Požega kroz sva četiri godišnja doba

Još su stari Rimljani Požešku kotlinu zvali „Zlatna dolina“. To  je jedno od onih mjesta na Zemlji gdje se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, ali i gdje se vinograd uzdiže odmah iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori. Ovdje su se oduvijek, s lakoćom, uzgajali mnogi domaći proizvodi i proizvodili odlični džemovi, pekmezi, čuvale zimnice i stvarali proizvodi koji se i danas rade sa srcem i dušom.
U svako doba godine ovdje imate što posjetiti bez obzira koje su vam preferencije: manifestacije, znamenitosti, kultura, gastronomija, enologija, priroda, glazba, folklor, običaji…

Zimska idila u gradu

Svako godišnje doba, kao i svaki dio dana, ovdje je poseban. Zimi se sve bijeli jer kontinentalna klima ovdje uistinu ostavlja svoj trag. Brda i ceste zavijene su u bijelo, a Vincelovo u siječnju pravi je primjer toga.

Bilo da je sunce ili snijeg, ovdje se tradicionalno podrezuju trsovi, pali vincelovska vatra, kušaju slavonski specijaliteti i započinje zabava kako i priliči početku nove vinogradarske godine.
U Požegi se također već po običaju, sljubljuje Slavonija i Jadran kroz vrhunska vina i gastronomiju svih krajeva Hrvatske na manifestaciji Vincelovo Zeleno – Plavo.

Proljetne gradske svečanosti

U proljeće Požega sva zažuti, od prvih jaglaca, maslačka, sunovrata pa do procvalih voćaka u požeškim dvorištima. Ovdje se slavi Dan Grada Požege, poznato Grgurevo.

Uz požeški vinogradarski ćevap, običaje vezane uz Grgurevo, jedino zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u našem kraju, Požežani se spremaju za svoje prijatelje i goste i to, pogodite gdje?
U požeškim vinogradima.

Do podne se odvijaju razne svečanosti u gradu, brojne povijesne postrojbe u divnim odorama svečano mimohode gradom, a poslije podne više nikoga nema u gradu, jer se fešta seli u vinograde!

Vreli ljetni dani uz kulturne turističke priče

Ljeto se u Požegi ocrtava u slikama zelenih parkova kraj Orljave, sportskih terena koja vrve djecom i mladima te požeškim gradskim bazenima koji su utočište za sve u tim vrelim ljetnim danima.

Požeško kulturno ljeto niz je atraktivnih događaja, koji u ljetnim mjesecima krase ulice grada, sportska igrališta, ali i kulturno umjetnička okupljanja. Sve je na dohvat, od izložbi, kazališnih predstava, pjesničkih i plesnih događaja do mnoštva šarenih izložbenih štandova koji uveseljavaju prolaznike i nude pregršt sadržaja.

Krajem kolovoza u Požegi se odvija jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega, Festival festivala koji se proteže kroz 7 dana i 7 noći, a obuhvaća čak 10 festivala koji svoje fokus stavljaju na pjesmu, ples, tambure i vino.

Festival datira iz daleke 1969. godine, a mnogi ga pamte po Festivalu Zlatne žice Slavonije koje su vrhunac Aurea festa Požega. Tu je važno spomenuti i Fišijadu koja je neizostavni dio Festivala, a okuplja na tisuće gostiju u sjajnoj ribljoj gastronomiji, vrhunskoj kapljici i tamburici.

Okusi, mirisi i dodiri jeseni

A, opet, jesen. Jesen je ovdje uistinu posebna. Sam Festival, već je svojevrstan uvod u jesenska događanja, u vrijeme kad zriju plodovi, kad kreću berbe grožđa, kad Slavonci uz pjesmu prikupljaju plodove koje su cijelu godinu uzgajali i njegovali. Jesen je u Slavoniji najljepša. Ne samo zbog jesenjih plodova, zimnica, domaćih proizvoda već i ljudi koji su puni ljubavi, gostoprimstva i srdačnosti, ali i zbog onog jesenjeg šušura koji se osjeti šetnicama, dvorištima i ulicama grada.

Bez obzira u koje doba godine odlučite posjetiti Požegu, vjerujte oduševit će vas ovaj pitomi, mali grad.

Izvor objave: Turistička zajednica grada Požege, Blog

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Požege