Upoznajmo tri dame Feravina

Nagrađivana Frankovka prva je dama podruma u Feričancima, a o njoj brigu vode glavna enologinja Antonija Čeme i tehnologinja Lucija Kužir

Obožavaju gadgete, život organiziraju putem aplikacija, online komunikacija im je sastavni dio života, prate modu, vole izlaske i partijanja, urbanu glazbu…, no za razliku od većine milenijalaca upućene su u tajnu proizvodnje vina.  I to ne bilo kakvih, nego onih vrhunskih koja spajaju vinoljupce svih generacija.

Kažu, učile su od najboljih – i to je najveći blagoslov koji možete dobiti nakon završenog Agronomskog fakulteta. Poznati brend, sjajan tim, pozitivna atmosfera, mogućnost napredovanja, posao u struci…, razlozi su zbog kojih poput svojih vršnjaka ne razmišljaju o preseljenju Irsku, Njemačku ili Skandinaviju.

Kada se prije nekoliko godina pridružila timu Feravina, Antonija Čeme nije ni slutila da će njezina karijera napredovati strelovitom brzinom. Danas je glavna enologinja Feravina i vodi računa o više od 800 tisuća litara vina, koliko se godišnje proizvede u podrumu u Feričancima, a najveći izazov joj je Frankovka.

Kuća Frankovke

„Zbog idealne mikroklime u feričanačkom vinogorju frankovka daje najbolje rezultate, a u našem podrumu vina vrhunske kvalitete. Iznimno je promjenjiva, traži kreativnost i veliku posvećenost. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena“, ističe Antonija. A da s ovom sortom u Feravinu itekako znaju, osim brojnih nagrada potvrđuje i činjenica da se njihove Frankovke piju širom Europe, ali i u dalekom Meksiku i na Karibima.

Francesca i Grasecco 100 posto hrvatski proizvod

foto: Dora Dvoržak

Lucija Kužir u Feravino je došla prošle godine i to iz Zagreba, no preseljenje u Slavoniju nije joj teško palo. Vrlo brzo se snašla u vinogradima na padinama Krndije u bajkovitom okruženju šuma. Iznimno je zadovoljna ovogodišnjom berbom, koja joj je kao tehnologinji i prva službena.

„Unatoč zahtjevnoj vegetacijskog godini – s mnogo oborina i ekstremno visokim temperaturama te čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena – grožđe je u odličnom stanju pa se očekuju sjajna vina. Prinosi su standardne kvalitete, nešto manji  u odnosu na prošlu godinu  koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina“, zaključuje Lucija. Kaže kako se u berbu ove godine krenulo tjedan dana kasnije s dvije tipične feričanske sorte – frankovkom  i graševinom i to za moderne i urbane pjenušce Francescu i Grasecco, koji su od vinograda do boce 100 posto hrvatski proizvod.

 Lollipop PR

feravino.hr