Sedam gastro tajni općine Ližnjan

Općinu Ližnjan kroz stoljeća prati reputacija ribarsko-ratarskog područja pa se mjesta tog kraja mogu pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom. U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekajubistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.

Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava svakog ponedjeljka od 9-12 h tijekom ljeta ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan.


1. PIZZA U OBLIKU ZVIJEZDE – tajni sastojak za savršenstvo okusa

Specijalitet bistro pizzerie “La Piazza” u Ližnjanu je pizza nazvana J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom.

Kako se priprema J&D pizza:  Tijesto za sve pizze pa i za ovu radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi koja se sastoji od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje za kuhanje, češnjak, a posebnom je čini sastojak zbog kojeg je savršena, a to je ljubav prema pizzama. 

2. RIŽOTO S LIGNJAMA – tradicionalni recepti koji se prenose generacijama

U konobu Stari ribar u Ližnjanu svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite rižoto s lignjama.

Kako spremiti rižoto s lignjama kao u Starom ribaru: Potrebno je očistiti lignje i narezati na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrezati sitno. Na maslinovom ulju popržiti lignje, zaliti sa malo bijelog vina i pričekati da ispari. Dodati blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podliti ribljim temeljcem. Pirjati dok se okusi prožmu i riža bude kuhana.

3. PEKA OD TELEĆEG MESA – bukovo drvo, domaće vino i maslinovo ulje za najsočniju teletinu

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada – peka od telećeg mesa.

Koja je tajna njene pripreme peke s teletinom u konobi Kaminada: Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature.

Meso nasječeno na veće komade, posolimo i popaprimo, zalijemo bijelim vinom u jednoj posudi i ostavimo da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku,mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavimo na krumpir u peki i poklopimo.

Potom zalijemo vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavimo na zvono od peke i pečemo 50 min. Peku otvaramo nakon 50 min, izmiješamo krumpir i meso te vratimo zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

4. HOBOTNICA POD ČRIPNJOM (PEKOM) 

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje što je specijalitet konobe pizzerie Baladur.

Kako do savršeno mekane hobotnice poput one iz konobe pizzerie Baladur: Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrezati krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premazati domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredati komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširiti hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1 – 1.5 dl). Staviti poklopac na čripnju te je pokriti žarom. Čripnja se peče između 1:15 h i 1:30 h (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila predlažemo je servirati u čripnji, a kao podmetač koristiti okruglu drvenu dasku.

 5. INDIJSKI CURRY SABJI S URAAD DAL KROKETIMA – dašak Indije na jugoistoku Istre

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i indijski curry.

Kako napraviti indisjki curry sabji s uraad dal kroketima: Željenu količinu basmati riže skuhajte u duplo većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjediti vodu i izmiksati zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržiti u dubokom ulju.

6. BUSOLADINI- slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju.

Što je potrebno za busoladine i kako ih napraviti: 1kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol

Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju stavljamo kvasac i šaku šećera. Sastojke preliti mlakom vodom i pustiti da se digne. U jednom lončiću pomiješati 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve sastojke miješati do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrezati na komade veličine prsta na ruci i spojiti krajeve. Busuladine pokriti krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu staviti i zagrijati ostatak ulja. Busuladine pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvaditi i sušiti kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih posuti šećerom prije posluživanja.

7. ISTARSKA MALVAZIJA UROBOROS 2012 – adut vinarije Trapan

Čime će Uroboros oduševiti vaše nepce: Zlatnožuti odsjaj upozorava na način prerade i kvalitetu grožđa, a zelenkasti prelom na mladost i potencijal odležavanja. Lasersko precizan prvi nos naznačava tostirane bademe na maslacu koji prelaze u kaduljasto-kamilično-cvjetne naznake sa zrelom svježinom žutozelenog voća, nakapanog medom od kadulje. U ustima specifikacija voćnosti! Zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje i čajem od kamilice i cvijeta bazge pa posipane prstohvatom kadulje, ružmarina i cvijeta soli, prethode širokom i dugačkom afteru plemenitog gorkog badema. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Tržišna marka vinarije s najviše „over 90“ ocjena i u 2012. ne silazi iz tog ranga.