Daruvarska vinska cesta – priča o vinskim putevima i Martinju na ovim prostorima

Ako krenete prema Daruvaru, od brojnih sadržaja koje ovaj kontinentalni biser razvija, mnogi će se zaustaviti i detaljnije istražiti Daruvarsku vinsku cestu.  Pred nadolazeće Martinje u Daruvaru, donosimo mali 
vodič za snalaženje, tragom mirisne kapljice i bogate ponude vinskih puteva Daruvara, te vas pozivamo da ih istražite.

foto: R. Vuković

Znate li da se u Daruvaru uživalo u mirisnoj kapljici još u rimsko doba?

Da je Daruvar od rimskog doba poznat po vinima, svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom “Vas diatretum Daruvarense”, koji je pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi. Godine 2008. u Daruvaru je osnovana prva vinska cesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – Daruvarska vinska cesta, koja se sastoji od sedam različitih, jedinstvenih punktova. 
Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, zbog toga što pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo.

foto: R. Vuković

DARUVARSKA VINSKA CESTA: ŠTO VIDJETI, KAMO OTIĆI, ŠTO PROBATI?

OPG Matej Kovačević

Ako želite isprobati ponudu  graševine, mirisni traminac, chardonnay, cabernet sauvignon, crni pinot..svratite u ovaj OPG koji prima 40 gostiju u “štalici”, 15 gostiju u “kušaonici”, 60 gostiju na otvorenoj terasi, 4 gostiju na noćenju. Dodatno možete pogledati etno izložba, tradicijski obrt bačvarstvo, ili isprobati vožnju seoskim kolima kroz vinograd. Obitelj Kovačević bavi se proizvodnjom grožđa i vina kroz 5 generacija. Godine 2003. je registrirano za proizvodnju grožđa i vina, a od 2008. godine se ovo obiteljsko gospodarstvo bavi i agroturizmom. 


foto: OPG Kovačević

Na gospodarstvu uređenom u tradicionalnom stilu slavonskih vinara pružaju se usluge seoskog turizma: uz prethodne najave organiziraju se kušaonice vina, prigodne proslave, ručkovi i večernja druženja. Gospodarstvo pruža mogućnost noćenja u sobi i apartmanu koji izgledom podsjećaju na sobe naših baka: starinski namještaj, rukom vezena posteljina. Gospodarstvo ima i uređen oldtimer traktor iz 50-ih godina prošlog stoljeća sa spremnikom za vino. Ovo obiteljsko gospodarstvo brižljivo njeguje 1,9 ha vlastitih nasada vinograda.

Kontakt: Franje Kuhača 49, Daruvar
Mob: ++385 99 578 1927
E-mail: [email protected]
www.daruvar-vinarija-kovacevic.hr  

Badel 1862 d.d.- Vinarija Daruvar, dvorac Janković

Na usluzi nepcu: graševina, sauvignon, rajnski rizling, chardonnay, predikatna vina, kapaciteta 40 gostiju.


foto: Badel 1862 d.d.

U Vinariji Daruvar, dočekati će vas ostaci iz rimskog arhiva, arhiva vina, muzej vinske opreme, prodaja suvenira Vina Vinarije Daruvar Badela 1862 d.d. dolaze iz “zlatnog podruma” dvorca Janković, kojeg je gradio grof Janković od 1771. do 1777. Tu je idealan prostor za dozrijevanje vrhunskih i kvalitetnih vina, ali i reprezentativna kušaonica i vinoteka. Zanimljivo je da su zidovi podruma ukopani nekoliko metara u zemlju stoga je temperatura i ljeti i zimi ujednačena i kreće se između 10 i 14 °C. Mnoga priznanja i medalje koje su osvojila vina Vinarije Daruvar na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima posljednjih godina, svrstavaju ovu vinariju u “zlatnu vinariju”. U ovim baroknim prostorima možete kušati vina grofovskog podrijetla uz stručno vodstvo enologa.

Kontakt: Ivana Gundulića 1, Daruvar
Tel: ++385 43 331 943
Mob: ++385 98 208 378   

Vinarija Lotada

Vina: graševina, chardonnay, pinot crni, traminac.

foto: Vinarija Lotada

Kapaciteti: 70 gostiju, dodatna ponuda, prodaja butelja pakiranih u poklon paketima, izrada etiketa za boce vina s logotipom po vašoj želji za posebne prigode, poslovne partnere, svadbene svečanosti, proslave obljetnica i sl. Obrt “Lotada” posluje od 1996. godine kao obiteljski obrt, čiji su vlasnici Adela i Oto Lneniček diplomirani agronomi vinarsko-vinogradarskog usmjerenja. Vinogradi, podrum i kušaonica smješteni su u poznatom vinogradarskom kraju, gdje su plemenitu lozu sadili još u rimsko doba. Podrum kapaciteta 200 000 l opremljen je suvremenom opremom za preradu, čuvanje i punjenje vina čime se postiže visoka kvaliteta vina priznata dodjelama zlatnih odličja na mnogim izložbama vina. Obrt “Lotada” nudi degustacije vina organizirano za grupne posjete u prostoru za kušanje vina uz stručni komentar enologa.

Kontakt: Daruvarski vinogradi 82, Daruvar
Tel/Fax: ++385 98 1670 264
E-mail: [email protected]
http://www.vinarija-lotada.com/   

OPG Voborski

Kapacitet OPG: Primaju 18 gostiju u prostorijama “kule”, 20 gostiju na otvorenom, a dodatno možete vidjeti izložbu starog oruđa za obradu vinograda. Možete uživati u graševini i frankovki.

foto: Damir Bakarić

Obitelj Voborski bavi se proizvodnjom grožđa i vina te je nastavila dugogodišnju tradiciju njegovanja nasada vinograda obitelji Vezmar, na površini od 1,5 ha. Neki trsovi stari su od 50-80 godina i daju vina izvrsne kvalitete. U središtu vinograda nalazi se kamena građevina – tvrđava i vidikovac poznata kao “Vezmarova kula” sagrađena 1960. godine. S njene terase prostire se prekrasni pogleda na grad Daruvar, kao i na daruvarske vinograde.

Kontakt: Svibanjska 14, Daruvar
Mob: ++385 99 2179 568
E-mail: [email protected]   

Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar

Vina: graševina, sauvignon, rajnski rizling, chardonnay, predikatna vina, sa kapacitetom od  60 gostiju, a u dodatnoj ponudi možete pronaći diskont vina.


Foto: Badel 1862 d.d.

Daruvarsko vinogorje prostire se na pitomim obroncima Bilogore, Papuka i Psunja na nadmorskim visinama od 150 do 240 m. Ovdje na više od 160 ha u Donjem Daruvaru i Đulovcu Badel 1862 d.d. – Vinarija Daruvar uzgaja preporučene sorte vinove loze za ovo podneblje. Najzastupljenija je sorta graševina, potom chardonnay, rajnski rizling i sauvignon.


foto: R. Vuković

U Donjem Daruvaru pored samog pogona Vinarije, na uzvisini iznad nepreglednih redova vinove loze, obilježavaju se vinske svetkovine. Uz bogatu eno i gastro ponudu daruvarskog kraja predstavljaju se pradavni pučki običaji Sv. Vinka i Sv. Martina. Na vinogradarskim lokalitetima Đulovca i Donjeg Daruvara postoji mogućnost kušanja vina na otvorenom u samoj blizini vinograda, boravak u prirodi, a isto tako i doživjeti radost i veselje berbe.

Kontakt: Bjelovarska 66, Donji Daruvar
Mob: ++385 98 208 378
E-mail: [email protected]  

 Kavana Queen


foto: Kavana Queen

Kušajte različita vina daruvarskog vinogorja, u kavani koja prima do 130 gostiju i degustirajte lokalne specijalitete ili jela češke kuhinje. Poznata kvaliteta u usluživanju toplih i hladnih napitaka, pripremanja i posluživanja hladnih i toplih jela, dostava hrane po narudžbi (catering služba), mogućnost organiziranja raznih skupova i domjenaka u vlastitom prostoru.

Kontakt: Svačićeva 14, Daruvar
Mob: ++385 98 564 065
www.kavana-queen.hr  

BIOGAL SIRANA – uz  vino, isprobajte najbolje sireve na ovim prostorima

Sir u ponudi: kozji i kravlji (svježi, polutvrdi, tvrdi, dimljeni, u uljima, sa začinskim biljem…)

foto: R.Vuković

Mogućnost razgledanja proizvodnje sira, sa kapacitetom do 60 gostiju, čini BIOGAL, posebnom siranom koja  preko 20 godina proizvodi vise od 20 vrsta sireva i jednako toliko godina ugađa kupcima diljem Hrvatske, nudeći im mliječne proizvode visoke kvalitete. Predanim radom, poštivanjem tradicije svojeg kraja i korištenjem mlijeka proizvedenog isključivo na malim gospodarstvima pod kontroliranim uvjetima, nastaju vrhunske sirne delicije, koje su nosioci brojnih priznanja.
Zahvaljujući povjerenju kupaca Biogal danas u svojoj proizvodnoj paleti ima više od dvadeset različitih proizvoda, pod svojom robnom markom.

Sirana Biogalfoto: Sirana Biogal

Kontakt: Milke Trnine 20, Donji Daruvar
Tel: ++385 43 334 222
Mob: ++385 98 700 722
E-mail: [email protected]    

MARTINJE U DARUVARU – DOĐITE NA VINSKU FEŠTU 

Daruvarski kraj, bogat seoskim domaćinstvima, ukusnom gastronomijom, eko etno baštinom, štovanjem običaja, vinskim podrumima i bogatim vinogorjem sa mirisnom kapljicom i ove jeseni očekuje vas na najvećoj proslavi u čast mlade kapljice – Martinju:

Daruvarska vinska cesta
foto: R.Vuković

 Oprostimo se od jeseni, 10.studenog 2018., na Trgu kralja Tomislava

 Martinje je duboko ukorijenjen u mirisne obronke i vinograde sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, te se svugdje na kontinentu Lijepe Naše obilježava na različite načine a ponajviše pjesmom, izvrsnom hranom, mladim vinom i dobrom atmosferom jesenskog slavlja. 

Pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog, u Daruvaru se slavi s punom pažnjom i štovanjem običaja. Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na središnjoj ceremoniji krštenja mošta, koja se odvija na gradskom trgu.

Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zadruge, punktova Daruvarske vinske ceste i ukusna gastro ponuda, te se održava tradicijski ceremonijal “krštenja mošta” uz popratni kulturno-umjetnički program.

Najpoznatiji vinari i vinogradari daruvarskog kraja svojega zaštitnika, svetog Martina, osim u svojim vinarijama i podrumima, slave i na središnjoj ceremoniji upriličenoj na glavnom gradskom trgu. Štandovi se pretvaraju u raskošnu paletu vinske bajke i autohtonih domaćih proizvoda, a ne manjka ni smijeha i zabave jer se prema pučkom običaju uz obaveznu nazočnost svetog Martina, održava šaljivi ceremonijal krštenja mladog vina i kulturno-umjetnički program. Možete se zabaviti ali i upoznati brojne daruvarske znamenitosti.

Fotografije: Ratko Vuković, Darko Bakarić, Sirana Biogal, fotografije Martinje: Predrag Uskoković
Naslovna: Ratko Vuković 

Daruvar-logo_LJUBICASTI_web

Info: Visit Daruvar – Papuk

Facebook