Zaboravljena proljetna jela

Piše: Karin Mimica, Gastronaut.hr

Nekada se čovjek u svojoj prehrani oslanjao primarno na namirnice koje je mogao sakupiti u svojoj okolici ili ih je samostalno uzgajao. U proljetno i ljetno doba, priroda je bila darežljiva i bila je to prilika za berbu ili ulov namirnica koje su se sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili kiseljenjem mogle konzervirati i za zimu. Proljetni stol bio je bogat mladim izdancima divljih biljaka.

Mlada kopriva bila je osnova mnogih jela, a neka od njih su: Juha od kopriveBlitva i kopriva na padelu, Brudit od mrkača uz palentu s koprivom.

Samolikla delicija srijemuš (lat. naziv Allium ursinum), kojeg nazivaju i medvjeđim lukom ili divljim češnjakom polako ponovo zauzima svoje mjesto na gurmanskim stolovima. Ukoliko se odlučite na branje medvjeđeg luka, pripazite da zabunom ne uberete drugo slično lišće (npr. đurđice), iako je zbog intenzivnog mirisa divljeg luka pogreška gotovo nemoguća. Iz naše baze svakako probajte Proljetne njoke s divljim lukom ili medvjeđim lukom iliti srijemušemPunjenene hljepčiće s pestom od divljeg češnjakaJečam sa srijemušemJuhu od srijemuša i Knedle od srijemuša.

Možete ga jednostvano i samo konzervirati tako da u staklenku slažete red sitno nasjeckanog mevjeđeg luka, zalijete s maslinovim uljem, malo posolite, pa ponavljate postupak dokle god ne potrošite sav medvjeđi luk.

Tijekom šetnje prirodom u proljeće se možete opskrbiti i biljkama za Njoke s aromatičnim biljkamaSalatu od divljeg radićaPolpete od pasa s blišnjakom (maslačkom) i krumpirom, Rigu s krumpirom i Divinu s krumpirom i pohanim sardelama.

Motar (smucanj ili omaga), biljka koja raste na morskim hridima, također se je često koristila u kulinarstvu. Predlažemo vam da probate Salatu od smucnja i kuhanih jaja, koja je slična šparogama na salatu.

Ukoliko ste raspoloženi skupljati cvjetove bazge, možete probati napraviti Sirup od smabuka (bazge) i Rakiju od bazginih cvjetova.

Većina recepta koje vam u ovoj temi tjedna predlažemo je preuzeta iz knjige Zaboravljeni okusi naših starih.

Izvor i fotografije: Gastronaut.hr