Nemojte životinje promatrati samo u knjigama, isprobajte avanturu fotosafarija

Nismo ni svijesni kakvo bogatstvo prirodnih resursa leži na nepuna dva sata vožnje od zagrebačke metropole. Bogatstvo flore i faune u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji raj je za profesionalne ornitologe, sve popularnije bird watchere, pasionirane ljubitelje foto safarija i ribolova a ista ta destinacija, diči se brojnim uređenim i organiziranim izletničkim punktovima i info edukativnim točkama za posjetitelje željne ovakve vrste turističke zanimacije.

Osim brojih vrsta ptica i šumskih životinja koje obitavaju u zelenim njedrima bilogorske divljine, Bjelovarsko – bilogorska županija je ujedno i destinacija s najvećom površinom slatkovodnih ribnjaka u Hrvatskoj. Danas vas vodimo u avanturu ove bogate divljine, podno tajanstvenih obronaka Bilogore. 

Info – edukativni punkt Blatnica vaša prva točka

Posjetite Info-edukativni punkt Blatnica, koji je je prvi objekt ovakve vrste u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, županiji s najvećom površinom slatkovodnih ribnjaka u Hrvatskoj. Ovaj edukativni punkt nalazi se na ribnjacima te obuhvaća upravnu zgradu s prostorijama za predavanja i mikroskopiranje, nadstrešnicu za predavanje na otvorenom te poučnu stazu “Lokvanjić” kružnog oblika dugu 2,9 kilometara koja prati ribnjake sektora četiri, s 10 edukativnih tabli o flori i fauni ribnjaka i promatračnicama za ptice.

Od ukupnih 400 vrsta ptica zabilježenih u Republici Hrvatskoj, samo na ribnjacima Sišćani i Blatnica zabilježeno je 101 vrsta ptica od kojih je 55 natura vrsta značajnih za očuvanje u sklopu ekološke mreže EU. Kakvo ornitološko bogatstvo na tako malom prostoru!

Poučna staza Lokvanjić

Poučna staza Lokvanjić ime je dobila po biljci okrugolisnom plavunu (Nymphoides peltata) ili mini lokvanju, često zvanom lokvanjić, od čijih se cvjetova ljeti cijeli ribnjaci zažute. To je močvarna trajnica, srcolikih listova koji plutaju na površini stajaćica. Cvjetovi su mali, žuti, nalik cvjetovima lokvanja, koji se razvijaju u pazušcima listova. 

Kako doći do Blatnice?

Ribnjaci Blatnica nalaze se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uz rijeku Česmu, pripadaju općini Štefanje, naselju Blatnica. Danas su ribnjaci zamjena za prvobitna močvarna staništa i kao takvi važna staništa ptica močvarica. Stoga je i područje ribnjaka Blatnica uvršteno u ekološku mrežu Europske unije – Natura 2000. Područje ribnjaka Blatnica predstavlja područje očuvanja značajno za ptice u sklopu ekološke mreže HR1000009 Ribnjaci uz Česmu ali i područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove HR2000440 Ribnjaci Sišćani i Blatnica.

Odličan program za učenike i djecu – odvedimo djecu na izlet godine

S obzirom da područje obiluje bogatstvom bioraznolikosti, edukativni program za učenike je zamišljen tako da prati eko sustav močvarnih staništa s naglaskom na zaštićene prirodne vrijednosti naše županije. Danas kad većina gradske djece životinje i biljke susreće  preko slikovnica i knjiga, ovo je odlična prilika da na licu mjesta nauče sve o bogatstvu flore i faune svoje zemlje. Preotmite djeci mobitele i tablete i odvedite ih u ovo carstvo biljne i životinjske raznolikosti! Nakon ponešto otpora, vjerujte, biti će vam zahvalni.

FOTO SAFARI – najbolja avantura ovog proljeća

Prekrasan ruralni prostor unutar kojeg možete otkriti brojna staništa divljih vrsta zahvaljujući netaknutim prirodnim oazama.

Posebnost ovog programa je ta što su vam domaćini lovci koji vode brigu  o životinjama, (lovačka tradicija ovdje je duža od cijelog stoljeća), a ukoliko želite promatrati život na njihovim šumskim područjima i fotografirati životinje, lovci će vam biti domaćini. Vodit će vas do staništa različitih vrsta divljih životinja i mjesta gdje se one pojavljuju. Na raspolaganju vam je korištenje promatračnica, lovačkih kuća, terenaca..

Što vam je na raspolaganju kod programa fotosafarija?
Ulazak i boravak u šumskim predjelima, korištenje infrastrukture i lovno-tehničkih objekata (putovi, lovačke kuće, čeke, promatračnice i zaklonice), vodiči i pratitelji, mogućnost potrage za divljači pješice, zapregom i terenskim vozilima.
Sve informacije dobiti ćete u Lovačkom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije i Turističkoj zajednici Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nekoliko praktičnih savjeta za uspješan foto safari

1.Dobar fotoaparat
Važno je imati kvalitetan fotoaparat uvijek pri ruci i često boraviti u prirodi bez obzira na vremenske prilike.

2. Promatranje, praćenje, šuljanje i maskiranje

Potrebno je svladati umijeća promatranja, praćenja, šuljanja i maskiranja kako biste se što više približili objektu snimanja.

3. Nagli pokreti su zabranjeni
U vidokrugu životinje koju se želi snimiti, nagli pokreti strogo su zabranjeni.
Potrebno je stati iza nekog prirodnog zaklona ili zalegnuti na tlo. Proučite navike divljači Svaka životinja zahtjeva poseban pristup jer ima svojstven način života i navike koje je potrebno proučiti.

4.Ne žurite
Kada želite nešto snimiti, nikako nemojte žuriti.
Naoružajte se strpljenjem, a trud će vam se na kraju sigurno isplatiti.

5. Ne štedite
Za snimanje neočekivanih i neobičnih situacija koje su neponovljive, treba uvijek biti spreman, jer su one izuzetno rijetke. Nemojte štedjeti na broju snimaka. Snimanje divljih životinja jednako je snimanju ljudi..Najbolji portreti ljudi i njihovog karaktera nastaju tek kada fotograf motiv ili objekt snimanja dobro prouči i upozna. Jednaka pravila vrijede i za snimanje divljih životinja.

Kakve vrste životinja možete sresti u ovom zelenom raju?

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najčešće vrste krupne divljači su srna, divlja svinja i jelen, a najčešće vrste sitne divljači zec, fazan, trčka skvržulja, divlja patka, šljuka i prepelica pućpura. U ograđenim lovištima uzgajaju se jelen lopatar i muflon a pojavljuje se i dabar. Od ostalih vrsta divljih životinja mogu se vidjeti lisica, jazavac, kuna zlatica, kuna bjelica, tvor, divlja mačka, čagalj, divlji golub grivnjaš, šljuka bena i kokošica, vrana siva i gačac, šojka, svraka, čavka zlogodnjača. Ovdje se može vidjeti i veliki broj nelovnih životinja, posebno ptica; jastrebova, orlova, sova, roda, labudova, veći broj močvarica.

Sve dodatne informacije pronađite u brošuri Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije kao i na njihovim web stranicama. Dobro došli u ovaj kraj bogat kulturom i avanturom! Nemojte o životinjama i prirodi učiti iz samo knjiga, već posjetite najljepšu školu na otvorenom ovog proljeća!

fotografije: Delimir Hrestak, Darko Podravec, Davor Kirin, Matej Manjarić, Tugomir Pemper, “Priroda BBŽ”, Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije

TZ Bjelovarsko – bilogorske županije

Sponzorirani članak