubavi

Valentinovo je praznik koji se tradicionalno slavi 14. veljače svake godine. Slavi se širom svijeta, a njegova popularnost proizlazi iz njegovog vezivanja uz ljubav i romantiku. Postoje različite priče o tome kako je Valentinovo započelo, ali nijedna nije potpuno sigurna. Jedna od najčešćih priča povezuje Valentinovo sa Svetim Valentinom, svećenikom iz Rima koji je živio tijekom trećeg stoljeća. Prema legendi, car Klaudije II zabranio je mladićima stupanje u brak, smatrajući da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Sveti Valentin prkosi odluci cara i tajno vjenčava mlade parove. Kad je otkriven, zatvoren je i pogubljen 14. veljače, čime je postao mučenik za ljubav. Iako ova priča ima romantičan ton, važno je napomenuti da nema čvrstih povijesnih dokaza o stvarnom postojanju Svetog Valentina.

Tradicionalno, Valentinovo se obilježava slanjem ljubavnih poruka, poklona i cvjetnih buketa. Crvena boja, simbol ljubavi, često prevladava u ukrasima. Čest običaj je i izlazak na večeru ili romantično putovanje kako bi se proslavila ljubavna veza.

Neki od gradova koji su poznati po svojoj romantičnoj atmosferi za Valentinovo uključuju Pariz, poznat kao “Grad ljubavi”, Veneciju s njezinim slikovitim kanalima, Prag s prekrasnom arhitekturom, i Veronu, grad u kojem se navodno odvijala radnja Shakespeareove tragedije “Romeo i Julija”.

Valentinovo je postalo prilika za izražavanje ljubavi i pažnje prema voljenima, a običaji i tradicije vezane uz ovaj praznik variraju diljem svijeta. A mi smo izvukli iz arhive jedno ljubavno pismo našeg velikana Petra Zrinskog, posljednje pisano pismo svojoj voljenoj supruzi.

Najtužnije ljubavno pismo naše povijesti – pismo Petra Zrinskog supruzi Katarini


MOJE DRAGO ZERCZE

“Nemoj se žalostit svrhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra v deseti ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu. Danas smo si jedan od drugoga srčeno prošćenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval, ali ti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smrti dobro pripravan, niti se plašim, ja se ufam u Boga vsemogućega, koji me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupa pred njegovem svetem tronušem u dike vekivečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništer ne žalosti, Ar je to tak moralo biti, U Novem Mestu, pred zadnjim dnevom mojega življenja, 29 dan aprila meseca, o sedme ore podvečer, leta 1671. Naj te gospodin Bog s mojum kćerju Auroru Veroniku blagoslovi. “
Groff Zrini Petar

Ovo je posljednje pismo kojeg je Petar Zrinski napisao svojoj supruzi Katarini. Riječi su to na koje nam je, koliko god puta ih čuli, nemoguće ostati ravnodušnima. Petrovo pismo Katarini jedno je od najpotresnijih tekstova napisanih na hrvatskom jeziku i jedno od najljepših iz toga doba. Uz prisjećanje na ljubav koja je zbog političkih previranja imala tragičan kraj, želimo vam sretno Valentinovo.

Fotografije: Pexels, Pixabay