Šesti Dubrovnik FestiWine predstavljen u Zagrebu

U zagrebačkom wine friendly restoranu FINO & VINO, predstavljen je vinski program 6. Dubrovnik FestiWinea koji će se održati od 22. do 28. travnja.

O ocjenjivanju vina „Dubrovnik FestiWine Trophy“ u hotelu Palace, na kojemu će  međunarodni sudački tim  birati najbolja vina, govorio je jedan od stalnih sudaca, od prvoga izdanja,  vinski novinar i ocjenjivač, ŽELJKO SUHADOLNIK. „ Dubrovačko ocjenjivanje vina je  temeljito i dosljedno ga vodi predsjadnik komisije Bojan Kobal.  Ocjenjivanje traje više dana i suci imaju vremena na miru procijeniti i ocijeniti svako vino, radi se ozbiljno, a u komisiji su svjetski renomirani suci, koji prenose i pronose glas o  hrvatskim vinima u svijet!“- rekao je Suhadolnik.

Koordinatorica vinskih radionica, prof. Marija Vukelić,  najavila je program petka (26.4.)   posvećen izvornim sortama juga: malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, dok je subotnji program (27.4.)  zamišljen kao predstavljanje vina gostiju i prijatelja festivala: radionica pjenušavih vina pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb, radionica hvarskih vina AHEARNE pod vodstvom  Jo Ahearne te susret slatkoga istoka i juga – radionica desertnih vina Slavonije sa slasticama Dalmacije.

Poseban gost prezentacije bio je Jure Tomič iz Slovenije, chef  Gala večere 25.4. Predstavio je svoju filozofiju kuhanja koju će pokušati prenijeti i na stipendiste koji će kod njega doći na praksu, podržani prihodom Gala večere. Najavio je i svečani menu.
Poslužit će se Amuse bouche  –  pastrva i krumpir  i Tezoro  malvasija dubrovačka bijela 2018. Vinogradarstva i vinarstva Crvik. Jelen i bizeljske prinele  i  Pošip, 2017.  OPG Zlatko Bačić. Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir  i  Skaramuča Elegance pošip, 2017.  Skaramuča vina, Sipa, palenta i krškopoljska svinja i Pinot crni, 2009. -Vina Kalazić, Janjeća koljenica i Dingač, 2011. Vinarija Dingač PZ , Sorbeto od jagode s hrenom i šparogama i Čokoladna smokva i Malvasija Dubrovačka, 2016. vinarija  Karaman.

Festival je ponajprije namijenjen promociji vinara Dubrovačko-neretvanske županije, ali i gostima vinarima. Stoga je na predstavljanju bio predstavnik zagrebačke vinarije AGRIS Boris Lešić koji je rekao: „ Popratni program Festivala je iznimno zanimljiv pa i vinari dolaze na radionice nešto novo naučiti. Veseli nas što će se ove godine na Gala  večeri predstaviti i naš ŠKRLET kao aperitiv!“

Tomislav Radić