Naslovnica Blog Najljepše suvremene knjižnice svijeta

Najljepše suvremene knjižnice svijeta

Ako ste očekivali u ovom članku klasične knjižnice, na kakve smo navikli od mlađih dana, možda ćete se razočarati. Ove impresivne high tech biblioteke, prije izgledaju kao super moderni labosi i istraživačko znanstveni instituti, negoli knjižnice kojih se sjećamo i kakve volimo.

foto: Pixabay.com

Ljupki vintage dekor upotpunjen stotinama prašnih izdanja sa neizostavnim ljestvama za rijetke ili zaboravljene knjige, uz grobnu tišinu, te atmosferom davno zagubljenog vremena i šarmantnog nereda, u suvremenim bibliotekama više ne postoji.

foto:Pixabay.com

No vremena se mijenjaju, život ide naprijed, potrebe su danas bitno drugačije nego prije i tako u korak s trendovima, odavno kreću i hramovi kulture koji su se modernizirali u skladu s vremenom te se zaodjenuli u neke nove boje. Krenimo tragom najljepših suvremenih svjetskih knjižica, iz preporuke Savjetnika za putovanja:

Piše Vlado Šestan

Najljepše moderne knjižnice

Koliko su knjižnice važan dio modernog društva pokazuje da svake godine Američki institut arhitekata (AIA) i Američka asocijacija knjižnica (ALA) izaberu najbolje nove knjižnice na svijetu. Njihov izbor je ograničen na arhitekte koji imaju licencu u Americi, no djelomično će poslužiti. I mogu reći da je izbor prilično zanimljiv. Vjerojatno za mnoge ne bi ni znali da postoje ako ne istražite web. Parametri prilikom izbora uključuju multi funkcionalnost, utjecaj na okoliš, otvorenost publici te inovativni dizajn.

Za vas koji niste u „onim“ godinama, knjižnice su tiha mjesta sa tisućama knjiga koje uglavnom potječu iz doba prije interneta. Tu ljudi stoljećima dolaze proučavati spise i knjige. Neke knjige se mogu posuditi, a neke koristiti samo u prostorima knjižnice. Oduvijek su bile središte znanja i kulture nekog naroda, države ili epohe. Rijetke knjige su tako bile dostupne svima koje je to zanimalo. Tada, kao i danas nisu zanimale sve pa je to uvijek bilo mjesto za okupljanje intelektualaca i znanstvenika. Iako se misli da je pojavom interneta i on line instant znanja nestala potreba za otvaranjem novih knjižnica u praksi to izgleda drugačije.

Grade se nova spektakularna zdanja kao javni prostori i sve bogate zajednice ulažu u znanje. U knjižnice dolaze sve više ljudi, digitalizirane su te i dalje imaju ulogu središta znanja nekog grada, regije ili države.

Najljepše moderne knjižnice

The Boston Public Library – potpuno redizajnirana knjižnica koja je nekad izgledala poput stare kamene zgrade danas je otvorena prema svjetlu i novim bojama. Auditorium s 340 mjesta je novi dodatak. Godišnje iznajmljuje preko 4 milijuna knjiga. Novi ogranak je East Boston Branch Library.

Najljepše moderne knjižnice

The National Library of Latvia u Rigi – impresivna arhitektura i pravi novi „landmark“ Latvije. Svi katovi su povezani jednim stepenište. Knjige su dijelom donirali stanovnici Latvije. Akcija još traje. U Knjižnici se organiziraju razne izložbe povezane s knjigama. Zadnja brojka je da ima blizu 5 milijuna knjiga i spisa.

Najljepše moderne knjižnice

The Danish Royal Library u Kopenhagenu. Knjižnica čuva sva štampana izdanja u Danskoj od 17.stoljeća i mnoge druge starije. Najveća je knjižnica među Nordijskim zemljama. Među ostalim spisima se čuva prepiska Hansa Christiana Andersena, povijesne mape Polarnog kruga, Islanda i mnogi drugi vrijedni dokumenti iz ove regije.

Najljepše moderne knjižnice

The Library of Alexandria – u povijesti najpoznatija knjižnica svih vremena dobila je novo zdanje. Knjige, manuskripti na papirusu, spašeni dokumenti iz doba faraonskog Egipta su našli dom u ovom novom zdanju. Ona originalna knjižnica je izgorjela prije 2000 godina. Nova je koštala 220 mil$. U sklopu knjižnice je planetarij, kulturni centar te razne dvorane.

Najljepše moderne knjižnice

Jose Vasconcelos Library Mexico City – zdanje u kojem je smještena je jedno od najinovativnijih u svijetu. Spada među najveće javne investicije ove zemlje. Osim knjiga poznata je i po umjetničkim djelima među kojima se ističe skulptura Gabriela Orozca od obojenog kostura kita. Police u knjižnici su otvorene pa izgledaju poput skladišta.

Najljepše moderne knjižnice

National Library Minsk, Belarus – Smatra se jednom od najboljih knjižnica svijeta i svakako jedna od arhitektonski najatraktivnijom. Visoka 22 kata i neobičnog oblika sekstagrama s rombom – teško je opisati. Od otvorenja je turistička atrakcija Minska. U njoj se održavaju izložbe i koncerti. Sadrži preko 8 milijuna komada knjiga i spisa i treća je najveća kolekcija Ruskih zapisa.

Najljepše moderne knjižnice

Delft University of Technology Library, Nizozemska – fascinantan primjer modernog dizajna građevine u savršenom spoju s prirodom i okolišem. Knjižnica je moderna i funkcionalna. Krov je pokriven travom. I može se po njemu hodati pa izgleda s jedne strane poput livade, a s druge je čitava stijena u staklu.

Najljepše moderne knjižnice

The National Library of Singapore – nalazi se u zgradi od 16 katova. Prvu je knjižnicu na tim prostorima osnovao otac modernog Singapura Sir. Stamford Raffles (poznatiji kao izumitelj koktela Singapore Sling). Ova n+moderna zgrada je nastavak tradicije. Ima dvoranu sa 600 mjesta za koncerte i predstave. Oko knjižnice su divni vrtovi orhideja i palmi. Lijep pogled s vrha.

Najljepše moderne knjižnice

Seattle Central Library – moderno zdanje od stakla i čelika je ubrzo nakon otvaranja postalo simbolom Seattlea – najvećeg grada savezne države Washington na zapadnoj obali SADa. Otvoren prostor pun svijetla i zraka u oprečnosti je sa slikom mračnih i tamnih knjižica stare Europe. Koštala je 290 mil$ i smatra se jednom od najvažnijih državnih investicija.

Najljepše moderne knjižnice

Central Library of Vancouver, Kanada – Izgled je inspiriran Rimskim Koloseumom. Masivna građevina zauzima čitav blok. U njoj se, osim što su mjesto našli milijun i pol knjiga i spisa, nalaze trgovine, uredi, dvorane za koncerte i restoran. Jedno je od mjesta okupljanja u gradu i slobodno se može reći na zapadnoj obali Kanade.
Osim nabrojanih knjižnica postoje još mnoge druge ništa manje atraktivne. Svijet, a naročito univerziteti, ulažu ozbiljna sredstva u knjižnice. Biraju se najpoznatiji arhitekti. Najljepše moderne knjižnice su ubrzo nakon otvaranja postale prepoznatljivim simbolima grada i države.

Ono što su nekada bile crkve danas su knjižnice, jer znanje je uvijek najvažnije i ono pokreće svijet.

Travel Advisor. eu

NAJČITANIJE

Velika družina – nastavak serijala putopisa Saše Pjanića

Za Explore Croatia piše piše Saša Pjanić, nagrađivani hrvatski autor, fotograf i putopisac, dobitnik Grand Prix Marko Polo 2016 za najbolju foto – putopisnu reportažu u Hrvatskoj....

„100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“

  25 godina tradicije iz biblioteke Gastronaut - 25. izdanje knjige Restaurant Croatica: „100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti za 2020/2021 godinu" izaći...

Put ekstaze na Velebitu – pronađite svoj Zen!

Put ekstaze  je mogućnost da oslobodite život u sebi. Da prodišete punim plućima i oslobodite se obrazaca i blokada koje Vas ograničavaju u življenju...

Novo sjajno mjesto za druženje s knjigom

Fraktura je proslavila osamnaesti rođendan otvaranjem knjižare! Najbolja literatura, slogan je i program knjižare u kojoj se mogu pronaći izdanja Frakture, izabrana izdanja drugih...

Fuliranje Jungle – carstvo dobre hrane i glazbe

Carstvo dobre hrane & glazbe & hladovine na Strossmayerovom trgu Vrućina se otela kontroli i svi su u potrazi za hladovinom, a najbolja i najgušća...

Zagreb i ove godine postaje centar Mediterana

Na Strossmayerovom trgu u Zagrebu ove se godine održava drugi Ritam Mediterana, festival boja, okusa, mirisa i zvukova mediteranskih država. Ovim festivalom Zagreb će...

PRATITE NAS

6,519ObožavateljiLajkaj

IZDVOJENO

Fuliranje Jungle – carstvo dobre hrane i glazbe

Carstvo dobre hrane & glazbe & hladovine na Strossmayerovom trgu Vrućina se otela kontroli i svi su u potrazi za hladovinom, a najbolja i najgušća...

Zahvaljujući Koheziji do kvalitetnijeg života – primjer Opće bolnice Varaždin

Kohezijska politika, oko koje se trenutno na najvišoj političkoj razini Europske unije „lome koplja“, pri programiranju iduće financijske perspektive (2021-2027), stanovnicima Hrvatske, a naročito...

U Hrvatskoj trenutno boravi više od pola milijuna turista!

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), 11.srpnja 2020.,  u hrvatskim...

Put ekstaze na Velebitu – pronađite svoj Zen!

Put ekstaze  je mogućnost da oslobodite život u sebi. Da prodišete punim plućima i oslobodite se obrazaca i blokada koje Vas ograničavaju u življenju...

Novo sjajno mjesto za druženje s knjigom

Fraktura je proslavila osamnaesti rođendan otvaranjem knjižare! Najbolja literatura, slogan je i program knjižare u kojoj se mogu pronaći izdanja Frakture, izabrana izdanja drugih...