Jesenski bijeg na Maleni brijeg

Vremena su teška, bombardirani smo lošim vijestima kojima se ne nazire kraj a uz to imamo osjećaj da se vrijeme ubrzalo i da iz ponedjeljka doslovno „uskačemo“ u petak. Kotač svakodnevnice melje sve pred sobom pa je sve manje vremena za sitne radosti, mala zadovoljstva, oaze mira i radosti. No nije sve tako crno. Kratkotrajan bijeg od rutine na skrovite idilične lokacije, uvijek se preporučivao kao odlično rješenje za napuniti baterije i vratiti se u kolotečinu okupan savršenim zrakom, pomilovan dobrom hranom i zdravim snom.  

Ljubitelji mora tako traže neku skrivenu uvalu, malu konobu ili restoran te u miru guštaju u iscjeljujućem pogledu na beskonačno morsko plavetnilo. Ljubitelji zelenila i kontinentalnih blaga, svoje će utočište pronaći pak na mirisnim smaragdnim bregovima gdje su se sakrila prekrasna ruralna domaćinstva. A u jesen ti su bregovi okupani zlatom. I doslovno blistaju u eksploziji vatrenih boja koja budi tihu iskonsku radost života i daruje tako potreban mir.  

Danas vam predlažemo mudar bijeg na jedan maleni bilogorski brijeg. Agroturizam Na Malenom brijegu, u vlasništvu je obitelji Vladimira Vlajnića i nalazi se na vrhovima Bilogore, u selu Ribnjačka, udaljenom 25 kilometara od Bjelovara. Ovdje ćete pronaći redom: najljepši pogled na šumu i livade, mitološku avanturu i potragu za skrivenim bićima, pitome konje i vrhunsku domaću gastronomiju.
I zanimljivo je to što iako ste na brijegu, povijesno gledano vi ste ipak na obali, jednoj zelenoj i zlatnoj, na obali davno presušenog Panonskog mora na čije ostatke podsjećaju brežuljci i ravnice koje možete odavde vidjeti.

Ono što ćete prvo zamijetiti dolaskom na ovo gospodarstvo su spektakularni vidici koji se pružaju preko prostranih livada i obrađenih polja, obrubljeni stoljetnim bilogorskim šumama kojima jesen daje posebnu ljepotu. A sve je započelo davno, u ono vrijeme kad je pod stablom kruške crnice Vladin otac upoznao njegovu majku i započeli su svoju ljubavnu i životnu priču. Nastavio ju je Vlado sa svojom suprugom Vesnom, a u ozračju ljubavi i prirodnih ljepota, nametnula se ideja o bavljenju turizmom i približavanju te ljepote putnicima i gostima.

Gospodarstvo se prostire na oko 15 hektara površine. Na imanju živi mnogo domaćih životinja, primjerice 55 ovaca pasmine Romanovska, domaćih kokoši i malih životinja, a najveći dio poljoprivredne površine domaćini koriste upravo za prehranu svojih životinja.

Ostalo su mješoviti voćnjaci i  povrtnjak, te šuma. Vinograd je bogat bijelim sortama – Graševina, Rajnski rizling, Chardonnay i još nekoliko starinskih sorti koje zajedno daju interesantno vino Bilogorsku rosu. Crne sorte su Cabarnet Suavignon i Frankovka uz još nekoliko starih trsova, ostatka vinograda djedova vlasnika. I naravno pogled, pogled, pogled.. Sve što ste ikad tražili sabrano u prirodnom svitku najljepše jesenske knjige, nalazi se ovdje.

Osnovna djelatnost na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu je uzgoj konja, kojih je na navedenom imanju sedam, a bezbrižno uživaju na ograđenoj paši. Njima se posebno raduju najmlađi kojima je često to i prvi susret s konjima.  Vlado Vlajnić licencirani je sudac i izbornik reprezentacije u daljinskom jahanju te svojim gostima nesebično prenosi svoje znanje o konjima, a oni se mogu i sami iskušati u jahanju u uređenom manježu. Naučiti će vas Vlado kako timariti konje, kako se ophoditi prema njima. Ako ste malo iskusniji jahač, zajedno s Vladom možete se otputiti i jahanje po licenciranoj Bilogorskoj konjičkoj stazi koja prolazi šumama i proplancima, a možda dođete sve do Izletišta Vrata Bilogore koje se nalazi u Maglenči.

Hrana koju Na Malenom brijegu nude je  tradicionalna i tipična za bilogorski kraj. Domaćini se trude što više namirnica proizvesti na vlastitom gospodarstvu, dok ostale nabavljaju od obližnjih proizvođača. Svu hranu koju vam iznose na stol, ili proizvode sami ili nabavljaju od OPG-ova u susjedstvu. Morate probati janjetinu koju pripremaju na više načina a koja je podjednako ukusna u bilo kojoj varijanti pripreme. Ovce Romanovska koje drže najplodnija su svjetska pasmina, a Vlajnići ih pripremaju pod pekom, na gulaš, od jetrica rade saft…

Kako bi Na Malenom brijegu učinili što zabavnijim i zanimljivijim, sa što više doživljaja nude nekoliko programa turističke animacije kao što je besplatan program Život na selu gdje se posjetitelji mogu slobodno uključiti u sve svakodnevne poslove na gospodarstvu – od brige o životinjama do pripreme hrane kojom će kasnije častiti svoja nepca.

Program Skriveno blago Bilogorskih divova – veda vodi posjetitelje u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za njihovim skrivenim blagom. Šetnja, vožnja traktorom ili biciklima, jahanje označenim stazama kroz šumu, livade, uz potoke samostalno ili u pratnji licenciranog turističkog vodiča uz dojam ostat će vam trajno u sjećanju.

Vlajnići gostima nude smještaj kategorije tri sunca u ruralnoj kući za odmor „Bakina vikendica“ sa terasom te ostakljenim dnevnim boravkom sa kojih se pruža predivan pogled, te u sobi u seoskom domaćinstvu sa duplim krevetom i privatnom terasom. Drveni podovi, rustikalno uređenje, zvukovi prirode i sela čine pravi ruralni ambijent.

Pod starom kruškom je paviljon s pečenjarom i krušnom peći, a u sebi krije priču o Malenom brijegu popraćenu slikama, diplomama, medaljama. Rustikalnosti interijera doprinosi stara cigla, drvena građa te masivni stolovi. S 30-ak sjedećih mjesta daje topli, tradicionalni i domaći ugođaj.

Sigurni smo kako će vas oduševiti Terasa Bilo s koje se pruža prekrasan pogled na bilogorske doline i brežuljke te se na njoj nalazi 50-ak sjedećih mjesta. Interijer krase grafike međunarodno priznatog slikara Ede Murtića, rođenog nedaleko u Velikoj Pisanici. Vatra u otvorenom kaminu na drva mami svojom toplinom zimi.

Ruralna kuća za odmor Bakina vikendica s ostakljenim dnevnim boravkom, balkonom s pogledom na livade i šumu, kaminom na drva te spavaćom sobom u potkrovlju, udobno će ugostiti mladu obitelj ili zaljubljeni par. Soba Maca, u prizemlju, ima terasu za ljenčarenje u ljetnim danima u hladu orahove krošnje te dupli krevet za miran san.

Potraga za skrivenim blagom bilogorskih divova – Veda je edukativno-zabavni izlet s mitološkim pričama Bilogore. Program Četiri godišnja doba s dvije radionice najbolje će vas upoznati sa seoskim gospodarstvom. Perina družba uključuje posjet centru Mate Lovraka, popularnog dječjeg pisca iz Velikog Grđevca.

I kakav bi to posjet bio da u njemu nema još bajkovitosti i mitologije. Tako, šetajući kroz Stazu začudnih bića Bilogore možete upoznati priče i legende koje se u ovim krajevima čuvaju i prenose generacijama. Nešto više od 2 kilometra staze nije teško za proći te će vas domaćini za taj trud nagraditi desertom, a zadovoljstvo vaših mališana bit će još veća nagrada.

Zato, ako još uvijek ne znate kamo zbrisati na jesenski odmor, neka vam bijeg na Maleni brijeg bude jedan od prvih izbora za slijedeći vikend. Iskoristite toplu jesen i posjetite ovaj dragulj Bjelovarsko – bilogorske županije. Iz prve ruke znamo da nećete pogriješiti!

Korisni linkovi:

www.namalenombrijegu.hr

www.tzbbz.hr

www.facebook.com

Photos: Putoholičari, arhiv TZBBŽ, Stipe Boščić, Na Malenom Brijegu