• NASLOVNICA
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Aktivni odmor Bilogorska ciklo bajka – aktivno se družite s prirodom

  Bilogorska ciklo bajka – aktivno se družite s prirodom

  Jedna od najzelenih županija središnje Hrvatske, očarava posjetitelje raskošnim spletom zelenih obronaka Bilogore, djevičanskog Papuka i vinororodne Moslavačke gore.
  Kako su naselja pretežito nizinska  i bez prekida se nadovezuju jedno na drugo, formirali su se nizovi velikih sela, dugački i po nekoliko kilometara, što tvori prelijepe prizore pejzažne ljepote, kao pristigle sa umjetničke slike,  a prizori  djevičanske prirode, skladno se nadovezuju na aktivnosti na dva kotača.

  foto: Saša Pjanić

  Osim prirodnih posebnosti Bjelovarsko – bilogorski kraj karakterizira velika etnička raznolikost, što pridonosi njezinu kulturnom bogatstvu a koje možete istražiti  u našem prošlomjesečnom vodiču.

  Svijetle pruge, foto Saša Pjanić

  Turističku ponudu županije upotpunjuju brojne crkve, muzeji, muzeji na otvorenom, srednjovjekovni burgovi, te drugi kulturno-povijesni spomenici, kao i šumovite gore, brojne rijeke i ribnjaci. Bogata trpeza skladne tradicijske i etnički zanimljive kuhinje, uz finu graševinu, prostrijeti će vam se u nekom od brojnih ljupkih izletišta, rasutih duž ogrlice Bilogorskih obronaka i padina.

  foto: Saša Pjanić

  Jer ovo je kraj, gdje se oduvijek kvalitetno jelo i pilo. Kušat ćete na bilogorskoj i daruvarskoj vinskoj cesti lagana, pitka i aromatična vina, graševinu, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon, portugizac, te tradicionalnu domaću kuhinju, sireve, žgance, gibanice, moslavačke brašnjače, krvavice, fiš paprikaš, specijalitete od divljači, dizane knedle na pari, bramborak i mnoge druge delicije.

  Zašto izabrati Bjelovarsko – bilogorski kraj za ciklo izlet?

  foto: Saša Pjanić

  Bjelovarsko-bilogorska županija zbog blage valovitosti reljefa i očuvanosti okoliša, izrazito je pogodna za cikloturizam. Biciklistima je zanimljiva jer se uz radi reljefno najpogodnijem prostoru Hrvatske, za rekreativno korištenje bicikala.

  Da ne duljimo, donosimo popis i pojašnjenje što vas očekuje na svakoj od ciklo ruta Bjelovarsko – bilogorskog kraja:

  BILOGORSKA RUTA (Bjelovar – Veliko Trojstvo – Planinarski dom – Kamenitovac – Bjelovar)

  foto; arhiv TZBBŽ

  Ruta je dugačka 27km. Polazi iz centra Bjelovara i kreće se u smjeru sjeveroistoka i padina Bilogore. Ruta se uglavnom razvija nezahtjevnom trasom uz jedan uspon na Kamenitovac koji ima nadmorsku visinu od 242m. Bilogorska ruta ide od smjera Bjelovara, kroz mjesta Novoseljani, Prokljuvani, Radunice, Maglenča, planinarskog doma Kamenitovac, Veliko Trojstvo, Maslare i Trojstveni Markovac. Uz rutu se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge prehrane i točenja pića.

  VINOGRADSKA RUTA (Bjelovar – Gornje Plavnice – Bjelovar)

  foto: Saša Pjanić

  Kreće se u smjeru sjevera i dugačka je oko 16km. Kreće nizinskom nezahtjevnom trasom kroz lijepi krajolik i ima jedan uspon koji nije pretjerano zahtjevan, u nastavku se proteže kroz okolicu Bjelovara gdje su smješteni vinogradi i vinski podrumi. Ruta polazi iz centra Bjelovara i ide prema mjestima Ivanovčani, Doljani, Gornje plavnice, Točak, Zvijerci i natrag u Bjelovar.

  SAJAMSKA RUTA (Bjelovar – Gudovac – Malo Korenovo – Bjelovar)

  Ova ruta dugačka 16km obuhvaća mjesta Marof, Gudovac, Bjelovar, Brezovac i M. Korenovo. Trasa prolazi ravnim nizinskim područjem bez zahtjevnijih uspona. Ova ruta prolazi uz naselja, pored potoka Bjelovacka i poljima uz rub šume.

  foto: Saša Pjanić

  ŽUPANIJSKA KRUŽNA RUTA (Čazma.Bjelovar – Grubišno polje – Daruvar – Garešnica – Gornja Garešnica – Čazma)

  Dugačka oko 183km, kružna županijska ruta povezuje svih pet gradova u Županiji i sedam općina. Iako Županijska ruta prolazi slabo prometnim asfaltiranim županijskim cestama, cijeli južni dio dionice od Čazme preko Garešnice do Daruvara nalazi se na državnoj cesti D-26. Trasa Županijske rute je većim dijelom blago valovita, a manjim dijelom ravna, ponajviše u zapadnom dijelu od Bjelovara do Siščana te na prilazima Garešnici i Grubišnom Polju. Najatraktivniji dio trase je između Čazme i Garešnice po sjevernim obroncima Moslavačke gore.

  DIO CIKLOTURISTIČKE RUTE LONJSKO POLJE – BALATON (Podgarić – Belek – Ivanjska – Bjelovar)

  Dugačka oko 83km, ruta prolazi uglavnom slabo prometnim asfaltiranim županijskim cestama, osim na dijelu od Banovog Stola prema Đurđevcu gdje ide lokalnom makadamskom cestom preko Bilogore, te na kratkoj makadamskoj dionici kod Stare Ploščice. Trasa je većim dijelom blago valovita i manjim dijelom brdovita te krajobrazno atraktivna s mnoštvom lijepih vidika, posebice između Bereka i Podgarića, ali i na najstrmijim dijelovima na izlasku iz Županije na Moslavačkoj gori i Bilogori.

  foto: Saša Pjanić

  CIKLO RUTA “OKO ČAZMANSKOG KAPTOLA”

  Lokalna ruta dugačka je 36km. Prolazi lijepim pitomim krajolicima kroz naselja uz rijeke, vodenice i mlinove, ribnjake, vinograde, klijeti i podrume, te kulturno povijesne znamenitosti.

  Provezite se kroz manja naselja, osjetite puls Bilogore, Sjeverne Moslavne i dijela zapadne Slavonije

  foto: arhiv foto BBŽ

  Važna prednost ovih ciklo tura su pored gradova, uglavnom manja i raštrkana naselja dobro povezana slabo prometnim cestama te bogatom prirodnom i kulturološkom raznolikošću krajolika uvjetovanu trima različitim povijesnim hrvatskim krajevima – Bilogore, Sjeverne Moslavine i dijela zapadne Slavonije. Bjelovarsko-bilogorska županija je pogodna i za brdski biciklizam jer ima gustu mrežu šumskih cesta i kolskih puteva na cijelom prostoru. Spremite se na avanturu i druženje s nedirnutom prirodom, isplanirajte pustolovan izlet na dva kotača i posjetite bogatstvo aktivnog odmora nedaleko od Zagreba. Nemate li vlastite biciklie ili trebate vodiče, slobodno nam se javite. Čekamo vas!

  Istražite, zapratite:
  www.tzbbz.hr,
    Facebook

  Sve informacije o biciklističkim izletima, dobiti ćete u uredu Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije.

  Fotografije u tekstu: Saša Pjanić, ostale fotografije: arhiv TZBBŽ

  PRATITE NAS

  1,342InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Pobjeći od prosinačkog šušura u zasluženu osamu? Imamo rješenje

  Dosta vam je adventskog šušura, gužvi na ulicama i trgovima, žudite za zimskom oazom gdje bi se u miru regenerirali, te u simbiozi fine...