Želite li postati vlasnik rijetkih knjiga iz 18. i 19. stoljeća?

Knjige su vaša strast, tajni vrt, bijeg od svakodnevnice, izlaz iz briga, bijeg od gluposti, zloće, trivijalnosti.. Uz knjige nikad niste sami, niti trebate naklapanja drugih, vaš svijet, vaša oaza su likovi iz romana, a knjiga vas prati na moru, k doktoru, na izletu, u vožnji tramvajem tako da redovno pogriješite stanicu. Jednostavno ste knjiški moljac i tu nema pomoći.

Godinama vaša kućna biblioteka raste, a od davnih dana uzbuđeno kolekcionirate stare vrijedne primjerke te ponekad ne žalite dati i zadnji novčić za raritetno blago? Ljubav prema knjigama nema cijene, a kao svaka duša istinske finoće, jasno vam je da skupocjene knjige nisu statusni simbol već nasušna potreba duha.

Ako ste u ljubavi prema starim vrijednim knjigama spremni otići korak dalje, tada je ovaj članak stvoren za vas. Donosimo raritetnu listu vrijednih naslova iz 18. i 19. stoljeća, iz zagrebačkog antikvarijata Studio. Klikom na svaki naslov, saznajte više o knjizi. 

1. Sveta govorenja od razlicsiti svetkovina, Adalbert Horvat

Puni naslov ovog vrijednog djela franjevačkog pisca Adalberta Horvata je Sveta govorenja od razlicsiti svetkovina : u kratko sloxena, i s`dopustjenjem stareshinah. Po O. Fr. Adalbertu Horvathu, reda s. o. Franceshka Derxave S. Ivanna Kapistrana prie pripovidaocu, i sadashnjemu iste derxave otajniku, na svitlo izdata.

Djelo je izdano u Budimu pri Kraljevskoj mudroucsnoj skupshtini 1824. godine. Knjiga je  uvezena u tvrdi poluuvez  (karton/koža) sa zlatotiskom na hrptu.

2. De Vita excellentium imperatorum, C. Nepos

Puni naslov ovog djela je: De Vita excellentium imperatorum, recte tandem captui puerorum accommodatus, oder: deutliche, nach dem Begriff der Jugend endlich recht eingerichtete Erklärung des Cornelii Nepotis, Nebst einem dreyfachen Register, accuraten Land-Charten, und einem besonders dazu gehörigen Indice, wie auch einer nützlichen Anweisung für die Jugend. Durchgehend mit grossem Fleiß aufs neue übersehen, von Fehlern gesäubert, und, was die Indices anbetrifft, mercklich verbessert durch Emanuel Sincerum. Djelo  je pisano na latinskom i njemačkom jeziku i to na gotici kao i na latinici. 

Knjiga sadrži jedan bakropis, četiri karte na rasklop te više dekorativnih vinjeta. Ono što je posebno zanimljivo kod ove knjige je i prekrasan dvobojan tisak naslovnice. Knjiga je izdana u Leipzigu 1775. godine.

3. Sermones morales : super totius anni dominicas I-II, Joannis Baptista Campadelli

Puni naziv djela je: Sermones morales : super totius anni dominicas / Joannis Baptistae Campadelli ; ex Italico in vernaculum vulgare Croaticum traducti, et in dua partes distincti Balthasarem Mattakovich I-II. Djelo je prevedeno s talijanskog na hrvatski kajkavski od Baltazara Matakovića, te je izdano u Zagrebu 1770. godine.

Baltazar Matakaović bio je čazmanski kanonik i župnik sv. Marije u Zagrebu. Preveo je tada zabranjene nedjeljne propovijedi i moralne poruke padovanskog župnika Giovannija B. Campadelle.

4. Opus selectum concionum festivalium ordinariarum, Fortunat Švagel

Ova knjiga propovijedi, čiji je puni naslov Opus selectum concionum festivalium ordinariarum, ex diversorum authorum operibus, ad instar apis argumentosae in unum alveare comportatum, textibus S. Scripturae robotarum, ac sententiis ss. patrum exornatum; magno adjumento, Christi autem fidelibus svavissimo spirituali nutrimento expositum et in tres tomos divisum, tiskano je 1761. godine u Zagrebu.  Ova knjiga je prvi svezak propovijedi Fortunata Švagela. Knjiga je uvezena u tvrdi kožni uvez.

Autor djela, Fortunat Švagel (1715, Varaždin — 1767, Virovitica), poznati je franjevac, prigodni latinski pjesnik te propovjednik.

5. Anti-Lucretius sive de Deo et Natura, Melchioris de Polignac & Christoph Gottschedius

Puni naziv ove knjige, tiskane 1748. godine, je Anti-Lucretius sive de Deo et Natura. Libri Novem. Eminentissimi R.E. Cardinalis Melchioris de Polignac Opus Posthumus; Illustrissimi abbatis Caroli D’Orleans de Rothelin cura et studio editioni mandatum. Ad Exemplar Parisinum recensuit et de Poetis Psilosophis, Antiquis aeque ac recentioribus praefatus est 10 Christoph. Gottschedivs. Knjiga dolazi u kožnom uvezu sa zlatotiskom na hrptu, a rubovi su joj stranica obojani u crveno. Knjiga je tiskana na latinskom jeziku.

6. Constitutiones Synodales ecclesiae Zagrabiensis, Maksimilijan Vrhovac

Puni naslov ovog djela pisanog na latinskom jeziku je Constitutiones Synodales ecclesiae Zagrabiensis pro clero dioecesiano recusae et extractu notabiliorum pro jure ecclesiastico novissimo conciliorum ecclesiae hungaricae e collectione peterffiana adauctae. Jussu et authoritate excellentissimi illustrissimi ac reverendissimi domini domini Maximiliani Verhovacz.

Djelo dolazi u tvrdom poluuvez (koža/karton), tiskano je dvostupčano, a tiskao ga je poznati tiskar Francisko Novosel u Zagrebu 1805. godine.

Autor ovog djela, zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, bio je velik ljubitelj knjiga i jedan je od utemeljitelja današnje Nacionalne i sveučilišne biblioteke. Naime, upravo je Vrhovac pozvao na sabiranje svih vrsta starih knjiga i rukopisa. Bio je jedan od pokretača gospodarskog života u Hrvatskoj u početku 19. stoljeća. Među najvažnije njegove pothvate pripada nastojanje za izgadnju prometnih veza koje su trebale povezivati Bansku Hrvatsku s Jadranskim morem, a što je bio osnovni preduvjet za gospodarski napredak Hrvatske. Uređenje liječilišta u Stubičkim toplicama pripada značajnijiem zdravstvenom pothvatu biskupa Vrhovca, a zaslužan je i za uređenje parka Maksimir. Izgradio je i đačko sirotište u Vlaškoj ulici te izdao zakladnicu kojom je omogućio školovanje za 24 siromašna učenika. Vrhovac je bio jedan od prvih začetnika ideje o potrebi ne samo kulturne već i političke integracije svih hrvatskih zemalja.

7. Od svakoga po mallo, Đuro Rapić

Puni naslov ovog vjersko-poučnog djela je Od svakoga po mallo illiti kratko izpiisanje xivota, mucsenisstva, slavae pravih i svetih prijateljah Boxji na korist i vicsnje spasenje ne samo sviu pravo-virni, neggo i bludechih duhssah / s moguchom pomljom sabrano i s’ osobitim trudom skuppito i u illyricski jezik na svitlost dato po o. p. f. Gjuri Rapich iz Gradiskae. Knjiga je uvezena u tvrdi poluvez (koža/karton) s ojačanim rubovima korica. Knjiga je tiskana u Pešti kod Franceska Antuna Eitzenbergera 1764. godine.

Autor djela, Đuro Rapić (Stara Gradiška, 11. IV. 1714 – Đakovo, 19. XII. 1785), je hrvatski pisac, franjevac, propovjednik i lektor teologije. Autor je vjersko-poučnih djela Svakomu po malo iliti predike nediljne zajedno s korizmenima (1762) i Od svakoga po malo iliti kratko ispisanje života, mučeništva i slave pravih i svetih prijatelja Božji (1764). Napisao je i katekizam (prvo, nesačuvano izdanje: Satir obraćen, 1765; drugo izdanje: Satir iliti divji čovik u nauku karstjanskomu ubavistit, uputit, naučit i pokarstit, 1766). Taj se katekizam, u kojem redovnik daje vjersku pouku neukomu Satiru, u književnoj historiografiji interpretira kao polemika protiv Satira iliti divjeg čovika M. A. Relkovića.

8. Nauk od poglavitih stvarih kerstjansko-katolicsanskih, Bernardin Leaković

Puni naziv ovog djela je: Nauk od poglavitih stvarih kerstjansko-katolicsanskih po o. fra. Bernardinu Leakovich, reda s. Francishka, derxave s. Ivana Kapistrana, shtiocu bogoslovice, i xupe sharengradske sluxitelju iztomacsit. Z, dopushtenjem stareshinah, a s, troshkom dobrocsinilacah, na svitlost izdat.

Knjiga je tiskana u Slovima Kraljevske Skupno-ucsnie 1798. godine, a uvezena je u tvrdi, kožni uvez sa zlatotiskom na hrpu. Predlist i zalist su s prekrasnim vintage uzorkom, a rubovi listova u crvenoj boji što joj daje dodatni štih. Unutar knjige se, na početku i kraju poglavlja nalaze prekrasne vinjete.

Kao nabožni pisac i propovjednik Leaković je napisao nekoliko knjiga vjerskoga karaktera, a najčešće se spominju Govorenja za sve nedilje godishnje na sluxbu pripovidaocah, a na korist slishaocah, Nauk od poglavitih stvarih kerstjansko-katolicsanskih, Govorenja za svecsane dneve Boxje, B. D. Marie i svetih, s´nikima priloxitima porad poboxnoga obicsaja te Sacra peregrinatio per sanctam Crucis viam ad montem Calvariae duodecim diversis praxibus illustrata et religionis praesertim accomodata a quodam Provinciae Joanneo-Capistranae sacerdote.

9. Im Herzen von Asien – Zehntausend Kilometer auf unbekannten Pfaden I-II, Sven Hedin

 

 

Ovaj prekrasni putopis slavnog švedskog geografa i topografa kojeg bi preveli kao “U srcu Azije – deset tisuća kilometara nepoznatim stazama I-II” opisuje autorovo punovanje raznim egzotičnim lokacijama poput Tibeta, Indije, pustinje Takla-makan itd. Putopis je tiskan u Leipzigu 1903. godine na njemačkom jeziku i to goticom. Uz atraktivan uvez, knjiga je i bogato opremljena fotografijama, slikama i kartama: sadrži 407 ilustracija, uključujući 154 zasebne i cjelovite slike, 8 ploča u boji i 5 karata.

10. Marko in Jugoslawien, A. Lindgren & A. Riwkin-Brick

Marko in Jugoslawien (u originalu: Marko bor i Jugoslavien) djelo je švedske autorice Astrid Lindgren, autorice kultne Pipi Duge Čarape, s crno-bijelim fotografijama Anne Riwkin-Brick. Sedma je knjiga iz serije Djeca posvuda, koju čini 15 knjiga, a prevedena je na mnoge jezike, uključujući engleski i njemački. ovo izdanje je na njemačkom jeziku i sadrži posvetu i potpis slavne fotografkinje Anne Riwkin-Brick.

Marko, koji je glavni junak ove knjige, živi u Makedoniji u doba Jugoslavije. Ima malenu svinju koja pri posjetu tržnici bježi. Majka objašnjava njemu i njegovom bratu Petoru kako bi je trebali potražiti. Konačno, pronalaze je i provode vrijeme u igri s njom. Došao je Petorov red da brine o svinji, no ona ponovo bježi i gubi joj se trag. U potrazi za svinjom, dječaci svjedoče vjenčanju i drugim događajima, poput pronalaska tajne spilje. Kada su Petor i Marko konačno stigli kući nakon dugog dana, svinja ih je dočekala. Vratila se sama kući.

Izvor objave: antikvarijat Studio

Fotografije: antikvarijat Studio i Pixabay.com