CAMINO BANOVINA – PUTEVIMA HRVATSKIH HODOČASNIKA

Put za Santiago (Camino de Santiago) je ruta koju prelaze hodočasnici iz Španjolske i cijele Europe koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Zbog toga se naziva još i Putem Svetog Jakova. Tijekom cijelog Srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, te je na ovoj trasi izgrađeno oko 1.800 građevina, vjerskih, ali i svjetovnih, od velikog povijesnog značaja. Put je odigrao temeljnu ulogu u poticanju kulturne razmjene između Iberijskog poluotoka i ostatka Europe u srednjem vijeku. On ostaje svjedočanstvo snage kršćanske vjere među ljudima svih društvenih slojeva iz cijele Europe. Kasnije je zanimanje za ovo hodočašće oslabilo, ali u današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Postoji nekoliko verzija Puta Svetog Jakova, ali klasična verzija je francuski put Svetog Jakova.

foto: Pixabay

Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”.UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-ovom svjetskom kulturnom baštinom. Put svetog Jakova bio je jedno od najvažnijih kršćanskih hodočašća tijekom kasnijeg srednjeg vijeka i put hodočašća na kojem se mogao zaraditi plenarni oprost; druge glavne hodočasničke rute uključuju Via Francigena do Rima i hodočašće do Jeruzalema. Legenda kaže da su posmrtni ostaci svetog Jakova brodom prebačeni iz Jeruzalema u sjevernu Španjolsku, gdje je pokopan u današnjem gradu Santiago de Compostela. (Ime Santiago  lokalna je galicijska evolucija latinskog Sanctija Iacobija, “Sveti Jakov”.)

foto: Pixabay

Može se proći jednom od desetaka hodočasničkih ruta do Santiaga de Compostele. Tradicionalno, kao i na većini hodočašća, Put svetog Jakova započinje u nečijem domu i završava na mjestu hodočašća. Međutim, nekoliko se ruta smatra glavnima. Tijekom srednjeg vijeka rutom se jako puno putovalo. Međutim, Crna smrt, protestantska reformacija i politički nemiri u Europi 16. stoljeća doveli su do njezinog propadanja. Do 1980.-ih, samo nekoliko stotina hodočasnika godišnje se registriralo u hodočasničkom uredu u Santiagu. U listopadu 1987. Vijeće Europe ovu je rutu proglasilo prvom europskom kulturnom rutom; također je proglašen jednim od UNESCO -ovih mjesta svjetske baštine. Od 1980.-ih ruta privlači sve veći broj suvremenih međunarodnih hodočasnika.

foto: Pixabay

Ovisno o prijestupnim godinama, svete se godine događaju u razmacima od 5, 6 i 11 godina. Posljednje su bile 1982., 1993., 1999., 2004. i 2010. godine. Sljedeće će biti 2027. i 2032.
Izvor: Wikipedia

CAMINO BANOVINA – PRIDRUŽITE NAM SE ZA DVA TJEDNA NA HRVATSKOJ RUTI DIVNE BANOVINE

Od nedavno su se dionicama hrvatske inačice Camina pridužila još jedna destinacija – Banovina. Pridružite nam se na otvorenju nove dionice hrvatskog Camina – Camino Banovina. Slijedit ćemo puteve hrvatskih hodočasnika koji su od 13. stoljeća prolazili ovim krajem putevima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli. Kroz 2 dana hodat ćemo od Siska preko Petrinje do Prnjavora Čuntićkog, otkrivajući taj poseban “Camino doživljaj”.

foto: arhiv TZG Petrinja

Uz organizirano hodanje rutom biti će organiziran i program uz otvorenje izložbe fotografija ‘Camino de Santiago’ Ivice Bote te svjedočanstvima hodočasnika sa Camina u Španjolskoj i Hrvatskoj. Izložba će se održati na adresi Galerija 12. Domobranske pukovnije Petrinja, Ulica Ivana Mažuranića 22.

foto: arhiv TZG Petrinja

PRIJAVITE SE NA OVOM LINKU: https://forms.gle/EWgsUqUfKY4WoTFg9

foto: arhiva TZG Petrinja

PROGRAM CAMINA BANOVINA:

Subota 12.11.: Sisak – Petrinja (17.3 km)

8:30 h Petrinja okupljanje ispred crkve sv. Lovre, transfer do Siska

9:00 h Sisak okupljanje ispred Katedrale Uzvišenja Svetoga Križa – početak hodanja

14.30 h Dolazak u Petrinju, gradski park

15.00 h Ručak u restoranu Štuka

16:00 h Otvorenje izložbe ‘Camino de Santiago’ Ivice Bote, Galerija 12. Domobranske pukovnije, Ivana Mažuranića 22

17:00 h Okrugli stol s temom „Camino doživljaj i svjedočanstva“, Ekološki centar Vrata Zrinske gore, Prnjavor Čuntićki

Nedjelja 13.11.: Petrinja – Prnjavor Čuntićki (16,6 km)

8:00 h Okupljanje ispred crkve sv. Lovre, Petrinja i početak hodanja

15:00 h Dolazak u Prnjavor Čuntićki, podjela hodočasničkih potvrda – Compostela

17:00 h Povratak autobusom u Petrinju

Vrsta prijevoza i detalji organiziranog izleta iz Zagreba ovise o broju prijavljenih. Svima prijavljenima detalji izleta biti će poslani e-mailom do 10.11. 2022.

foto: arhiv TZG Petrinja

Savjeti za hodočašće:

– ponesite udobnu obuću za pješačenje

– ovisno o vremenu, svakako ponesite zaštitu od sunca i kiše

– ponesite sa sobom barem 2 l vode, sendvič, voće ili energetske pločice

Organizator zadržava pravo izmjene programa, a sve eventualne izmjene biti će objavljene web stranici petrinjaturizam.hr.

foto: arhiv TZG Petrinje

Camino Banovina vikend organizira Bratovština sv. Jakova u suradnji sa TZ Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačkom županijom, TZ Petrinja, TZ Siska, Gradom Petrinja i Gradom Glina, te HPD Zrin i udrugom GRAK.
Camino Banovina je projekt realiziran uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Za sve dodatne informacije: [email protected]

naslovna fotografija: Pixabay.com

VISIT PETRINJA