Ne propustite Zagorje u travnju

Zagorje svakog proljeća postaje centar različitih aktivnosti i zanimljivih tradicijskih događanja. Babičini kolači, Croatia Rally, dio su ponude aktivnosti sa zagorskih brega. Petnaesta po redu manifestacija Babičini kolači održat će se 22. travnja 2023. godine u Krapini, u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak s kolačem „ Svečana martinjska pita “ s početkom u 15 sati.

„Babičini kolači“,natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Za pobjedničku lentu natječe se 30 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine babice će se natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz predsjednicu žirija Senku Jurina, folkloristkinja iz Zaboka odlučivati i direktorica turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak te pjesnikinja i dopredsjednica udruge “Hrvatska žena” Marija Hlebec. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izložene kolače pripremljene na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica možete kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Krapini te se ujedno upoznati s bogatom ponudom zagorskih OPG-ova.

Posjetitelji manifestacije ostvaruju 50% popusta na individualne ulaznice za Muzej krapinskih neandertalaca. Popust se ostvaruje preuzimanjem “ticketa” na info pultu ispred sportske dvorane Srednje škole Krapina. Popust je moguće iskoristiti u subotu, 22.04.2023.godine, od 10h do 17h.

Restoran Kramberger je pripremio posebnu ponudu za sve posjetitelje manifestacije:

“Babičin obed”
– Goveđa juha
– Čeh – Leh – Meh tanjur

Miješana salata
– Pečena štrukla
– Kruh
Cijena: 22,50 €

CROATIA RALLY

Croatia Rally treću će godinu uzastopce ugostiti ponajbolje vozače današnjice koji će prikupljati bodove tijekom četiri dana, od četvrtka 20. do nedjelje 23. travnja. Kroz Krapinsko-zagorsku županiju vozit će se finalnog, četvrtoga dana. Po dva brzinca vozit će se između Zagorskih Sela i Kumrovca. Upravo su pitoreksni zagorski bregi odlučili pobjednike na prva dva izdanja WRC Croatia Rallyja, a publika je proglasila tzv. Power Stage u Kumrovcu prijelomnim trenutkom sezone 2021.

Dvorci kontinentalne Hrvatske postali su svojevrsni zaštitni znak ovog natjecanja, uz nezaobilazni Dvor Veliki Tabor neposredno uz trasu natjecanja nalazi se i Dvorac Gjalski kraj Zaboka. Ulaznice za oktanski spektakl potražite ovdje gdje su i sve potrebne informacije o satnici natjecanja i zemljovidima brzinskih ispita. I ove godine dostupna je Croatia Rally aplikacija za pametne uređaje pomoću koje je moguća navigacija do brzinskih ispita, praćenje rezultata, kupovina ulaznica, pronalaženje smještaja i eno-gastronomske ponude te svih relevantnih podataka potrebnih za neometano uživanje u najvećem sportskom događaju organiziranom u Hrvatskoj.

Izvor: visitzagorje.hr