Vino i umjetnost se vole

Tisućama godina poznata su ljekovita svojstva vina. Dobro vino je (ukoliko se umjereno konzumira), naš omiljeni eliksir, antiage napitak, kapljica sreće, a trenutke vezane uz ispijanje omiljenog vina možemo smatrati i meditativnim. No kad kulturu ispijanja vina povežemo s umjetnošću, možemo reći da se ispunila idealna formula a upravo se fini sraz kulture i vina, odvio prošlog tjedna u vinariji Marijana Armana u Vižinadi.

Dobitnik australskog Grammyja zasvirao u Nardučima

Intimnim koncertom jednog od najuspješnijih australskih kantautora Liora Attara, inače višestruka dobitnika australskog „Grammyja“ ARIA awards, u barrique dijelu Arman Marijan vinarije te javnim koncertom idućeg dana u Vižinadi, završio je umjetnički tjedan australskih i europskih umjetnika u sklopu projekta „Art Circle Residence“. Filozofija ovog neprofitnog projekta je povezivanje vinara i umjetnika iz Europe i Australije.

Umjetnost na platnu, bačvama, bocama i etiketama

Događaj je organiziran u suradnji s predsjednicom projekta, njemačkom ambasadoricom u Australiji dr. Annom Prinz, a uključuje rezidencije za dva do četiri slikara te dva glazbenika s oba kontinenta koji, za vrijeme boravka, vinarije koriste kao ateljee u kojima stvaraju umjetnost. Slikari slikaju na platnu, bačvama, bocama i etiketama, dok je kraj boravka rezerviran za koncertiranje glazbenika i za umrežavanje umjetnika.

Projekt ove godine surađuje s njemačkom vinarijom Julian Schraut iz Battenberga i hrvatskom vinarijom Marijan Arman, a uz već spomenute, cilj mu je i razmjena iskustava. Tako je, primjerice, australski vinar Steve Lubiano prošle godine krenuo s projektom uzgoja malvazije na Tasmaniji te će rezultate tog projekta predstaviti upravo u Vižinadi, gdje se nalazi vinarija Marijan Arman čija je mlada i zrela malvazija na ovogodišnjoj Vinistri osvojila šampionske titule.

„Iznimna nam je čast što smo mogli biti domaćini velikim umjetnicima. Nadamo se da će se ovaj projekt nastaviti i da će vinari i vinogradari nastaviti razmjenjivati iskustva na globalnoj razini. Upoznati smo sa tasmanijskim projektom Stevea Lubiana koji je u ovom projektu sudjelovao prošle godine, a čija obitelj dolazi iz Istre. Malvazija je prepoznatljiv proizvod našeg podneblja, štoviše simbol i značajan dio identiteta Istre te se radujemo tom posjetu. Svakako smatramo da postoje nove mogućnosti za ulaganje i razmjenu od strane onih koji žive u inozemstvu, ali se dive hrvatskim i ostalim europskim vinarijama. Planiramo i dalje sudjelovati na sličnim projektima“, izjavio je ovom prigodom Marijan Arman.

S obzirom na činjenicu kako ovaj projekt nije ni na koji način sponzoriran od strane države, njegova budućnost u cijelosti ovisi o inicijativi svih onih koji sudjeluju u njemu – od vinara, umjetnika pa do sponzora. U projektu su još sudjelovali umjetnici iz Australije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske – Tsering Hannaford, Petra Kleinherne, Veronika Krobs, Etko Tutta i Goran Štimac.

Obiteljski vinogradi i podrum Marijan Arman nalaze se u Istri u zapadnom istarskom vinogorju i neposrednoj blizini Poreča, točnije u selu Narduči. Ljubav prema proizvodnji vina je u obitelji još od osamdesetih godina, od kada je pradjed podignuo prvi vinograd. Tradiciju nastavlja Marijan s kćerima Ines i Ninom, na površini od 10 ha kojeg većim djelom krasi sorta istarske malvazije koja je i ove godine okrunjena šampionskom titulom.

Vinarija Marijan Arman ponovno je dobitnik nagrade za najbolju malvaziju na svjetskom natjecaju malvazija, koje se održalo u Poreču u sklopu Vinistre. Također su dobili i nagradu za najbolju odležanu malvaziju a ista će im biti uručena na ovogodišnjoj Vinistri (10.-12.05.2019).

Atmosferu sa ovog kreativnog vinsko umjetničkog eventa, možete pronaći na poveznici: Fotogalerija događanja