Poslastica za bibliofile – ne propustite izložbu “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno”

U moderno doba interneta i društvenih mreža, kada bismo očekivali da se popularnost knjige kao estetskog predmeta smanjila, njena popularnost iz dana u dan raste, o čemu nam svjedoči i izložba pod nazivom Lijepo načinjeno, rijetko viđeno, koja se trenutno odvija u HAZU povodom Mjeseca Hrvatske knjige.

Očito je kako i danas cijenimo knjige ne samo zbog njihovog sadržaja – radosti čitanja i obrazovanja koje nam knjige donose – već i zbog njihove vrijednosti i ljepote kao predmeta.

Lijepi uvez, pozlaćeno i reljefno ukrašavanje, ukrašena tkanina, prekrasne ilustracije, bez obzira u kojem stilu urađene (Art Nouveau, Art Deco, Avangarda…) i dalje u nama bude divljenje i sve više i više se viđaju ne samo na našim policama, već i na Instagram profilima. O popularnosti antikvarijatnih knjiga svjedoče ne samo razne izložbe te mali antikvarijati u kojima bibliofili svoje knjige pronalaze, već i velike platforme za prodaju knjiga poput Amazona i AbeBooks.

Bibliofil Franjo Marić do svojih je antikvarnih knjiga uglavnom došao redovito posjećujući razne antikvarijate i pomno pregledavajući njihovu bogatu ponudu. Velik broj svojih knjiga, koje imate priliku vidjeti na izložbi, gospodin je Marić pribavio i kod nas u antikvarijatu Studio, čime se naročito ponosimo i zbog čega nam je iznimno drago što imamo priliku biti dio ove lijepe priče.

HRT1 – 15. listopada 2019. – Vijesti iz kulture

Na pitanje što mu znače antikvarijati, bibliofil je Marić odgovorio omiljenim citatom Zvonimira Milčeca, ističući kako ni on sam to bolje to ne bi opisao:

„Sve svoje knjige u životu kupio sam u antikvarijatima, ali nije uopće štos kupiti knjigu, važno ju je pronaći. I još važnije: tražiti je. I cijeli smisa antikvarijata, sva njegova ljepota i draž je u traženju starih, rijetkih i dragi knjiga, bez obaveze da ih pronađete. Obilasci antikvarijata, čeprkanje njegovi policama, gutanje njegove prašine i miris starine – sve je to zajedno svetkovina, ritual, a s vremenom i potreba. Na putanji svakodnevnih poslova i obaveza antikvarijat je odmorište, osunčano stubište za predah duše. Antikvarijat nipošto nije knjižara, jer knjižara je ipak samo trgovina, a antikvarijat je mnogo više od toga. U antikvarijat ne dolaze kupci kao u knjižaru, u njega svraćaju posjetitelji, većina ih se međusobno poznaje, oni poznaju prodavače i obrnuto. Antikvarijat je sastajalište, dnevna i bolesnička soba za odmor i oporavak duhovno izranjavanih i znatiželjnih. Dakle, riječ je o kulturnoj instituciji koja sakuplja i okuplja rijetke primjerke i pojedince naše kulturne baštine i svakodnevice.”

Kako se dizajn knjiga mijenjao tijekom godina, desetljeća i stoljeća? S koliko su pažnje i ljubavi nekadašnje tiskare i knjigovežnice izrađivale svoje knjige, a sa koliko suvremene? Koje knjige najviše privlače oko i zašto? Hoće li suvremena grafičko-likovna oprema knjiga biti lijepa i budućim generacijama, kao što je nama lijepa ona iz doba secesije ili avangarde? Raste li  popularnost antikvarijata i antikvarnih knjiga? …samo su neka od pitanja koja intrigiraju današnje čitatelje i bibliofile, a neka od njih kolekcionaru su Mariću bila povod i za njegovu izložbu.

„Izložba Lijepo načinjeno, rijetko viđeno želi potaknuti bibliofile, kao i biblioteke i ostale ustanove da javno izlože svoje lijepe i rijetke knjige, uz suradnju stručnjaka za opremu knjiga. U današnje vrijeme, kada se knjige tiskaju uglavnom radi profita, bez neke posebne grafičko-likovne opreme, dobro je podsjetiti se kako je to nekada bilo. A to bi moglo potaknuti današnje i buduće grafičko-likovne urednike i umjetnike da što ozbiljnije, savjesnije i odgovornije pristupe grafičkom opremanju i oblikovanju knjiga, kako bi nešto vrijedno i lijepo načinjeno ostalo i poslije naših vremena.” – istaknuo je bibliofil Franjo Marić.

Izložba obuhvaća lijepo uređene te rijetko na jednom mjestu viđene knjige iz knjižnice bibliofila i kolekcionara Franje Marića. Knjige su nastale u razdoblju od sredine 19. st. do kraja 20 st. Na izložbi se mogu vidjeti knjige opremljene prema secesijskom knjigoveškom uzorku, kao i knjige koje su opremili poznati umjetnici i ilustratori poput Tomislava Krizmana, Ljube Babića, Miroslava Kraljevića, Vladimira Kirina itd.

Proslavite sa nama Mjesec hrvatske knjige i ne propustite ovu jedinstvenu priliku da uživate u ljepoti tiskane knjige i pritom naučite nešto o povijesti hrvatskih tiskara i knjigovežnica, o tiskarskim stilovima kroz povijest i mnoge druge zanimljivosti.

Izložbu možete pogledati radnim danom od ponedjeljak do petka od 9 do 15 sati od 15. listopada do 8. studenoga 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Vidimo se!

Vaša ekipa antikvarijata Studio.

Online narudžbe:

antikvarijat-studio.hr
Facebook
Kontakt

PR