Može li se za Badnjak bez bakalara? Pronađite riznicu savršenih recepata

(Recepti su u svakom linku ispod teksta)
Badnjačka večera označava ujedno i kraj višednevnog ili višetjednog posta koji od zemlje do zemlje počinje u različito doba. Kod susjeda Slovenaca je to već oko sredine Studenog a u Poljskoj je to prvi dan Adventa. Badnjačka je večera također posna odnosno jede se riba umjesto mesa. Mnogi danas pričaju o postu ali smisao mu se među većinom odavno izgubio i malo se tko njega danas i pridržava. Također, naša je zemlja među malobrojnijima u Europi u kojoj većina u svrhu posne badnje večeri njeguje običaj pripreme i konzumiranja ribe.

U kontinentalnoj Hrvatskoj mnogi iz djetinjstva pamte badnjačkog šarana koji se kupovao živ i ostavljao danima u kadi ili velikoj kanti kako bi se očistio od mulja do Badnjaka.Šaran mnogima baš i ne prija posebno, zbog masnog mesa nakupljenog u brzinskom predbožićnom tovljenju a ubijanje ribe je bio dodatan problem. Neki stariji ljudi i danas inzistiraju na šaranu kao tradicionalnom jelu Badnje večere ali većinom se zemlje proširio običaj pripreme sušenog bakalara koji je pak uobičajen u Dalmaciji, iako bakalar nije tipična dalmatinska riba.

Sušene ribe ima više vrsta i nije svaka sušena i/ ili usoljena riba odmah i bakalar iako se često pod tim nazivom i – skupo – prodaje. Bakalar je također i oslić (odnosno oslić je jedna od riba iz obitelji Bakalara). Kod nas se oslić naziva i mol i magarčić. U njemačkom se jeziku Bakalar razlikuje i načinom konzerviranja te se pod nazivom Stockfisch prodaje samo riba sušena na zraku (na kolcu – Stock) a pod nazivom Klippfisch (koja se sušila na stijenama) se prodaje riba koja je prije sušenja i posoljena kako bi izgubila vodu. Na ove se načine konzervira i još neke – jeftinije – vrste riba i ponegdje kod nas lažno prodaje pod imenom bakalar. Pravi je bakalar poskupio zbog prevelikog izlova i tako izgubio svoj image jela siromašnih.

Ono što je kod pripreme bakalara nezgodno je to da je bakalar potrebno, ovisno o veličini, barem 24-30 sati namakati u vodi kako bi omekšao. Ako je prethodno i posoljen, potrebno je tu vodu nekoliko puta i mijenjati kako bi se izvukla sol. Važno je zapamtiti i da je to potrebno raditi na što hladnijem mjestu i po mogućnosti s vodom koja nije jako klorirana (kao npr. zagrebačka). U dodiru s klorom, meso ribe poprima gorki okus.

Tko sve to ne želi ili nema vremena, kome smeta tipični jak miris i čišćenje kostiju, ili pak onima kojima je bakalar preskup, preporučamo uzeti svježeg oslića ili sardele ili neko od jela koje smo ovdje pripremili.

Otkrijte carstvo raskošnih recepata sa portala Okusi.eu, upoznajte dimenzije ribe kakvima se niste nadali i začinite ove blagdane inovativnim idejama!

www.okusi.eu/recipe/recept-juha-slanutak-bakalar/

www.okusi.eu/recipe/fis-paprikas-na-gradiscanski-nacin-ili-papricirana-riblja-juha/

www.okusi.eu/recipe/tartari-od-tune-ippei-uemura/

www.okusi.eu/recipe/bruschette-sa-skusom/

www.okusi.eu/recipe/srdele-marinirane-na-dalmatinski-nacin/

www.okusi.eu/recipe/sardele-marinirane-na-venecijanski-nacin/

www.okusi.eu/recipe/incuni-u-marinadi/

www.okusi.eu/recipe/polpete-cufte-srdele-umak-rajcica/

www.okusi.eu/recipe/pogaca-iz-komize/

www.okusi.eu/recipe/pecena-riba-riza-sparoge/

Izvor i fotografije: Okusi.eu