Pustara Višnjica u zagrljaju zelene i plave Hrvatske

Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) iz Virovitice i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, u okviru projekta ‘Fra Ma Fu festival u gostima’, na agroturističkom gospodarstvu Pustara Višnjica kod Slatine organizirali su izložbu fotografija ‘Ovce koje piju more’, novinara Stanka Ferića iz Šibenika.

foto: M.B.

Priča o nesvakidašnjim, ponekad surovim uvjetima otočkog života u kojima prebivaju malobrojni stanovnici Kornata, inspirirala je poznatog novinara iz Šibenika da napravi serijal fotografija i ovjekovječi djelić tog života u svoje reporterski dnevnik, kada se prije trideset godina iz rodne Slavonije, preselio u Šibenik. Ovce koje piju more, zapravo su metafora koja figurira kroz izložbu kao praslika surove kornatske ljepote i krša u kojem naizgled, samo mora ima u izobilju. No priča o Kornatima, zajedno sa navedenom izložbom, bila je savršeni novinarski materijal i prigoda  da se kroz kreativnu ideju zajedničkog druženja  povežu zelena i plava Hrvatska – općina Murter i Sopje i grad Slatina.

Izložba “Ovce koje piju more”, kroz cjelodnevno događanje i interaktivnu multimedijalnu priču, bila je prilika da se kroz fotografije i priču, otjelovi i današnja slika i ponuda Općine – Murter – Kornati. Predstavljeni su gospodarski potencijali te gastronomska i turistička ponuda Općine Murter-Kornati, Grada Slatine, Općine Sopje i Pustare Višnjica te Nacionalni park Kornati.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su Mandalinski sastav i klapa iz Murtera, folkloraši KUD-a Podravac, nastup učenika s nagrađenim recitalom na smotri Lidrano… Mladi murterani su oduševili prisutne goste svojim plesom, pjesmom, recitalima i glazbom.

foto: M.B.

Nekoliko atraktivnih domaćih proizvoda prezentiranih na multimedijalnom eventu:

Praline „Frajla Antoš“

Praline „Frajle Antoš“ proizvod su Školske zadruge Slatina SŠ Marka Marulića. Čokoladne praline, zdrava slastica bez aditiva, načinjene od džema Othello, domaćih keksa i autohtonog likerskog vina, proizvod je koji idealno prezentira Slatinu. Taj slatinski suvenir, osmišljen je i proizveden u čast mladoj Slatinčanki Jelki Antoš koja je odbila sva udvaranja i svoj život posvetila crkvi sv. Josipa sagrađenoj 1913. godine. Za svoja dobročinstva odlikovana je papinskim odlikovanjem. Praline se pakiraju u porculanske šalice na kojoj se, rukom oslikana, nalazi Frajla Antoš. Svaki slikopis je drugačiji. Danas su praline nezaobilazan slatki zalogaj raznih izložbi, sajmova i manifestacija.

Sandrini kolači

foto: M.B.

Slatinska „kraljica kolača“ Sandra Jadek, promovirala je praline i macarone. Reprezentativka je Hrvatske, a na Svjetskom kupu osvojila je broncu. Sandra svojim slasticama zaslađuje brojne domjenke, svadbe, krizme i krstitke kako u svojoj županiji, tako sve više i diljem Hrvatske. Poznata je kao „hrvatska kraljica kolača“ jer ove je godine, na tri izdanja Hrvatskog kupa, osvojila je i tri prva mjesta. Neke od svojih recepata podijelila je u kuharici „Slatko putovanje Virovitičko-podravskom županijom“ koju je pripremila sa Sanjom Mijac, food blogericom.

Vinarija Stari podrum

U vinariji „Stari podrum“, vlasnika Ivana Halasa, proizvode se i prodaju autohtona vina slatinskog vinogorja. U ponudi vinarije su vina sorte: graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka i pinot. Vinarija datira još od 1864. godine kada je knez Schaumburg Lippe pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od sorte kadarka i upravo je to bila prva tvornica pjenušca na hrvatskom tlu. Da priča o prvom hrvatskom pjenušcu ne ostane zaboravljena, gospodin Halas i danas, u istom podrumu, od sorte Chardonnay, prema tradicionalnoj recepturi proizvodi pjenušac „Slatinski biser“. Ove godine proširuju paletu pjenušaca na pet sorti. Vinarija „Stari podrum“ za svoje kupce nudi i uslugu flaširanja personalizirane boce.

Upoznajte agro turističko imanje – pustaru Višnjica

Pogled s imanja Višnjica

Smješteno na jedinstvenom položaju usred pitome ravnice podno obronaka Papuka i pored Drave, ovo imanje je u cjelosti adaptirano i revitalizirano u suglasju s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša (mađarski pusta).

pješački puteljak

Posjetite li ovo imanje, na raspolaganju vam je jahanje, hranjenje jelena, bicikliranje ravničarskom topografijom idealnom za laganu meditativnu vožnju, šetnje, vožnja kočijom, vrtlarenje u posebnom tematskom vrtu, brojne radionice, obilazak tematskih puteva, uz  izdašnu eno gastro ponudu.

foto: M.B.

Pustara Višnjica diči se i posebnim priznanjem, 2011., godine, postala je dobitnik prestižne nagrade Europske komisije EDEN (European Destinations of Excellence) – Europska destinacija izvrsnosti, koja promovira umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga, te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove.

Konji na imanju pustare Višnjica

Fra Ma Fu FESTIVAL

Pokrenut je 2015. godine u Virovitici, rodnom mjestu Franje Martina Fuisa, novinara koji je djelovao 1930-ih godina, a potpisivao se pseudonimom Fra Ma Fu. Bavio se novinarstvom, književnošću, filmom, kazalištem i stripom. Bio je pilot, obožavao je avione, ali je na reporterske zadatke putovao biciklom i tako obišao cijelu Hrvatsku. Multimedijalni festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije knjiga i stripova, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora.

Cilj je očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima. Prva četiri festivala održana su u Virovitici, Višnjici, Slatini i Pitomači, Fažani i na Brijunima, a ove će godine biti održan u Daruvaru. Prošle je godine u okviru festivala organizirano 35 događanja koja su okupila 200 sudionika iz 13 zemalja od kojih 120 novinara. Godine 2015. Europska federacija turističkih novinara nagradila ga je priznanjem Povelja F.E.S.T. za izvornost.

Fotografije: arhiv uredništva