Šibenski uskršnji doručak osvaja na prvo kušanje

Uskrs pred vratima, a u Šibeniku se sprema već poznati Uskršnji doručak, poznata svečanost blagdana s mirisom mora, okusom soli i pogledom na more.

I ove godine Šibenik će tradicionalno organizirati Uskršnji doručak koji u svom programu prati u potpunosti dalmatinsku tradiciju.

Uskrsna jaja, dalmatinski pršut, razni sirevi, pogače, šparoge i sezonske namirnice dio su ukusne priče koje organiziraju Turistička zajednica Grada Šibenika, Udruženje obrtnika Grada Šibenika i Grad Šibenik.

Ako se nađete u Šibeniku, nemojte propustiti fritaju – šibenski specijalitet koji se pravi vjerovali ili ne od 5.000 jaja i jako puno pancete i šparoga.

Svojim nastupima razveselit će vas Dječji zbor Cvrčak, Etno igraonica Balarin, Šibenska narodna glazba i Šibenska gradska straža, klapa More, Kulturna udruga Dubrava. Tradicionalno Šibensko kolo izvesti će Kulturna udruga Šibenske šuštine.

A nakon doručka i zabavnog programa, predlažemo  šetnje šibenskim tvrđavama, čuvarima šibenske povijesti,

Tvrđava Sveti Mihovil

Ili Nacionalnom parku, šetnju kanalom, uživanje u kavi na gradskoj plaži Banj,

ili posjetu brojnim gradskim znamenitostima, cijeli Šibenik je muzej na otvorenom.

Šibenske tvrđave – čuvarice šibenske povijesti

Šibenik je okružen veličanstvenim tvrđavama koje su čuvarice šibenske povijesti – ( Barone, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i sv. Nikola). Nezaobilazna postaja svakog posjeta Šibeniku svakako je srednjovjekovna tvrđava sv.Mihovila. Podignuta je na šezdeset metara visokoj strmoj kamenoj uzvisini koja dominira okolnim akvatorijem. Pod njenim zidinama razvio se Šibenik.

Druga po redu revitalizirana je tvrđava Barone, podignuta na brdu iznad grada. Tvrđavu Barone, za potrebe ratovanja tj. obrane od Osmanlija dao je podignuti Barun Degenfeld koji je zapovijedao obranom grada.

Tvrđava je žurno sagrađena, u roku kraćem od dva mjeseca, po svim standardima onog doba, u obliku nepravilne zvijezde. Danas, više od 370 godina nakon, suvremenim se jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od najpresudnijih trenutaka u povijesti Šibenika. Zakoračite u proširenu stvarnost i doživite bitku za grad preko vaših pametnih uređaja ili AR naočala

Tvrđava sv.Nikole

Tvrđava sv.Nikole nalazi se na samom ulazu u kanal sv.Ante. Od srpnja 2017. se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine u sklopu projekta ‘Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća’. Tvrđava je sagrađena u 16. stoljeću, a samu gradnju su vodili vojni inžinjeri Michele i Giangirolamo Sanmichelli. Tvrđava je sagrađena na mjestu nekadašnjeg samostana sv.Nikole.

Poželite li se smjestiti a ujedno i pronaći odličnu ponudu za blagdane, posjetite šibenske hotele koji nude odmor za Uskrs.

Preporuka smještaja u Šibeniku za Uskrs

amadriapark.com/hr/ponuda/uskrs-u-amadria-park-hotelu-jure

d-resort-sibenik/uskrs-u-d-resortu

www.bellevuehotel.hr

www.hotel-lifepalace.hr/

www.hotel-kingkresimir.com

Privatni smještaj možete pronaći putem aplikacije i web stranice: www.sibenik.travel

Šetnica kroz Kanal svetog Ante

Ukoliko volite aktivnosti na odmoru predlažemo romantično bicikliranje prekrasnom šetnicom kroz kanal sv. Ante s kojeg se pružaju nezaboravni pogled na Šibenik s morske strane. Ili se izgubite u opuštenoj šetnji u nekoj od šibenskih ulica i uživajte u Uskrsu.

foto: Tvrđava kulture

Što vam još nismo rekli o Šibeniku?

Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV., zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895.
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.
Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin.
Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

Šibenik je grad početaka i pozitivnih projekata, grad pun života, ljubaznih ljudi, grad šarenog mediteranskog kolorita. Dođite. I vratite mu se!

Dobro došli!

Posjetite, zapratite, polajkajte ♥

Visit Šibenik, 
#lovešibenik,
FacebookŠibenik 

Fotografije ustupila Turistička zajednica grada Šibenika

Sponzorirani članak

Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

Naslovna fotografija: Marin Cuk Vurnek