10 razloga zašto posjetiti Požegu

Tražite li mjesto za svoj odmor na kojem se možete opustiti, imati mir, boraviti u prirodi i posjetiti nešto novo onda je ovo izvrstan izbor za Vas. Provjerite zašto je Požega baš destinacija za vaš odmor!

Požega se nalazi u Zlatnoj dolini koju omeđuju gorja – sa zapada Psunj (984 m), sa sjevera i sjeveroistoka Papuk (953 m) i Krndija (792 m), s juga Požeška gora (616 m) i Dilj-gora (495 m), koje od sjevera prema jugu razdvaja dolina rijeke Orljave kao prirodni izlaz iz Požeške kotline u Posavinu.
Provjerite koje vam razloge dajemo za vaš odmor u Slavoniji!

1. UŽIVAJTE U NESVAKIDAŠNJEM GOSTOPRIMSTVU NA ZLATNOM LUGU
Požega obiluje mnogim seoskim domaćinstvima od kojih izdvajamo Zlatni lug, restoran, prenoćište i izletište koje se prostire na 70 ha. Zlatni lug smjestio se na zapadnom dijelu grada Požege, u selu Donji Emovci.

U srcu Zlatne doline koja je vjekovima očuvala tradiciju i dušu jedinstvenih slavonskih sela smještenih u beskrajnim ravnicama, podno vinograda i pogleda prema gustim slavonskim šumama, na seoskom domaćinstvu Zlatni Lug otvorena su vrata za nesvakidašnje gostoprimstvo koje će pružiti odmor od svakodnevice i užurbanog života sve od ljubaznih domaćina, prestižnog bazena, vrhunske vinoteke vina Požeštine, raznih outdoor aktivnosti pa do sjajnih gastro specijaliteta. Objekt je nositelj standarda Okusi Zlatne Slavonije. www.zlatnilug.hr

2. ULOVITE VLASTITU PASTRVU – STARI FENJERI
Malo dalje put prema sjeveru vodi nas u nezaboravne prizore ljepote u čijoj lepezi boja i prirodnih doživljaja uživaju posjetitelji željni mira, tišine i potpunog odmora od stresne gradske svakodnevnice, imanje Stari Fenjeri.

Restoran je pomno uređen  kako bi svakom posjetitelju osigurao nezaboravan ugođaj uz uživanje u vrhunskim gastronomskim specijalitetima kontinentalne kuhinje, pripremljenih od svježih  domaćih namirnica. Uz ugostiteljske usluge, ovdje možete uz rekreacijski ribolov kalifornijske i potočne pastrve, uloviti vlastiti riblji specijalitet. Objekt je nositelj standarda Okusi Zlatne Slavonije. www.stari-fenjeri3. DEGUSTIRAJTE VRHUNSKA BUČINA ULJA
Ako krenete prema gradskoj vrevi, moći ćete se zaustaviti na degustaciji sjajnih bučinih ulja, koštica i drugih domaćih proizvoda na imanju Grbić, koje ima certifikat ekoloških proizvoda, HALAL i HACCP certifikat, a u mogućnosti su održati niz edukacijskih radionica vezanih uz zdravu prehranu, nutricionizam ili, pak, ekološki uzgoj.
www.grbic.hr  

4. OPUSTITE SE NA POŽEŠKOJ GORI UZ PREDIVAN POGLED SA SOKOLOVCA
Požega se smjestila podno Požeške gore. Na samo kilometar i pol od same jezgre grada nalazi se brdo Sokolovac. Ova slavna uzvisina dobila je ime po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“ koji je upravo s njegovih padina protjerao Turke iz Požege.

Ovdje vas čeka prekrasan pogled na cijelu Požegu te „Staza Sokola“ koja vodi do Trga sv. Trojstva okrunjena sa 16 poučnih ploča o flori, fauni i povijesti ovog dijela grada.

5. DOŽIVITE CIKLO POŽEGU
Požega i njena okolica ne uklapaju se u stereotip o ravnoj Slavoniji. Neposredno južno od grada su obronci Požeške gore. Iako nisu visoki, lijepo su uređeni te velikim dijelom zasađeni vinogradima, te pružaju lijepe vidike na grad i okolicu. Na njima se nalazi mnoštvo lokalnih i vinogradarskih puteva od kojih neki funkcioniraju kao biciklističke ili pješačke staze. Uživati u bicikliranju možete u nizu biciklističkih staza kroz vinograde, posjetiti berbu grožđa i napraviti baš svoje personalizirano vino. Više na: www.aureusmons.org,  www.luks-pz.net

6. UPOZNAJTE POŽEGU IZ ZRAKA – PARAGLIDING
Želite li doživjeti Požegu iz zraka, tu je Paragliding klub koji će vam pomoći da svoje snove možete ostvariti uz pomoć licenciranih pilota. Poletite u tandemu i pogledajte svijet oko vas iz druge perspektive.
Više na: www.lkbumbar.hr

 

 

7. OKUSITE NAJNEOBIČNI MUZEJ U HRVATSKOJ – MUZEJ U LONCU
Gosti koji posjećuju Požegu i njenu okolicu znaju da se tamo svim osjetilima uistinu uživa usporeni, opušteni i hedonistički način života, koji je lijek od svakodnevne jurnjave i stresa. Ovdje u restoranima, krčmama i na seoskim domaćinstvima možete okusiti pravu, rukom rađenu hranu spremljenu na tradicionalan način kako su je naši preci pripremali i nudili dragim gostima u  nadaleko poznatom slavonskom gostoprimstvu.

Kolač od višanja 1 (Medium)

Danas je ovo područje omiljena destinacija gostiju željnih nenametljivih spoznaja kroz razgledavanje kulturnih znamenitosti, uživanja u ponovno otkrivenim zaboravljenim jelima Muzeja u loncu i čuvenoj vinskoj kapljici, te mnogobrojnim tradicionalnim i zabavnim manifestacijama, kao i ljubitelja prirode u aktivnom i ladanjskom odmoru, od kojih će zasigurno svatko pronaći ponešto za sebe u nizu od stotinu zanimljivih blogova kojim se oživljuje tradicija i prošlost slavonskih jela, a stara jela dobivaju novi sjaj! Više na: www.muzejuloncu.com

Ne diraj me diko 1 (Medium)


8. POSJETITE POZNATI SINONIM ZA IZVRSNI OBJED – GRGIN DOL

2 resized.jpg

Neka od jela iz „špajze“ Muzeja u loncu možete kušati u restoranu Grgin Dol. Neposredna blizina središta grada, a u isti mah i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist može ugodno odmoriti i bogato pogostiti biranim specijalitetima hotelske kuhinje i velikim izborom kvalitetnih vina požeško-kutjevačkog vinogorja.
www.hotel-grgin-dol.hr.  Objekt je nositelj standarda Okusi Zlatne Slavonije.

9. ISTRAŽITE SAMOSTAN ČASNIH SESTARA REDA SV. VINKA

Osim, jela Muzeja u loncu, koja možete kušati u restoranima diljem grada, postoji jedan specijalitet svojstven samo ovom mjestu, nekadašnjoj Domaćinskoj školi časnih sestara milosrdnica, marmelada od mrkve.

Marmelada od mrkve (Medium)

Ovdje možete prošetati samostanom, pogledati izložbu nekadašnjih vremena, pomoliti se u kapelici na vrhu zgrade, ali počastiti se slasnom marmeladom, savršenom za sitne božićne kolačiće ili zajedničku zimsku večeru uz vrući čaj. A ona se diči zdravim namirnicama – kraljicom mrkvom i kraljem limunom, bez kemijskih dodataka.
10. KUŠAJTE DOMAĆU KUHINJU I ODMORITE UZ VRHUNSKI SMJEŠTAJ VILE STANIŠIĆ
Da prave Vile obilaze Požeštinu dokazuje i Vila Stanišić nazvana upravo po dobroj vili. Ovdje ćete uživati u pravom profinjenom ambijentu u samom centru grada u izvornim slavonskim specijalitetima koji pogađate, nisu potpuni bez vinske karte poznatih vinara našeg kraja. Objekt je nositelj standarda Okusi Zlatne Slavonije.
www.vila-stanisic.hrU neposrednoj blizini nalaze se i poznate vinarije koje nikako ne smijete propustiti. Zeleno zlatne padine, nude mir i spokoj od užurbane svakodnevnice.

stari-fenjeri

Uživajte u bogatoj ponudi Požeško – slavonske županije, koja obiluje raznolikošću sadržaja unutar koje se možete odmoriti, smjestiti, rekreirati ili jednostavno predahnuti od svakodnevnog stresa.
A poželite li se smjestiti negdje u Požegi, ovdje možete pronaći nešto po svom  izboru:
Zlatni lug
Opis: uređena prirodoslovna šetnica – dječje igralište – autohtone životinje – sportski i rekreativni sadržaji (malonogometni tereni s matinelom, odbojka na pijesku, strelište, boćalište, paintball, tenis tereni)
– sportski ribnjaci
– 21 soba – 49 ležaja
– tradicionalni slavonski specijaliteti – specijaliteti kontinentalne kuhinje
Kontakt
Adresa; Donji Emovci 32
Grad Požega
Broj telefona 098/472-483
Mail: [email protected]
Internet stranica
www.zlatnilug.hr

 

 

Pansion Villa-Maria
Opis- 8 soba, 16 ležaja
Kontakt
Adresa: Dr. Franje Tuđmana 14
Grad: Požega
Broj telefona: 034/271-271, 091/205-9016
Mail: [email protected]
Internet stranica: www.villa-maria.hr

 

 

Calimero
Opis: specijaliteti kontinentalne kuhinje, 3 sobe – 7 ležaja
Kontakt
Adresa: Pavla Radića 2
Grad: Požega
Broj telefona 034/211-613,
Mob 0997015522
Mail [email protected]
Internet stranica www.facebook.com/calimero.pozega

Hotel Grgin dol
Opis: specijaliteti kontinentalne kuhinje
– 17 soba – 33 ležaja
Kontakt
Adresa: Grgin dol 20
Grad: Požega
Broj telefona034/273-222,
Mob. 098/954-3757
Mail: [email protected]
Internet stranica www.hotel-grgin-dol.hr

 

 

Ugostiteljstvo Bagi
Opis: 4 sobe – 7 ležaja
Adresa: Osječka 24
Grad: Požega
Broj telefona
034/271-688, 098/256-605
Mail: [email protected]

 

 

Prenoćište i restoran Vila Stanišić
Opis
– specijaliteti kontinentalne kuhinje
– 18 soba -36 ležaja
Adresa
Dr. Franje Tuđmana 10
Grad: Požega
Broj telefona: 034/312-168
Mail: [email protected]
Internet stranica: www.vila-stanisic.hr

 

 

Restoran i prenoćište Stari grad
Opis
specijaliteti kontinentalne kuhinje
5 soba, 14 ležaja
Kontakt
Adresa: Antuna Kanižlića 5
Grad: Požega
Broj telefona: 098 136 8664
Mail [email protected]

 

 

Prenoćište Vila Dora
Opis: 20 soba, 46 ležaja
Kontakt
Adresa: Stjepana Radića 20
Grad: Požega
Broj telefona: 034/276-094
Mail: [email protected]
Internet stranica: www.vila-dora.hr

 

Priču završavamo i raznim legendama koje vas zovu natrag u Požegu i po kojima pamtimo zanimljivosti ovog prekrasnog slavonskog grada. Tako jedna kaže da „onaj tko popije vode sa Tekije, nikada ne ode iz Požege ili je nikada ne zaboravlja”.
I zato dođite i popijte izvorne pitke, hladne vode s Tekije da ponovno posjetite ovaj prekrasan biser Panonskoga mora.
Dobro došli u Požegu!

Info:  Turistička zajednica Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica grada Požege

Posjetite Facebook stranicu Turističke zajednice grada Požege i dobro došli!

 

 

 

fotografije: arhiva TZG Požega i TZ Požeško – slavonske županije