Jesen u Varaždinskoj županiji

Od branja gljiva, festivala čipke do manifestacije posvećene zelju.. jesenski lonac Varaždinske županije krčka se bogatim manifestacijama posvećenima plodovima zemlje i šume, ali i slavnoj tradiciji domaće čipke, prepoznate van naših granica. Donosimo top 3 događanja ovog rujna, a zanima li vas što se sve odvija na području Varaždina i okolice kroz nadolazeći period, klikom navratite na web stranicu i saznajte.

Posjetite 23. Međunarodni čipkarski festival i saznajte zašto priča o domaćoj čipki putuje odavno van granica Lijepe Naše

Proslaviti čipku kroz međunarodni festival, plemenita je navada koja se već 23 godine održava u Lepoglavi a ovogodišnja tema posebno je atraktivna, naime u fokusu festivala tema je Bajkovita kraljevska čipka a zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Kraljevina Španjolska.

Iako se na Festivalu mogu pogledati bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su, uz samu Lepoglavu, još i Pag, Sv. Marija i Hvar. Uz izlagače iz Hrvatske, predstaviti će se i najljepše čipke iz čak 16 zemalja – Španjolska , Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Italija, Mađarska, Austrija, Belgija, Brazil, Venezuela, Puerto Rico, Nizozemska, Francuska, Bugarska i Slovačka.

U sklopu festivala održavaju se i radionice za izradu čipke, te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju iznjedrila je i do danas očuvala osebujan oblik čipkarstva, koji u prvom redu zahvaljujemo nadarenosti Danice Brossler. Njezinu nadarenost slijedi velik broj vrijednih žena – čipkarica koje su njezine zamisli znale pretočiti u gotov proizvod – koji danas prepoznajemo pod nazivom LEPOGLAVSKA ČIPKA.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO)

Temu festivala posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, interesantne radionice i predavanja. U festivalskim danima Lepoglava će posjetiteljima ponuditi niz zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na povezanost kulturne i prirodne baštine.

U sklopu festivala obilježavaju se i Dani europske baštine 2019.

Cjelokupni program možete pronaći ovdje

Dani vrganja i crnog tartufa 13.-15. rujna – od predavanja do kotlića, od paka traila do nordijskog hodanja

U Paki, nedaleko od Novog Marofa, u vremenu od 13. do 15. rujna održat će se zanimljiva, šesta po redu, manifestacija “Dani vrganja i crnog tartufa” .

Otvorenje manifestacije započet će u petak, 13. rujna u 18 sati, stručnim skupom u KC “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu. Tema su tartufi u našim krajevima, te mogućnost plantažnog uzgoja istih. Predavači su tartufari i znanstvenici Hrvatskog Šumarskog instituta koji su provodili znanstvena istraživanja o podzemnim gljivama na području Varaždinske Županije: dr.sc. Željko Zgrablić, Mario Vlašić, univ.spec.silv., te mr.sc. Miljenko Županić.

Bogati ovogodišnji program nudi razne aktivnosti od edukacije do rekreacije, uz uživanje u prirodi, branju gljiva, te lova na crni tartuf. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku.

No osim toga, očekuje vas i atraktivan aktivan program na otvorenom. Možete istrčati „Paka mini trail“ utrku, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu, a za sve ljubitelje gljiva priprema se  kušanje raznih delicija od vrganja i crnog tartufa pripremljene od renomiranih kuhara.

Tako će u subotu za posjetitelje, delicije od vrganja i tartufa pripremati Robert Šlogar, dok će u nedjelju svoje kulinarsko umijeće pokazati, već tradicionalno, Damir Crleni. Također će se moći kušati i pivo od vrganja.

Najmlađi će uživati u edukacijskim igrama, a sajam autohtonih proizvoda ponudit će priliku za dobru kupnju.

Za zabavni program u subotu biti će zadužen Tomislav Goluban, a u kasnijim satima tamburaški sastav Leggiero, dok će u nedjelju okupljene zabavljati glazbeni sastav Fiškali.

Detaljan program manifestacije potražite ovdje

22.Zeljarijada – degustirajte domaću “mega sarmu”

Zeljarijada je kulturna i zabavna manifestacija posvećena autohtonom proizvodu vidovečkog kraja – zelju, a još od 1997. godine već tradicionalno se održava u mjesecu rujnu.

U tri dana trajanja manifestacije, svake godine općinu Vidovec posjeti desetak tisuća posjetitelja, ljubitelja i štovatelja zelja. Nezaobilazno je kušanje „mega“ sarme, skuhane od varaždinskog zelja, zaštićenog oznakom izvornosti, kao i autohtonog Vidovečkog gibanika.

Manifestaciju upotpunjuju mnogi zabavni i kulturni sadržaji koji se odnose na očuvanje tradicije, a iz mnoštva zanimljivih sadržaja izdvajamo: sajam starih zanata, gospodarski sajam i sajam zaštićenih proizvoda, kuhanje mega sarme i zeljarskog kotlića, dane polja, Zeljarske igre, međunarodnu smotru folklora i “Zeljarske noći” s koncertima Davora Borne i Prljavog kazališta.

Cjelokupni program ovogodišnje Zeljarijade možete provjeriti niže u prilogu ove objave.

Info: turizam-vzz.hr

www.facebook.com/TZVZZ

fotografije: arhiv TZ Varaždinske županije