Virtualni Camino Krk – novo iskustvo hodočašća

Pridružite nam se i doživite dio Camino iskustva iz sigurnosti
vašeg doma od 21.-26.4.2020.

Pred samo nekoliko mjeseci nitko nije mogao pretpostaviti da ćemo prolaziti kroz iskustva koja sada prolazimo. Gotovo preko noći stao je život kakvog smo znali, i kakav nam je bio po mjeri. Puno toga je potpuno zaustavljeno, a turizam je bio među prvima. Aerodromi su postali pusta i tiha mjesta, a hoteli prazne kuće. No, naša ljudska želja za novim spoznajama, iskustvima i doživljajima nije zaustavljena.

Pred turizmom je izazov kako ispuniti tu prazninu koja se iznenada stvorila, te, u uvjetima karantene i izolacije, pružiti ljudima barem dio doživljaja koji se može iskusiti samo na putovanjima. Svi se nadamo i priželjkujemo da se ova kriza što prije završi i da se vratimo životima kakve volimo, ali do tada pokušajmo zajedno svatko na svoj način učiniti ovo vrijeme što kvalitetnijim u okvirima mogućeg.
Predstavljamo vam stoga Virtualni Camino Krk koji doživljaj puta Svetog Jakova dovodi direktno u vaš dom. Pozivamo vas da nam se pridružite od 21. do 26.4.2020. i doživite Camino Krk putem vaših računala, mobitela ili tableta na Facebook stranici TZ Grada Krka – City of History and Culturewww.facebook.com/krkhistoryculture/

Više o Camino Krk ruti

U listopadu prošle godine na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine svetog Jakova obilježene su srednjovjekovne krčke hodočasničke rute, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova.

Camino de Santiago ili Put svetog Jakova mreža je hodočasničkih puteva koji vode u španjolsko svetište Santiago de Compostela – posljednje počivalište svetog Jakova apostola, zaštitnika hodočasnika i putnika. Od sjevera Norveške i baltičkih zemalja putokazi vode u Santiago de Compostelu, a preko 320.000 ljudi godišnje propješači francusko-španjolski dio rute dug čak 800 kilometara.
Godine 1987. Vijeće Europe Caminu je dodijelilo titulu 'Glavne ulice Europe', dok je UNESCO 1993. godine njezin španjolski i francuski dio proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Iako se mreža Camino putova proteže duž čitave Europe, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, sve donedavno nije imala rutu putova koji vode prema Santiagu.

Malo je reći da se Krk kao prvi u nizu hrvatskih Camino ruta pokazao kao idealan odabir. Otok, koji se zahvaljujući svom prirodnom i materijalnom blagu s pravom ponosi epitetom kolijevke hrvatske povijesti i kulture, idealna je kulisa za duhovno putovanje. Krčki Camino vijuga kroz impresivan prirodni krajolik kojeg krase šume, brežuljci s pogledom na more, stari kašteli i crkve, napuštena sela, mali srednjovjekovni gradići i predivne plaže. Nije neskromno reći da unutrašnjost otoka Krka odaje dojam katedrale na otvorenom.

Camino Krk je kružna ruta Krk – Porat – Omišalj – Dobrinj – Vrbnik – Baška – Kornić koja obuhvaća čitav otok. Duga je oko 107 kilometara, a preporuča je se prepješačiti kroz šestodnevni program. Staze su obilježene između navedenih gradova, a svaki dan prolazi se po jedna. Camino Krk ima i svoj poseban znak koji uz prepoznatljiv simbol Camina nosi i još jedan, onaj na glagoljici – najstarijem slavenskompismu specifičnom upravo za Hrvatsku i Krk.

Virtualni Camino Krk
U listopadu 2019. održan je i prvi Camino tjedan na Krku, a 21.4 – 26.4.2020. trebao se održati drugi po redu vođeni obilazak Camino Krk rute. Kako to sada nije moguće, odlučili smo vam dio tog doživljaja približiti virtualno. Tijekom šest dana moći ćete na ekranima vašeg računala, mobitela ili tableta doživjeti dio Camino iskustva i to kroz:

 • multimedijalnu priču za svaki pojedini dan kroz slike, video, voice-over, glazbu
  – on-line izložbu fotografija s Camino de Santiago s različitima temama
  – interaktivni opis dnevnih ruta
  – zanimljivosti i opis pojedinih mjesta, prirodnih i kulturnih znamenitosti uz rutu
  – svjedočanstva hodočasnika koji su prošli Camino Krk
  – poruke i misli dana o tome što se može naučiti na Caminu

Na obilasku vas čekaju e-pečati u vašu e-putovnicu za hodočasnike, a na kraju šestodnevnog virtualnog obilaska čeka vas i e-Composela za Camino Krk. Originalnu Compostelu moći ćete podići u TZ Grada Krka uživo kada to bude moguće.
Ovo nam je svima novo iskustvo, radimo to po prvi puta, i unaprijed se ispričavamo ako produkcija nebude besprijekorna zbog kratkoće vremena za pripremu.
No, imamo snažnu želju da vam pružimo dio iskustva koje vam je zbog trenutne situacije uskraćeno i želimo to odraditi najbolje što možemo.


Pridružite nam se i budite dio prve virtualne Camino Krk avanture.
Hvala svima koji će se priključiti i dati svoj doprinos.

Projekt su osmislili TZ Grada Krka i digitalna marketing agencija Smartingo.com, a priključile su se i sve turističke zajednice na otoku Krku.
Sve dodatne informacije nalaze se na : experiencekrk.com/camino

FOTOGRAFIJE: TZG KRK