• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • GASTRO HRVATSKA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Gastro Hrvatska Slatke ili ljute papričice duša su baranjskog sela

  Slatke ili ljute papričice duša su baranjskog sela

  04.-06.10. | Festival paprike u Lugu

  Crvene slatke a napose ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta ali i čobanca, kulena, naprosto svega što je baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru.

  Danas je baranjska paprika postala prepoznatljivi hrvatski proizvod. „Crveno baranjsko zlato“ može se pronaći na štandovima proizvođača tijekom lokalnih manifestacija te na osječkoj tržinici.

  Mljevena ljuta i slatka paprika utjelovljuju ishodište pripreme vrhunskog obroka jer, mljevena je sitno, boja joj je izuzetno temperamentna, miriši na kilometar i svira vatreni čardaš.

  Neke od prednosti paprike: Kažu da kada se žličica mljevene paprike stavi u toplu vodu i popije, da postupak iznimno dobro djeluje na cijeli organizam. Mljevena paprika navodno zaustavlja krvarenja iz nosa, pomaže pri bržem zacjeljenju manjih rana i posjekotina. Pomaže i pri upali mišića, bolova u leđima, upalnim procesima. Bogata je vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima.

  A u baranjskom kraju kraju se paprika toliko cijeni, da joj je posvećena  cijela manifestacija – “Festival paprike u Lugu”.  Festivalom se slavi proizvodnja sitne mljevene paprike koja je karakteristična za ovaj kraj. Zbog većinske poljoprivredne proizvodnje povrća, sitna mljevena paprika ima posebno mjesto u životu Lužana, tako da je ovo manifestacija u kojoj se proizvođači okupljaju i nude svoj proizvod uz zabavni program i gastro specijalitet- kuhanje fiš paprikaša.

  Događaj se odvija u organizaciji Općine Bilje i TZO Bilje, a pozvani ste svi.

  TZO Bilje
  Facebook TZO Bilje

  fotografije: Pixabay.com

  PRATITE NAS

  1,355InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Top 5 knjiga za hladne dane, preporuka antikvarijata Studio

  Pred nama je još mnogo hladnih dana koje ćemo većinom provoditi u toplini svoga doma, a druženje s knjigom prije spavanja mnogima će biti...

  Do Pariza i natrag u jednom danu