Vrijedna baština Brodsko – posavskog kraja

Stoljećima protkana  umijećem preživljavanja, iskovana  teškom poviješću, opasana širokom ravnicom i velikim srcem, gostoljubivost svih slavonskih županija, trebala bi biti zaštićena kao nematerijalno blago. 

Brodsko – posavska županija ne prestaje intrigirati brojnim tajnama,  počevši od ukusne tradicijske gastro ponude, do iznimne ruralne ljepote seoskih domaćinstava, brojnih aktivnosti na otvorenom, a sve navedeno predstavlja samo dio ponude koju možete istražiti. Ovaj kraj prepun je  sakralnih i kulturnih atrakcija čije brojne povijesne priče zapisane kroz reljef vremena i kamena, otkrivaju strpljivom putniku pravo bogatstvo sakralne kulture.

Destinacija puna zanimljivih otkrića provesti će vas kroz svoju povijest ugodno i lagano, premda je vrijednim i marljivim  ljudima, na ovom području kroz bremenita zbivanja, bilo kroz povijest sve samo ne lako. Žilav i ponosan Brodsko-posavski kraj, našao je način da uz sve nedaće koje su Slavoniju salijetale kroz prošlost i sadašnjost,  ipak sačuva  te otrgne zaboravu neke od vrijednih znamenitosti koje bi bilo šteta propustiti, nađete li se u Brodsko – posavskoj županiji.

Njeno vojno veličanstvo – Tvrđava Brod

Tvrđava Brod (Festung) predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Njezina veličina, gotovo monumentalnost čini je gotovo nestvarnom premda se nalazi u samom središtu današnjeg grada Slavonskog Broda.

lzgradnja tvrđave započela je 1715. godine te potrajala narednih šezdesetak godina. Tvrđava je izgrađena na poticaj Princa Eugena Savojskog kao dio sustava tvrđava na sjeveroistoku Hrvatske.  Tvrđava je projektirana za smještaj 5000 vojnika, premda je rijetko kad u njoj bilo više od dvije tisuće.

Vojnici u tvrđavi bili su potpuno autonomni, tj. ni u čemu nisu ovisili o svojoj okolini već su sve potrebito nalazili u tvrđavskim skladištima koja su morala osigurati potpunu opskrbu i u slučaju četrdesetpeto dnevne opsade. No, niti je tvrđava ikad bila napadnuta niti su vojnici iz tvrđave ikad izveli napad na susjednu Bosnu i Osmansko Carstvo.

Danas  tvrđava dobiva novu funkciju razvoja kulture. U njoj su danas smješteni gradska uprava, glazbena škola, klasična a gimnazija, tradicijski obrti te Galerija Ružić koja je, po značaju, druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN – barokni biser sakralne arhitekture

Početak gradnje franjevačkog samostana datiran je 1727. godinom, a završetak gradnje i opremanja samostana obilježava završetak 18. stoljeća. Sedamdesetak godina za izgradnju je bilo potrebno stoga što su sva sredstva nužna za izgradnju dolazila isključivo kroz formu dobrovoljnih davanja stanovnika grada. Ta činjenica dodatno pridonosi svijesti o vrijednosti, ljepoti i bogatstvu franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

Građevina franjevačkog samostana sastoji se od tri samostanska trakta koja zajedno s crkvom zatvaraju kvadratni klaustar. Svojom vanjštinom samostan odaje otmjenu jednostavnost te premda je osnovnu formu zadobio u razdoblju baroka njegove linije su mekane, graciozne i blage.  Unutrašnjost crkve otkriva razigranu vedrinu i baroknu raskoš. Gotovo pompozna raskoš oltara otkriva duboku ukorijenjenost franjevačkog samostana, ali i onovremenog grada.

Posebno valja istaknuti klaustar brodskog franjevačkog samostana koji je najreprezentativniji klaustar barokne samostanske arhitekture, ali ne samo to: klaustar brodskog franjevačkog samostana jedna je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije!

CERNIK – vrijedna sakralna baština kao spomen franjevačkom redu

Za razdoblja turske vladavine kada je Cernik bio upravno i vojno sjedište kraja kojem je gravitiralo trideset tri sela i zaselaka, tj. Cernik je bio sjedište sandžaka, jedne od najvećih i najznačajnijih turskih upravnih jedinica. No, Cernik svoju slavu i spomen ponajprije duguje franjevačkom redu koji je tamo 1623. osnovao franjevačku župu. lz te župe franjevci su diljem Slavonije održavali katoličku vjeru nasuprot islamu koji je dominirao u Osmanskom Carstvu, a samim time i u zapadnoj Slavoniji. Turski putopisac Evlija Čeleb spominje da u samom Cerniku “ima dvadeset i jedna džamija”.

Franjevački samostan počeo se graditi tek u prvim desetljećima u kojima je Cernik bio dio Habsburške Monarhije. Monumentalna crkva Sv. Petra s sedam baroknih oltara završena je 1744.

U samostanu je 1757. započelo s radom filozofsko učilište u kojem su osnove pismenosti, znanja latinskog jezika i religije dobili gotovo svi začinjavci slavonske kulture 18. stoljeća. Medu njima i Matija Antun Relković najznačajniji autor hrvatskog prosvjetiteljstva.

Danas samostan živi svojim mirnim životom i rado dočekuje nove goste. Uz predivnu arhitekturu i ambijent nudi stalne izložbene postavke “Iskopine iz Svete zemlje” te “Povijest Biblije”.

Drugi značajni objekt u Cerniku je dvorac Kulmer-Marković koji je podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave. iz 1372.  Nakon što 1756. posjed kupuje plemićka obitelj Marković tvrđava poprima svoj barokni oblik, počela je barokna obnova tvrđave pri kojoj se ona pretvorila u plemićki dvorac. Na tu obnovu podsjeća grb obitelji Marković nad ulazom u dvorac.

Najveće blago slavonskih županija – topla dobrodošlica

Kad se istražuje pojedina destinacija, u turističkom smislu najbolje je krenuti prvo od osnova, a osnove čini upravo povijest i tradicija kroz upoznavanje baštine rodnog kraja.

Prije negoli svratite do ukusnih objekata, ili se provozate kroz bajkovite sprudove, svakako prvo istražite kulturne znamenitosti jer će one bez iznimke, ponajbolje ispričati priču o svom kraju, uz posebnu dobrodošlicu svakom gostu.

Stoljećima protkana  umijećem preživljavanja, iskovana  teškom poviješću, opasana širokom ravnicom i velikim srcem, gostoljubivost svih slavonskih županija  bi trebala biti zaštićena kao nematerijalno blago. Provjerite zašto.

Dobro došli u Brodsko – posavski kraj.

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije

Pratite nas na Facebooku