Kuća Petra Preradovića – kulturno blago iz Pitomače

Kuća Petra Preradovića nalazi se u malenom šarmantnom mjestu Grabrovnici, koja je sastavni dio općine Pitomače. Područje općine Pitomače može se pohvaliti i seoskim turizmom koji omogućuje Zlatni klas Otrovanec s jedne strane:

Dok vas s druge strane, preko rijeke Drave, u Križnici, očekuje  predivna netaknuta priroda i naravno, vrhunska hrana u Dravskoj iži Križnica. A to je samo manji dio svega što se nalazi u ovom kraju.

Što sve vidjeti u Pitomači?

Općina Pitomača nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji te sama županija bogata je kulturnim nasljeđem. Posjetite Gradski muzej Virovitica koji se nalazi u novoobnovljenom Dvorcu Pejačević te Kuriju Janković koja predstavlja jednu od najelegantnijih plemićkih ladanjskih kuća na području Virovitičko-podravske županije. Nadalje, iako druga županija, u Koprivničko-križevačkoj županiji smještena je predivna utvrda Stari Grad Đurđevac te svima poznata Legenda o Picokima.

Ovaj kraj nudi iznimne doživljaje za sve avanturiste ali i one osobe koje jednostavno žele mir i uživati u netaknutoj prirodi, vrhunskoj eno-gastro ponudi ali i bogatoj kulturi te književnosti kako bi oplemenili svoj život.

Rodni dom Petra Preradovića u Grabrovnici podignut je u 18. stoljeću. Kuća sama po sebi kao stara građevina posebnog stila za ovaj kraj predstavlja veliku povijesnu vrijednost. U njoj se 19. ožujka 1818. godine rodio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika – Petar Preradović. Kuća je za vrijeme Vojne krajine služila kao graničarska “štacija”.

Nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stoljeća u njoj je bila smještena lugarnica, a zadnjih godina pred obnovu služila je kao skladište poljoprivredne zadruge. Krajem 1962. godine započinje uspješna akcija za proslavu 150-godišnjice pjesnikova rođenja – koja će se navršiti 1968. godine te je ujedno i te godine pjesnikov rodni dom obnovljen. Nakon 50 godina, zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je tijekom 2018. godine renovirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici u kojoj je u uređen suvremeni interpretacijski centar inspiriranog životom i djelom Petra Preradovića.

U  lipnju 2019. godine obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića službeno je otvorena za javnost. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića, a interaktivnim sadržajem mogu se dovršavati pjesme, slagati stihovi o pjesničkim interpretacijama te pregledavati audio-vizualni zapisi o Grabrovnici i pjesniku, preslušavati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesama. Posebno se ističe dvorana ilirizma koja je posvećena Petru kao vojniku, pjesniku te domoljubu. U toj dvorani posebno se ističe replika Petrove generalske uniforme, ploča Muževi ilirske dobi, oslikana na zidu pjesma Zora puca, bit će dana! te knjižnica Nove pjesme.

Koliko traje obilazak?

Obilazak najčešće traje oko sat vremena, uz projekciju filma „Ja, Preradović“, koji traje oko dvadeset minuta. No, on se može produžiti ili skratiti, odnosno prilagoditi sukladno želji i zanimanju posjetitelja. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim i interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izloška “Virtualna Stvarnost“ i holograma Petra Preradovića. Kao zanimljive sadržaje nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama kao i pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te brojnih sadržaja koji će sve posjetitelje oduševiti. Posjet Kući Petra Preradovića toplo preporučamo svim učenicima, jer se kroz igru i interakciju najviše i najbolje uči.

Hologram Petra Preradovića

Zanimljivosti za one koji žele znati više

Autobiografiju Petra Preradovića pročitajte na ovoj poveznici,  saznat ćete mnoštvo zanimljivosti o njegovu odrastanju, njegovu utjecaju na povijesne tokove, kao i na dragocjeni udio u domaćoj povijesti u kome ovaj velikan zauzima istaknuto mjesto. Ono što zasigurno niste znali je poveznica Preradovića s austrijskom himnom. Naime, stihove današnje državne himne Austrije „Land der Berge, Land am Strome“ („Zemljo planina, zemljo na rijekama“) spjevala je Paula Preradović, unuka Petra Preradovića. Austrijska himna jedna od rijetkih u svijetu čiji je tekst napisala ženska osoba, i to “naše gore list”.

Sve informacije o radnom vremenu i rasporedu događanja, lokaciji te kako stići do Kuće Petra Preradovića, pronađite ovdje. 

Što vidjeti i obići u blizini? 

U blizini možete posjetiti prekrasno imanje Zlatni klas u Otrovancu, podrum Vineda u Vukosavljevici ili restoran Royal u Kloštru Podravskom koji u podrumu ima svoju vinsku kapelicu. Poželite li otkrivati kulturne sadržaje, tada možete nastaviti put Virovitice gdje vas čeka novoobnovljeni dvorac Pejačević.

Zanimljivi linkovi – posjeti/zaprati

www.preradovic.eu

www.instagram.com/p.preradovic.poet

facebook.com/petarpreradovic

Fotografije: Kuća Petra Preradovića, instagram

Izvor: Kuća Petra Preradovića