Naslovnica Istraži/doživi Požega kroz sva četiri godišnja doba

Požega kroz sva četiri godišnja doba

Još su stari Rimljani Požešku kotlinu zvali „Zlatna dolina“. To  je jedno od onih mjesta na Zemlji gdje se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, ali i gdje se vinograd uzdiže odmah iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori. Ovdje su se oduvijek, s lakoćom, uzgajali mnogi domaći proizvodi i proizvodili odlični džemovi, pekmezi, čuvale zimnice i stvarali proizvodi koji se i danas rade sa srcem i dušom.
U svako doba godine ovdje imate što posjetiti bez obzira koje su vam preferencije: manifestacije, znamenitosti, kultura, gastronomija, enologija, priroda, glazba, folklor, običaji…

Zimska idila u gradu

Svako godišnje doba, kao i svaki dio dana, ovdje je poseban. Zimi se sve bijeli jer kontinentalna klima ovdje uistinu ostavlja svoj trag. Brda i ceste zavijene su u bijelo, a Vincelovo u siječnju pravi je primjer toga.

Bilo da je sunce ili snijeg, ovdje se tradicionalno podrezuju trsovi, pali vincelovska vatra, kušaju slavonski specijaliteti i započinje zabava kako i priliči početku nove vinogradarske godine.
U Požegi se također već po običaju, sljubljuje Slavonija i Jadran kroz vrhunska vina i gastronomiju svih krajeva Hrvatske na manifestaciji Vincelovo Zeleno – Plavo.

Proljetne gradske svečanosti

U proljeće Požega sva zažuti, od prvih jaglaca, maslačka, sunovrata pa do procvalih voćaka u požeškim dvorištima. Ovdje se slavi Dan Grada Požege, poznato Grgurevo.

Uz požeški vinogradarski ćevap, običaje vezane uz Grgurevo, jedino zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u našem kraju, Požežani se spremaju za svoje prijatelje i goste i to, pogodite gdje?
U požeškim vinogradima.

Do podne se odvijaju razne svečanosti u gradu, brojne povijesne postrojbe u divnim odorama svečano mimohode gradom, a poslije podne više nikoga nema u gradu, jer se fešta seli u vinograde!

Vreli ljetni dani uz kulturne turističke priče

Ljeto se u Požegi ocrtava u slikama zelenih parkova kraj Orljave, sportskih terena koja vrve djecom i mladima te požeškim gradskim bazenima koji su utočište za sve u tim vrelim ljetnim danima.

Požeško kulturno ljeto niz je atraktivnih događaja, koji u ljetnim mjesecima krase ulice grada, sportska igrališta, ali i kulturno umjetnička okupljanja. Sve je na dohvat, od izložbi, kazališnih predstava, pjesničkih i plesnih događaja do mnoštva šarenih izložbenih štandova koji uveseljavaju prolaznike i nude pregršt sadržaja.

Krajem kolovoza u Požegi se odvija jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega, Festival festivala koji se proteže kroz 7 dana i 7 noći, a obuhvaća čak 10 festivala koji svoje fokus stavljaju na pjesmu, ples, tambure i vino.

Festival datira iz daleke 1969. godine, a mnogi ga pamte po Festivalu Zlatne žice Slavonije koje su vrhunac Aurea festa Požega. Tu je važno spomenuti i Fišijadu koja je neizostavni dio Festivala, a okuplja na tisuće gostiju u sjajnoj ribljoj gastronomiji, vrhunskoj kapljici i tamburici.

Okusi, mirisi i dodiri jeseni

A, opet, jesen. Jesen je ovdje uistinu posebna. Sam Festival, već je svojevrstan uvod u jesenska događanja, u vrijeme kad zriju plodovi, kad kreću berbe grožđa, kad Slavonci uz pjesmu prikupljaju plodove koje su cijelu godinu uzgajali i njegovali. Jesen je u Slavoniji najljepša. Ne samo zbog jesenjih plodova, zimnica, domaćih proizvoda već i ljudi koji su puni ljubavi, gostoprimstva i srdačnosti, ali i zbog onog jesenjeg šušura koji se osjeti šetnicama, dvorištima i ulicama grada.

Bez obzira u koje doba godine odlučite posjetiti Požegu, vjerujte oduševit će vas ovaj pitomi, mali grad.

Izvor objave: Turistička zajednica grada Požege, Blog

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Požege

NAJČITANIJE

PRATITE NAS

7,997ObožavateljiLajkaj

IZDVOJENO