Biciklom do geografsko – botaničkog rezervata “Peski Đurđevac”

Piše: Mario Koren

Put do izletišta Peski Đurđevac dugačak je 44km i bez nekih većih uspona.

Krećemo (kolega Davor i ja) iz Virovitice u 8h, put nas vodi preko sela Bušetina, Okrugljača i Marof do prve usputne stanice tj. do mosta prema Križnici gdje stajemo na kraći odmor (više o samoj Križnici možete saznati na stranici izletište Križnica).

Nastavljamo do sela Podravske Sesvete gdje se opet kratko zaustavljamo u lijepom parku punom skulptura u samom središtu sela ispred crkve.

Put nas dalje vodi do lokaliteta Kalinovački peski, tu se malo duže zadržavamo kako bi poslikali to zanimljivo mjesto. Naime to je prava mala pustinja usred Podravine. 

Dalje nastavljamo ravnim cestama Podravine do sela Kalinovac i do samog izletišta Peski Đurđevac nedaleko od tog sela.

Za povratak se odlučujemo na malo obilazni put preko sela Ferdinandovac i potom 8km dugačkom ravnom cestom kroz šumu prema Podravskim Sesvetama i prema Virovitici.

Sve u svemu bila je to jedna lijepa i na kraju dosta dugačka vožnja (107km) u kojoj smo posjetili par zanimljivih mjesta kao Križnica, P. Sesvete, Kalinovački Peski i Peski Đurđevac.

Za one koji žele znati više

Pustinja Peski Đurđevac nalazi se na istočnom dijelu Grada Đurđevca. U narodu je poznata pod nazivom “Krvavi peski” i “Hrvatska Sahara”.

To je zaštićeno botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostacima “hrvatske Sahare”.

Površinom zauzima oko 20 hektara i dio toga je 1963. godine proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i prilagoditi samo određene biljne vrste; među ostalima i preko 300 vrsta leptira. 


Uz endemske vrste su vidljivi i ostaci pješčanih dina. Na ostacima pustinje se nalazi đurđevačka gradska četvrt koja je po toj pustinji dobila ime. Četvrt se zove Peski.

Prijedloge izletničkog bicikliranja možete pratiti i na stranici: www.nippyadventures.com