Što obići u Karlovačkoj županiji?

Toplo vrijeme koje nam se smiješi uskoro, pruža priliku  istražiti okoliš jedne od najljepših županija na kontinentu, Karlovačke županije a u ovom vodiču donosimo listu zanimljivih lokaliteta i mjesta koje bi se trebale naći na obaveznom izletničkoj rasporedu.

Donosimo preporuku naših 7 izletničkih lokacija Karlovačke županije, koje su jednako atraktivne kroz sva godišnja doba:

Petrova gora 

Petrova gora je jedan od najljepših i najbolje očuvanih gorskih šumovitih krajobraza u Hrvatskoj. Zbog iznimne krajobrazne vrijednosti središnji dio gore je zaštićen 1969. godine. Turistički centar (TC) Petrova gora čine rekreativno-edukacijski sadržaji i kulturno-povijesne znamenitosti.

Rekreativno-edukacijski sadržaji su poučna staza “Rimski put”, poučna staza za osobe s posebnim potrebama “Kraljev put”, planinarska obilaznica Petrova gora, ornitološki park Petrovac, mini zoo vrt na Muljavi, streličarstvo i streličarska 3D staza “Petrova gora”, jahanje i vožnja biciklom. Središte TC-a i ishodište putova i staza je lovački dom Muljava.

Najveći dio kulturno-povijesne baštine nalazi se u obuhvatu najvišeg vrha Petrovca: ostaci rimske i srednjovjekovne ceste; arheološki ostaci rimske utvrde, templarskog pa pavlinskog samostana i čardaka Vojne krajine; pretpostavljeno mjesto pogibije posljednjeg hrvatskog kralja Petra (Svačića) “Kraljev grob”; spomenik partizanskim i civilnim žrtvama 2. svjetskog rata. U šumi Vrletne strane nalazi se spomenička cjelina Centralne partizanske bolnice.

Etno park Slap

Etno park Slap

Dođite u Sastavke, mjesto utoka Tounjčice u Mrežnicu, gdje je smješten Etno park Slap, obrt za pustolovni turizam. Tu se čuvaju tragovi prošlosti koji uljepšavaju kraj u kojem se nalazi stari mlin i ambar, etno kuća s etnografskim muzejom, kolibe i prostor za robinzonski smještaj. U ponudi su: razgledavanje do jednog sata etno sadržaja, cjelodnevni boravak (razgledavanje uz vodstvo i prezentaciju zanimljivih crtica iz starog načina života, kupanje, priprema hrane, vožnja lađama), noćenje na otvorenom ili u kolibama, pustolovne aktivnosti (splavarenje, rafting, kanu izleti, pješačenje, penjanje, jamarenje), izlet do najvišeg Šušnjarevog slapa i Dujine doline koja sa svojom kanjonskom vegetacijom pruža mogućnost promatranja biljnih i životinjskih vrsta, posjet farmi koza i razgled stare pilane, upoznavanje s načinom života na selu te sudjelovanje u poljoprivrednim aktivnostima, šetnja Lujzinom stazom do vidikovca Gradina te razgledavanje ostataka starog grada Ključa iz 15.st. uz priče o slapovima i mlinovima.

Etno park Slap Sastavci otvoren je za posjetitelje cijele godine.

Info: river-adventure.info/etno-park-slap/

Jelov klanac

Središnje mjesto izletišta u Jelovom Klancu je Jela – prekrasna kuća posve sagrađena od drva i okružena šumom. Niknula je na temeljima stare seoske obiteljske kuće, pod okriljem 400-godišnje lipe. Jela, ta raskošna seoska vila od 200 četvornih metara, zasijala je sjeme turizma i održivog razvoja u Jelovom Klancu. Tu dolaze gosti koji uživaju u miru šuma, duboko dišu, piju vodu s izvora, šeću, planinare, jašu na konjima, sakupljaju ljekovito bilje, slikaju, fotografiraju rijetke biljke i gorske životinje, beru šumske plodove, uživaju u jelima ličke kuhinje, posjećuju obližnji nacionalni park Plitvička jezera… Zimi se pak raduju snježnoj bjelini i do kasno u noć predu priče uz plamen iz otvorenog kamina.

Jela je jedna od dvije drvene kuće na imanju Jelov Klanac na samom rubu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Poput nepregledne šume i zelenila u kojem se nalazi i Jela misli zeleno. Noću, kada se ugase svjetla u miru i tišini mogu se promatrati nebo i zvijezde. Ljeti imanje osvjetljavaju krijesnice i oplahuje miris ljekovitog bilja, dok zimi pucketanje drva iz kamina i pogled na snijegom prekrivena okolna brda nude autentičan doživljaj. Jela nudi smještaj u tri apartmana opremljenima unikatnim i ručno izrađenim drvenim namještajem.

Više informacija:
www.jelovklanac.com

Jezero Sabljaci

Akumulacijsko jezero Sabljaci, tri kilometra udaljeno od Ogulina, zbog ljepote i veličine (sa 170 hektara jedanaesto je u Hrvatskoj) prozvano je Ogulinsko more. Nastalo je pregradnjom Zagorske Mrežmice 1959. godine za potrebe hidroelektrane Gojak. Iza brane se pruža plava oaza usred gorsko-planinskog krajolika. Jezero je omiljeno izletište ljubitelja veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja, ali i stjecište ribolovaca. Ljeti je i poprište “Jezerskih igara”, uz veslačke regate i druga sportska nadmetanja. Okolica jezera pruža mogućnosti za ugodne šetnje i vožnje biciklom. Izletničko i rekreacijsko središte, te restoran “Sabljaci” okružen parkom, nalaze se uz samu obalu jezera.

Rastoke – modrozeleni raj

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera. Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu. Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Baraćeve špilje

U blizini Nove Kršlje kod Rakovice nalaze se tri Baraćeve spilje: Gornja, Donja i Nova. Spilje su služile kao stanište ljudi tijekom prapovijesti i srednjeg vijeka. Odlikuju se bogatstvom siga i kalcitnog nakita, ali i spiljske faune. Gornja Baraćeva spilja među prvim je spiljama u Hrvatskoj otvorena za turističke posjete, još 1892. godine. Uz spilje je 2004. godine otvoren prvi hrvatski speleološki dom. Gornja Baraćeva spilja tada je ponovno uređena za razgledavanje, tijekom ljetnih mjeseci (izvan sezone prema dogovoru) i uz pratnju stručnog vodiča, u dužini od 200 metara. O spiljama skrbi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Općine Rakovica.

Srce prirode obitelji Srakovčić

Srce prirode

Seosko gospodarstvo Srce prirode obitelji Srakovčić, nalazi se u Gorici Lipničkoj, u srcu ribničkog kraja smještenog između rijeke Dobre i Kupe, samo 20-ak kilometara od Karlovca. Prostire se na oko 6 hektara, na obroncima šumovite, ali i vinorodne Vodenice. U SrCu prirode slikovito su uređene, kako vanjskim tako i unutarnjim izgledom, tri izvorne seoske kuće, svaka s po tri sobe te kupaonicom. SrCe prirode raspolaže i s restoranom “Petrova klet” s domaćom kuhinjom, konobom Srakovčić i kušaonicom vina, te sjenicom s roštiljem i pekom. U ponudi su i paintball, minigolf, biljar, stolni tenis, stolni nogomet, nogomet… a okolnim stazama i putovima predivne su šetnje i vožnje biciklom. Više informacija: www.hotelkorana.hr

Izvor objave i fotografije: river-adventure.info

Facebook