Što raditi u Varaždinskoj županiji kada zatopli

Stara poslovica kaže da je u zdravom tijelu i duh zdrav.  Puno je staza koje vode do sretnog i zdravog života, no svi se slažemo da je kretanje jedna od najbržih prečica prema tom putu.  Stoga u današnjem vodiču donosimo nekoliko ideja što sve sve može raditi  u Varaždinskoj županiji, kada vrijeme pokaže neobično sunčanu stranu lica, kao ove jeseni – stvorenoj za izlete.

Planinarenje na Ivanščici

Na području Varaždinske županije nalazi se planina Ivanščica, najviša planina Hrvatskog zagorja, zatim Ravna Gora te ostali brežuljci i padine koje karakteriziraju živopisna priroda i simpatični krajolici. Na Ivanščici možete uživati u uređenim i dobro označenim planinarskim putevima, kojima možete proći kroz slikovita sela, posjetiti barokne crkvice, kapele i srednjovjekovne građevine, te osjetiti smirujuće zvukove drvenih vodenica i prekrasnih slapova.

Ribolov ili lov – upoznajte netaknute oaze čiste prirode

Lovišta na području Varaždinske županije, prostiru se dolinom rijeke Drave i pitomim obroncima obližnjeg gorja. To je područje koje obiluje većim šumskim oazama sa skrovitim proplancima, okruženim šumarcima i šikarama, prostranim površinama isprepletenim malim livadama i oranicama, brojnim vodotocima.

Takvo okružje očuvanog i ekološki čistog okoliša, prirodno je stanište, jedno od rijetkih u Europi, autohtone divlje trčke, fazana, prepelice, patke, zeca, srne, jelena, divlje svinje. Uz razvijenu tradiciju lova, razlog je to zbog kojeg već odavna lovci iz cijele Hrvatske i inozemstva dolaze u ovaj kraj.

Biciklom kroz varaždinsku županiju

Varaždinsku županiju i sve njezine prirodne ljepote, kulturne znamenitosti i baštinu najlakše će te upoznati na biciklu. Kreirajte sami svoju biciklističku rutu, istražite kulturne, prirodne i povijesne znamenitosti Varaždinske županije, provedite dan u prirodi. Brojne biciklističke staze svjedoče važnosti ovoga prijevoznog sredstva za naš kraj. Isprobajte europsku rutu Mura-Drava.Bike, istražite  vinske ceste, dvorce, kurije, parkove!

Pokrenut projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom

Istražite  vinske ceste, dvorce, kurije, parkove na dva kotača, jer nema boljeg načina za upoznati pojedini kraj i njegovu ponudu.  Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom za svoje građane prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika. Građani tako uz kupnju prijevozne karte za putnika ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz bicikla u vlakovima koji prometuju područjem Varaždinske županije. Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku županiju, ali i lokalno stanovništvo, dobivaju šire mogućnosti putovanja što rezultira boljom i sadržajnijom ponudom. Obzirom da je Varaždin trenutno  zadnja točka na jednoj od najljepših i najdužih biciklističkih ruta od izvora do ušća Drave, ova hvalevrijedna akcija svakako doprinosi dodatnom obogaćivanju ponude aktivnog turizma.

Rafting safari na Dravi

Doživite biološku raznolikost flore i faune rijeke Drave iz očaravajuće prespektive “Rafting Safari”. U prekrasnom prirodnom okruženju, možda uhvatite dio aktivnog svijeta dabra, labuda, orla štekavca, crne rode te raznih endemskih vrsta riba u njihovim prirodnim staništima poput riječnih šljunčanih otoka, poplavnih šuma te pritoka i rukavaca!

Dvije dnevne rute za početnike i iskusne na gornjem i donjem toku rijeke drave,a za one željne posebne avature tu je i noćni rafting. Obogatite sebe i svoje najdraže nezaboravnim iskustvima veslanja i kupanja u Europskoj Amazoni Varaždinskog kraja.

Šetnjom kroz arboretum, do zagrljaja stabala

Za sve vas koji u svrhe terapeutskog učinka uživate u grljenju stabala , pridružite nam se šetnjom kroz čaroban Arboretum Opeka. Ovaj arboretum je zaštićena prirodna rijetkost, hortikulturni spomenik, te jedan od najznačajnijih spomenika prirode na području Varaždinske županije kao i jedan od najvrednijih hortikulturnih objekata u Srednjoj Europi.

Po ljepoti i bogatstvu biljnih vrsta zauzima prvo mjesto od tri arboretuma hrvatske baštine. U njemu ćete pronaći raskošnu šumu hrasta kitnjaka i pitomog kestena koja obuhvaća brežuljkasto zaleđe parka. Biljni inventar perivoja i parka čini danas oko 14 tisuća primjeraka gotovo dvije stotine biljnih vrsta. A ravnica u parku u kojoj se nalazi i malo jezero, zasađena je isključivo egzotama. U ovom arboretumu možete vidjeti drveće iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i Europe.

Poželite li istražiti i neke kulturne atrakcije, na raspolaganju su brojne adrese: Dvorac Trakošćan, Varaždinska povijesna jezgra, glasovita lepoglavska čipka, Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice, Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.. neki su od brojnih aduta ove županije bogate povijesno kulturnom baštinom i spektakularnom prirodom.

Sve info pronađite na  www.turizam-vzz.hr

www.facebook.com/TZVZZ

PROMO