• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Istraži/doživi Kontinentalne preporuke Dvorac Veliki Tabor - priča o ljepoti zagorske baštine

  Dvorac Veliki Tabor – priča o ljepoti zagorske baštine

  Predstavljamo najljepše dvorce Hrvatske

  Ljepota arhitekture kasnogotičko-renesansnog burga ukras je slikovitog okolnog pejzaža i već stoljećima mami uzdahe znalaca i ljubitelja prolaznika. Povijest se tu isprepliće s legendom – grofovi Celjski i prelijepa Veronika desinička glavni su akteri ljubavne drame čiju tajnu čuvaju zidovi dvorca.

  Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Povremene izložbe organiziraju se u izložbenom prostoru dvorca.
  Zbog restauratorskih radova i obnove pojedini dijelova dvorca mogu biti privremeno zatvoreni za posjetitelje.


  U Dvoru Veliki Tabor priređujemo specijalizirana stručna i tematska vodstva, muzejsko-edukativne interaktivne radionice koje djecu i odrasle upoznaju sa jedinstvenom fortifikacijskom arhitekturom Velikog Tabora, s njegovim gospodarima kroz povijest, s pričama i legendama koje se vežu uz Veliki Tabor . Tijekom muzejskih radionica djeca se upoznaju sa srednjovjekovnim oružjem, mogu naučiti gađati srednjovjekovnim lukom i strijelom u metu ili pak sagraditi Veliki Tabor ili neki svoj dvorac iz mašte.

  ARHITEKTURA VELIKOG TABORA

  Tematsko vodstvo koje uključuje obilazak Taborgradske uže gradske jezgre te obilazak dvorišne galerije i kasnogotičkog palasa s naglaskom na pojedinim značajnim dijelovima arhitekture od kasnogotičkih do renesansnih i baroknih stilskih obilježja.

  TABOR PRIJE TABORA – Tajanstvena gotika /Veliki Tabor i kapela sv. Ivana
  Tematsko vodstvo s naglaskom na kasnogotičkoj fazi Velikog Tabora koju ilustriraju kameni fragmenti i klesarski znakovi urezani u gotičke profilacije. Ovim vodstvom, se prezentira i zidni oslik kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom koju je dao sagraditi i oslikati grof Fridrik Celjski.

  RATTKAYI VELIKOTABORSKI


  Tematsko vodstvo s naglaskom na obitelji Rattkay, koja je od 1502. -1793. godine gospodarila Velikim Taborom. Velik je njihov kulturno – povijesni značaj. Istaknuli su se u borbama protiv Turaka, ali i kao graditelji dvoraca. Osim Velikog Tabora sagradili su dvorac Miljanu, Veliku Horvatsku i Mali Tabor.

  LEGENDE I PRIČE IZ VELIKOG TABORA

  Kostimirano vodstvo kojim se prezentira pogled iz drugog kuta na povijest Hrvatskog zagorja od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća. Tajanstveni likovi iz naše daleke i slavne prošlosti glavni su protagonisti brojnih legenda i priča iz naših dvoraca.

  PRIČE O VELIKOTABORSKIM PEĆIMA

  Tematsko vodstvo s naglaskom na načine grijanja u Velikom Taboru. Otvoreni kamini, kaljeve peći, pećnjaci s različitim motivima od kasnogotičkih do renesansnih prepuni su zanimljiv pojedinosti. Od konzervatorsko – restauratorskih i arheoloških istraživanja prezentacija donosi informacije o recentnim saznanjima i tumačenjima.

  ADRESA: Košnički Hum 1, 49216 Desinić
  TELEFON: +385 (0) 49 374 970
  E-MAIL: [email protected]
  WEB: www.veliki-tabor.hr

  Izvor objave i fotografije preuzeto: www.visitzagorje.hr

  PRATITE NAS

  1,352InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Domaća slavonska juha od pileta ili kokoši s griz noklicama

  Kako pripremiti savršenu domaću juhu od pileta ili kokoške, onakvu kakvu su pripremale naše bake, tako da uspije i početnicima u kuhanju? Objasnit ćemo...
  CroatianEnglishGerman