Lumblija – čuvar sjećanja i ljepote otoka

Donosimo kratak zapis o korčulanskoj lumbliji, tom neobičnom jelu koje se jede za blagdan Svih svetih. Toj vremešnoj dami čiji recept odolijeva stoljećima: nema studenta, đaka, ili korčulanskog iseljenika, a da mu lumblija nekako nije doletjela, doplovila, dovezla se,  pomno upakirana u foliju noseći u sebi neodoljivog mirisa kojeg otočani mogu nepogrešivo detektirati, a koji u sebi sadrži neobjašnjivu esenciju istovremene tuge i ljepote otoka.
Jer kad je Korčula u pitanju, te dvije emocije su neraskidivo isprepletene.

178039_332256983525331_68135103_ofoto: TZO Vela Luka 

Na našem prekrasnom otoku Korčuli, blagdan Svih svetih se svetkuje posebnom unikatnom poslasticom koja stoljećima šapće priču o burnoj povijesti otoka i jednoj ljubavi.

Blato na Korčuli. foto TZG Korčula

Ne oublie pas – Blaćani ne zaboravljaju ovaj gastronomski slatki unikat koji je prema predaji nastao davne 1811 godine u Blatu na Korčuli. Već više od 200 godina, ovaj tradicionalni kolač se spravlja po izvorno sačuvanoj recepturi za blagdan Svih svetih.

foto: TZG Korčula

Lumblija je kolač koji se spravlja od posebnih sastojaka a koji se polako počinju prikupljati preko ljeta . Jedinstvena aroma ovog kolača sastoji se od oraha, limuna, suhica, barema i oraha, a peče se u čast sjećanja na najmilije. Po sastavu i strukturi spada u trajni kolač, te se može bez problema konzumirati i do nekoliko dana od priprave.

Lumblije 08 032 (1)
foto: TZO Blato

Priča o nastanku lumblije stara je više od 200 godina. Brojna Napoleonova osvajanja nisu zaobišla ni Dalmaciju, te je po ukidanju Dubrovačke republike, francuska vojska zauzela otok Korčulu koja je potom pripojena kotaru Dubrovnik. Francuzi se nisu dugo zadržali na otoku, svega 9 godina, te je tako 1811 otok prešao pod vlast engleske krune.Prema legendi otoka Korčule, lumblija je rezultat tužnog ljubavnog rastanka. Kako su francuzi naselili otok Korčulu, tako se u mjestu Blato rodila ljubav između mlade mještanke i francuskog vojnika pekara.

Kada su Francuzi morali bježati pred Englezima, zaljubljeni vojnik na rastanku poklonio je svojoj voljenoj otočanki kolač uz poruku: n oublie pas (ne zaboravi). Slatki kolač tako je postao nadomjestak gorkom rastanku u spomen na veliku ljubav otočanke iz Blata i mladog francuskog vojnika. Ražalovana djevojka je zaključila da je naziv prekompliciran, pa se nekako uvriježila lumblija, kao inačica njegove lijepe i tužne poruke.

Priča dostojna filmskog scenarija, franšize ili u najboljem slučaju izvrsne promotivne razglednice otoka.

foto: TZG Korčula

Osim što se rado degustira kao poslastica za trpezom, ovaj kolač kao simbol ljubavi i svojevrsni čuvar sjećanja je otplovio, preletio i preputovao gotovo cijeli svijet – blatske i veloluške obitelji ga šalju svojoj rodbini u Australiju, Ameriku, i svugde gdje žive raseljeni blaćani i velolučani. Čuvar uspomena i sjećanja na obitelj i najdraže tako se nametnuo kao nezaboravan dio identiteta otoka.
Ako se odučite na posjetu prelijepoj Korčuli, svakako ga isprobajte!

A u međuvremenu posjetite i neke od čudesnih otočkih plaža koje brojni portali svrstavaju među najljepše hrvatske plaže.

Dobro došli na Korčulu!

Naslovna fotografija: TZG Korčula, arhiv

Tekst: Anita Žuvela Hitrec