Prošećimo čudesnim Daruvarom

Malo koje mjesto u Hrvatskoj se može kao Daruvar podičiti s tri parkovne površine koje ga krase u samom „srcu“ grada. Smješten je u karakterističnoj kotlini prirodnog proširenja rječice Toplice, urastao u autohtono zelenilo obronaka Papuka, u samonikle bukve i hrastove šume čiji se rubovi spuštaju nadomak gradu i vežu s gradskim zelenilom, perivojima i vrtovima oko povijesnih građevina i termalnih izvora.  

2-autor-damir-bakaric-mediuma: foto:Damir Bakarić

Perivoj uz Dvorac grofa Jankovića nastajao je u vrijeme izgradnje dvorca, od 1771. do 1777. godine, protezao se na površini od 21 kJ s prekrasnim primjercima stabala breze, smreke, tise, nepravilnim travnatim plohama i cvjetnim gredicama, zvjerinjakom i pojilištem, rasadnikom ukrasnog bilja i staklenikom. Tijekom godina promijenio je izgled i oblik. Sačuvan je središnji dio dvorskog perivoja u kojemu dominiraju dva stabla ginka bilobe, muški i ženski, prvi primjerci te vrste posađeni u Hrvatskoj. Muški je primjerak ginka bilobe zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture zbog svojih impozantnih dimenzija i opsega debla preko 7 metara. Nalaze se ispred glavnog ulaza u dvorac kao simbol dugovječnosti te poveznica daleke prošlosti i sadašnjosti, a  lokalnom stanovništvu poznatiji su pod imenima Adam i Eva.

 

Ivanovo vrelo, foto: Predrag Uskoković

Lječilišni perivoj Julijev park proteže se na  9,50 ha površine, povijesna je  tvorevina s početkom nastajanja u drugoj polovini 18.stoljeća, kombinacija je baroka, historicizma i engleskog pejzažnog stila. Veličinom i stilom nije se mijenjao već 150 godina i s obzirom na cvjetne gredice razigranih linija i formi, kaptiranim izvorima ljekovite tople vode i povijesnim građevinama , to je najljepši i najstariji lječilišni perivoj u kontinentalnoj Hrvatskoj.

daruvar-central-mud-bath-photo-stefan-brajkovicfoto: Štefan Brajković

Rimska park – šuma, jedan od zaštitnih znakova grada, dio je iznimno vrijednih i osobito sačuvanih panonskih šuma Psunjsko-papučkog gorskog masiva. Nalazi se u neposrednoj blizini Daruvarskih toplica, spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama. Na 20 hektara površine obiluje zaštićenim biljnim vrstama, životinjskim svijetom, povijesnim i arheološkim vrijednostima iz rimskog doba i srednjeg vijeka.  U njoj se nalazi Poučna staza Rimska park-šuma s uređenim i pošljunčanim stazama za šetnju, trčanje i vožnju bicikla, klupama za odmor, te s 19 postavljenih poučnih ploča s opisanim prirodnim, ekološkim i kulturno-povijesnim znamenitostima daruvarskog kraja.

4-autor-predrag-uskokovic-medium
foto: Predrag Uskoković

Vranjevina je jedno od omiljenijih izletišta Daruvarčana, 4 km od centra grada, na 291 m nadmorske visine, u neposrednoj blizini planinarskog doma “Petrov vrh”. To je uzdužna terasa okružena šumama bukve, graba i hrasta, uz izvor planinske vode provedene do ruba strme stijene gdje čini vodopad visok 22 metra. Riječ je o geomorfološkom lokalitetu čija je specifičnost tektonski predisponirani strmac preko koje se istaložila fosilna i recentna sedra debljine do 2 m. Uz uređen izvor nalazi se uređeno odmorište, sjenica sa stolom i klupama, a s obje reljefne terase, koje su 300 metara nadmorske visine, za lijepog vremena pruža se pogled na gradove u okružju, naselja, slikovit pejzaž, plodna polja i šume.

Danas je Papuk pitoma planina obrasla bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, a odlikuje se mnoštvom oblika i prirodnom ljepotom pravog gorskog kraja. Bogatstvo Papuka čini njegova bujna flora i fauna pa je uz planinare, lovce i ribiče vrlo interesantno područje. Papuk je prilično strma i šumovita planina koja čini razvodnicu između Save i Drave. Ima jasno izražen hrbat smjera istok-zapad i proteže se u dužinu od oko 80 km. Prosječna visina njegovih vrhova kreće se od 600 do 900 m, a najviši vrh nalazi se u središnjem dijelu, vrh Papuk 953 m. U njemu postoji bezbroj kutaka sačuvane prirode, kakvih je sve manje u ostalim slavonskim planinama. 

6-autor-klub-skok-mediumfoto: Klub Skok

Dobro došli u Daruvar, grad koji voli život!

Izvor: Turistička zajednica Daruvar Papuk
Naslovna fotografija: Predrag Uskoković