Zaronite u djetinjstvo vaših roditelja, baka i djedova kroz antikne dječje knjige

Pitate li se ikada kako je izgledalo djetinjstvo naših baka i djedova? Ili djetinjstvo naših roditelja? Čime su se igrali, kako su provodili slobodno vrijeme i ono najbitnije – koje su knjige čitali?  

Ovo je mali pregled dječjih knjiga, slikovnica i bajki uz koje su naši roditelji,  bake i djedovi stjecali osnovne navike čitanja, a sam pogled na neke od njih možda će i u vama probuditi neka lijepa sjećanja… prizvati neke davno zaboravljene uspomene, jer većinu tih knjiga smo i mi kao djeca pronalazili kopajući po starim policama, škrinjicama i tavanima. Neke od njih smo samo znatiželjno listali u potrazi za zanimljivim ilustracijama, neke su nam čitali odrasli, a neke smo i sami pročitali.

Antikvarne dječje knjige, godinama zaboravljene, dolaze nam iz jednog davnog vremena koji je dio ne samo naše književne i kulturne povijesti, već i neizostavan dio djetinjstva naših najstarijih.

Zaronite u djetinjstvo vaših roditelja, baka i djedova uz naš izbor prekrasnih antiknih dječjih knjiga.

1. “Dodo i Buco“, Slavko Ježić

Ovo prvo izdanje dječje knjige “Dodo i Buco” izdano je u Zagrebu godine 1943. Autor je u pedesetim godinama pripremio i drugo izdanje, ali ono za njegova života nije izašlo. Na poticaj obitelji Ježić uoči šezdesete godišnjice odavno rasprodanog prvog izdanja, 2002. godine izdavač Erazmus je ponovno tiskao “Dodu i Bucu”. Odabirom ovog djela želimo skrenuti pažnju na ovu, današnjim naraštajima nepoznatu, vrstu stvaralaštva Slavka Ježića koji je svojim ukupnim književnim i znanstvenim djelom zadužio hrvatsku kulturu u 20.stoljeću. Posebnu vrijednost ovom prvom izdanju daju ilustracije velikog Andrije Maurovića, koji se ovdje otkriva se i kao vješt ilustrator pjesama za djecu

2. “Lalaj Bao” “Ježeva kućica” Branka Ćopića

Iako danas zaboravljena, kolonijalna balada “Lalaj Bao” Branka Ćopića onodobno je bila rado čitana od strane omladine. Ovo prekrasno ilustrirano izdanje potječe iz 1950. godine, a ilustracije su djelo slikara Dalibora Paraća. Kao i inače, i ovdje su Ćopićeve pjesme za djecu spontane i maštovite te su stekle antologijski status. Doduše, mnogo su nam poznatiji Ćopićevi stihovi iz kultne “Ježeve kućice” koja je nadrasla sve generacije, pa je tako i nedavno, 2018 . godine, doživjela novo, osuvremenjeno izdanje s popratnim CD-om koju sadrži pjesmu Ježeva kućica u aranžmanu Hrvoja Hegedušića. “Ježeva kućica” i danas prenosi jednostavnu i jasnu poruku kako se treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove – čak i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv u obrani svojega doma. Zbog zanimljive i dinamične priče, “Ježeva kućica” spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi se stihovi često citiraju i lako prepoznaju.

3. “Čiča Tomina koliba”, Harriet Beecher-Stowe

Knjige kao i ljudi tijekom života imaju svoje uspone i padove: jednom su poželjne, drugi put nepoželjne, pa onda zaboravljene, otkrivene, zabranjene i slavljene. No “Čiča Tomina koliba” američke spisateljice Harriet Beecher Stowe kao da izmiče toj „prirodnoj pojavi“. Otkako je objavljen prije 165 godina – ovaj omiljeni lektirni naslov još uvijek privlači čitatelje i poziva na nova tumačenja. Drugim riječima: svjež je i zanimljiv i današnjoj publici kao što je to bio i našim bakama i djedovima. Ovo izdanje “Čiča Tomine kolibe” prvo je hrvatsko izdanje. Točna godina izdanja nije navedena, no prema dostupnim izvorima zaključujemo da se radi o 1920. godini.  Knjiga sadrži i 4 prekrasne kromolitografije Dragutina Šimuneka u formatu knjige.

4. Andersenove priče i bajke 

Sigurno se i vi sjećate Andersenovih priča (Andersenove priče I, Andersenove priče II & Andersenove priče III) koje su šezdesetih godina izlazile u nastavcima u izdanju naklade Naša djeca. Prekrasne ilustracije naslovnica i bajki mala su remek-djela našeg poznatog slikara i ilustratora Vladimira Kirina, koji je jednom prilikom istaknuo kako je te ilustracije radio s velikom ljubavlju za svoje unuke.

Kad smo već kod Andersena, prekrasna je poslastica i izdanje “Andersenove odabrane priče i druge pripovijesti” iz 1922. godine u prijevodu Milana Ogrizovića. Ovo lijepo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera ilustrirao je slikar Ljubo Babić.

5. “Don Kihot I-II”, Miguel de Cervantes

Još jedno malo remek-djelo priređeno u Nakladi Naša djeca nastalo u suradnji s Vladimirom Kirinom. Ovo je djelo, koje su naše bake i djedovi rado čitali svojoj djeci, izdano je 1958. godine, a same ilustracije je slikar Kirin radio četrdesetih godina. Ovo izdanje je idealna prilika da otkrijemo kako su svima nam omiljenog viteza i njegovog pomočnika vidjeli i doživjeli naši najstariji.

6. Tri dječja prva izdanja Mate Lovraka

Matu Lovraka kao mali smo čitali svi. Svojim djelima Mato je Lovrak kao rijetko koji pisac na našim prostorima rušio, pa i danas ruši, sve generacijske barijere. Razlog tome je što djelo Mate Lovraka i danas odiše pozitivnom energijom, zrači posebnim vrednotama, ukazuje na važnost dobroga i plemenitog. Govori o slozi, zajedništvu, timskom radu, kolektivnom uspjehu. A što je najvažnije, govori o tome da nikada ne treba odustati, te da ponekad i oni ‘najmanji’, oni za koje se smatra da ne mogu uspjeti, na kraju se pokažu velikim borcima i izađu kao najveći pobjednici. Iz tog smo razloga posebno ponosni našim prekrasnim dječjim prvim izdanjima Mate Lovraka: Družba Pere KvržiceNjegova malenkost Francek drugi, hrabri i Micek, Mucek i Dedek.

7. “Istočne priče” Vilima Hauffa

“Istočne priče” Vilima Hauffa su onodobno kada su tiskane, oko 1900. godine, bile veoma popularna literatura među mladima. Ovo izdanje u ediciji najpoznatijeg hrvatskog antikvara Mirka Breyera sadrži i 3 kromolitografije K. Šimuneka u formatu knjige.

Antikvarijat studio – čuvar dobrih naslova

Online narudžbe:

antikvarijat-studio.hr
Facebook
Kontakt

Dobro došli!

naslovna fotografija: Pixabay.com