Top pet uskršnjih naslova

Da je Božić mnogim piscima bio inspiracija prilikom pisanja njihovih djela, to već svi znamo. Svatko je od nas zasigurno pročitao barem nekoliko božićnih knjiga ili se razveselio knjigama kao poklonom pod božićnim drvcem.
No, što je sa Uskrsom – najvećim kršćanskim blagdanom? Iako možda nismo toliko obraćali pažnju, čini se kako je upravo Uskrs kao tema inspirirao mnoge pisce, od Shakespearea preko Yatesa do Goethea i Tolstoja.
Svi su oni u nekom trenu svog stvaralaštva crpili inspiraciju iz Uskrsa. Bezuvjetna ljubav, milosrđe, empatija, vjerovanje u čudesa, duhovna čistoća, žrtvovanje za više dobro samo su neke od poruka koje nam prenosi blagdan Uskrsa. Upravo tim temama rado su se bavili i mnogi pisci kroz povijest svjetske književnosti, a neki su pritom radnju svog djela izravno povezivali s Uskrsom ili pak u nešto suptilnijem tonu aludirali na Uskrs.

Iako ih možda ne prepoznajemo kao “uskrsne knjige”, kao što je to slučaj s mnogim božićnim knjigama, neka od najpoznatijih djela svjetske književnosti duboko su prožeta tematikom i simbolikom Uskrsa. Donosimo pet  ključnih djela i scena inspiriranih upravo Uskrsom.

  1. Faust, J. W. Goethe

Možda na to niste obraćali pažnju, ali Faustov sudbonosni susret s vragom Mefistofelesom odvija se upravo na Uskrs. Prije susreta s Mefistofelesom, Faust se pokušao ubiti. U trenutku kad je htio popiti otrov, pojavljuje se zbor anđela koji najavljuju Isusovo uskrsnuće i Faust ostavlja otrov. Pojavu anđela doživljava kao poziv da se vrati u život. Potom, Faust i Wagner prolaze kroz uskrsnu povorku, pri čemu se Faust divi povorci jer smatra da se nalaze u svojem raju. Činjenica da je radnja smještena upravo na Uskrs nije slučajnost, jer je Faust susrevši Mefistofelesa podvrgnut iskušenju u kakvom je bio i sam Isus kojeg je Sotona, kako znamo, u više navrata bezuspješno iskušavao.

  1. Ponos i predrasude, Jane Austen

Jane Austen je odabrala upravo Uskrs kao prijelomnu točku romana Ponos i predrasude. Ako se sjećate, Darcy dolazi u Rosings oko Cvjetnice, što Austen vješto uspoređuje s pobjedničkim ulaskom Isusa u Jeruzalem u danima prije njegove muke. Tokom cijelog Velikog tjedna (posljednji tjedan korizme) Darcy izbjegava Elizabeth, provodeći ga u kontemplaciji i samoodricanju, točno onako kako se tradicionalno provodi Veliki tjedan. Upravo na Uskrsnu nedjelju Darcy konačno odlučuje zaprositi Elizabeth.

Austen je iskoristila simboliku Uskrsa kako bi naglasila Darcyjev razvoj, unutarnje konflikte, preokret kao i njegovo stupanje u novi život. Ujedno, Uskrs simbolizira vječnu ljubav kao i pobjedu ljubavi nad svim, što je upravo jedna od glavnih tema ovog, vjerojatno najpoznatijeg ljubavnog romana u povijesti.

  1. Uskrsnuće, Lav N. Tolstoj

Ako ste čitali Tolstojev posljednji i vjerojatno najkontroverzniji roman – Uskrsnuće – sigurno vam nije promaknuo opis službe ruskog pravoslavnog Uskrsa u 15. poglavlju.

Tolstojev prizor uskrsne službe u seoskoj crkvi, gdje mladi junak i junakinja, nakon tradicionalnog ruskog pozdrava “Krist uskrsnuo“, razmjenjuju poljupce s bezbrižnim zanosom pomiješanog religijskog uzbuđenja i vjere u zajedničku budućnost, jedan je od najljepših prikaza Uskrsa u književnosti:

Sve je izgledalo svečano, svečano, sjajno i lijepo: svećenik u srebrnoj halji sa zlatnim križevima… vesele melodije blagdanskih himni koje su zvučale kao plesna glazba; i neprekidni blagoslov naroda od strane svećenika, koji su držali svijeće ukrašene cvijećem, i ponovljali vapaj “Krist je uskrsnuo!” “Krist je uskrsnuo!”

Objavljen 1899. godine, roman je oštra osuda nepravde, korupcije i licemjerja na svim razinama ruskog društva. Priča je to o putovanju kneza Dmititija Nekludova koji pokušava otkupiti svoju prošlu krivnju. Priča o pokajniku i budućem uskrslom grešnom heroju. Priča koja je mnogima, uključujući i slavnog filozofa Wittgensteina, odagnala misli o samoubojstvu i vratila vjeru u život, što je također jedna od osnovnih poruka Uskrsa.

  1. Krik i bijes, William Faulkner

Više od bilo kojeg drugog modernog remek-djela, Uskrs je ključan za gradnju i zaplet romana Krik i bijes. Tri od četiri dijela ovog Faulknerovog romana odvijaju se na uskršnji vikend 1928. godine, s posebnim naglaskom na sam Uskrs. U romanu nekoliko likova doživljava paralelu s Kristovom smrću i njegovim uskrsnućem. U petak je pripovijedao Jason – okrutan, sadistički muški nasljednik Compsonsa, čija je zloba u oštroj suprotnosti s Kristovim opraštanjem i ljubavlju.

Velika subota obilježava rođendan pripovjedača Benjyja kad napuni 33 godine; Isus Krist je umro u 33. godini. Benjy se, kaže sam Faulkner, može smatrati Kristovim likom, odbačen kao neshvaćen idiot kojeg moderno društvo ne prihvaća.

Općenito, cijeli je roman prožet tematikom snage, hrabrosti, ljubavi i žrtve, svih onih kršćanskih načela koja je pokazao Isus. Naposljetku, cijeli se roman može gledati i kao proces iskupljenja obitelji Compson, kojoj je Faulkner posvetio cijelu svoju sagu.

  1. Lav, vještica i ormar, Lewis Carroll

Roman Lav, vještica i ormar uvodni je roman serijala Kronike iz Narnije. Lewis Carroll je smatrao kako nekim religijskim pričama iz njegova djetinjstva nedostaje kreativna iskra koja bi pozvala na “maštovitu dobrodošlicu” u kršćansku vjeru. Stoga je htio prepisati vjerske priče svog djetinjstva i prožeti ih fantastičnim, čarobnim osjećajem. Religiozna simbolika igra glavnu ulogu u Kronikama Narnije. Jedan od najboljih primjera ove simbolike je Aslan, plemeniti lav Narnije. Gotovo svi se slažu kako je Aslan književna Kristova figura koja igra ključnu ulogu u priči o Narniji, baš kao što je Isus Krist odigrao ključnu ulogu unutar kršćanske vjere.

Lewis je u jednom od svojih pismama priču o Aslanu predstavio kao prepričavanje “stvarne inkarnacije, raspeća i uskrsnuća”. Budućnost ove priče je osigurana jer otvara neka od najdubljih pitanja života i ukazuje na tu posebnu ljepotu i čudo u srcu svemira.

Lewis nam ne govori kakav je Isus Krist; on nam pokazuje što je Aslan, i dopušta da sami rasplamsamo maštu.

“Pretpostavimo da je postojala zemlja poput Narnije, i da je Sin Božji, kao što je postao čovjek u našem svijetu, postao lav tamo, a onda zamislite što će se dogoditi”, rekao je Lewis prilikom posjeta jednom školskom razredu u Americi.

Za Lewisa, jedna od Aslanovih glavnih uloga je omogućiti ljudima da otkriju istinu o sebi.

U ovom Velikom tjednu nismo zaboravili na vas – naše drage knjigoljupce, pa vas darujemo s 20% uskrsnog popusta na sve knjige do 23. travnja.

Sretan Uskrs i vesele uskršnje blagdane želi vam vaša ekipa antikvarijata Studio!

Online narudžbe: antikvarijat-studio.hr

Facebook

Kontakt

Sponzorirani članak