Lijepa zelena šetnica prepuna kulturnih otkrića – prošećimo Petrinjom

Dolaskom zlatnih jesenskih dana, nakon ljetnih sparina koje su nam priječile brojne aktivnosti na otvorenom, pozivamo vas da prošećete najljepšom šetnicom ovog dijela sisačko moslavačkog kraja, nadomak Zagreba.
Otkrijmo petrinjsku šetnicu, romantičnu stazu koja vodi u nekoliko smjerova.
Ova prekrasna šetnica vodi vas do gora i šuma ili se može zaustaviti u samom gradu.
Izbor je vaš a prijedlog naš :). Stoga krenimo u istraživanje.

Ako dođete u Petrinju, prvo pronađite kružno rekreativno-poučnu stazu s polazištem od novog mosta na Petrinjčici koja vodi uzvodno lijepim perivojem – šetalištem Josipa Kajetana Knežića. Na ovoj polaznoj točki šetnice, Petrinjci se sa sjetom sjećaju nekadašnjeg starog mosta koji je krasio ovaj dio grada i nekadašnje kapele Svetog Ivana Nepomuka.

Priroda je svojom veličanstvenom i nesebičnom ljepotom bogato obdarila ovaj kraj, a umijeće ljudske ruke znalo ga je obogatiti skladnim građevinama iz dalje i bliže prošlosti. Nedaleko od novog mosta, nekoliko je urbanih vila i secesijska zgrada gradske munjare iz 1912., godine koja je bila izvorom električne energije u prvoj polovici 20. stoljeća.

Petrinja ima vrlo atraktivnu kružnu pješačku stazu koja vodi šetače po različitim zelenim terenima i pravi je doprinos zdravom načinu života. Njezina puna dužina je 6,6 km, no šetači sami biraju rutu i time dužinu šetnice koju žele prijeći. Od polazišta kod mosta na Petrinjčici u Gupčevoj ulici ide se nasipom, onda se penje na šumovite i vinorodne brežuljke s kojih se na više mjesta pruža lijepi panoramski pogled na grad i prolazi se pored nekoliko kulturno-povijesnih znamenitosti poput starih groblja sv. Roka i sv. Trojstva te spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Za obilazak šetnice valja pratiti žute oznake lista lipe srcolika oblika koji je prepoznatljiv vizualni simbol Petrinje kao maloga grada velikoga srca.

Možete obići neke kulturne i turističke znamenitosti i atrakcije u sklopu šetnice

Petrinjska šetnica ima i nekoliko varijanti obilazaka ukoliko želite vidjeti različite sadržaje i stoga možete na mnogim mjestima skrenuti s glavne rute kao kada prijeđete preko drugog po redu mosta i prošetate do obližnjeg Atelijera Žilić, akademskog slikara Davora Žilića, koji s ljubavlju oslikava petrinjsku svakodnevnicu, njezine pejzaže, a jedan od dragih motiva slikara je i obližnja Petrinjska šetnica… Ili navratiti do novotvorene kušaonice slatkog vina, likera, meda OPG-a Dvorneković, u ulici Milana Makanca gdje se nedaleko nalazi i lončarska radionica Val vlasnika Valentina Valenta.  Na šetnici uvijek možete sresti rekreativce, profesionalci svoje sadržaje mogu pronaći na sportskim terenima tik uz nasip, dok obližnji ugostiteljski objekti nude finu hranu po umjerenim cijenama. 

RIJEKA PETRINJČICA

Rječica Petrinjčica izvire u vršnim dijelovima Zrinske gore na visini od 560 m., a nakon 36 km hirovitog toka ukroćena je 2 km dugim nasipom kroz grad koji ukrašavaju bagremi, lipe i klupe za odmor i predah. Osim što u ovoj rječici možemo pronaći 20 vrsta riba koje su karakteristične za gorske rijeke, u njoj obitava nekoliko zaštićenih vrsta životinja – čak osam vrsta ugroženih i zaštićenih riba. Šećući njezinim obalama, omiljenom Petrinjskom šetnicom i ne pomišljamo da Petrinjčica u sebi krije neizmjerno bogatstvo prirodnih raznolikosti. Uređeni vodotok usporavaju slapovi, a vizualno uljepšavaju mostovi, a cijeli ovaj krajobraz Petrinjčica i njezino porječje predstavljaju raznoliki prirodni rezervat s nalazištima okamina iz razdoblja mezozoika, a drvoredi lipa svojom brojnošću i prepoznatljivim mirisom potiču Petrinjce da s ponosom govore o Petrinji kao gradu lipa.

BOLNIČKI MOST

Kod četvrtog i posljednjeg mosta na šetnici nasipom uz Petrinjičicu, možete nastaviti ravno i tada dolazite do bolnice dr. Ivo Pedišić, u čijem se okruženju nalazi zgrada nekadašnje Vinogradarsko-voćarske škole iz 1893. godine.  Neposredno uz bolnicu, podignuto je spomen-obilježje masovne grobnice u sjećanje na hrvatske branitelje Domovinskoga rata koji su stradali 16. rujna 1991. godine. Kod bolničkog mosta šetnica vodi na desno uz brdo, do slijedećih znamenitosti. 

GROBLJE SV. ROKA

Najstarije petrinjsko groblje u predjelu zvanom Zebinec, krasila je kapela svetoga Roka podignuta kao zavjet protiv kuge. Oko kapele nalaze se najstariji grobovi s impozantnim spomenicima iz 18. stoljeća. Na mjestu drvene kapele iz davne 1696. godine podignuta je 1823. godine zidana postbarokna kapela. Mala građevina koja je bila spomenikom kulture A – kategorije, srušena je 19. ožujka 1992. godine u vrijeme okupacije Petrinje. Gradnja nove kapelice započinje u srpnju 2016. godine prema projektu arhitekta Davora Salopeka i u potpunosti je zadržala prijašnji izgled.

Dana 16. rujna 1991. godine, neprijateljske vojne formacije u oružanom napadu zarobile su i razoružale 27 pripadnika MUP-a i ZNG-a Republike Hrvatske kod Vile Gavrilović. Vijest o nemilosrdnom zločinu i ubojstvu, donijeli su preživjeli branitelji koji su izbjegli smrt. Taj događaj ostao je zabilježen u povjesnici Petrinje kao dan velikih razaranja grada i teškoga ratnog zločina.

PANORAMSKA TOČKA

Na vinorodnoj uzvisini širi se pogled na grad. Stari Petrinjci bavili su se vinogradarstvom i podrumarstvom još u 18. stoljeću i ispjevali brojne pjesme od kojih je najpoznatija Vijala se bijela loza vinova. Današnji vinogradari Petrinjskoga vinogorja njeguju proizvodnju starih sorti kao što su petrinjska dišeća ranina bijela i petrinjski ovnek.

KAPELA SV. ILIJE

Od davnina u petrinjskom vinogorju, u predjelu zvanom Ćirov brijeg, izgrađena je kapelica posvećena svetom Iliji proroku. Svakog 20. srpnja na Ilinje, održava se sveta misa pod kapelicom, a pritom se okupljeni vjernici spuste do groblja Sveti Rok.

Kapelu svetoga Ilije podigla je obitelj Gavrilović kako bi ovaj svetac čuvao njihove vinograde od vremenskih nepogoda. Kapela je srušena tijekom ožujka 1992. godine u vrijeme okupacije Petrinje, a obnovljena je 2009. godine.

PETRINJSKI VODOVOD

Gradnja petrinjskoga gradskog vodovoda počela je 1912. godine u vrijeme gradonačelnika Dragutina pl. Šimončića kada je zahvaljujući uspješnom gospodarenju gradskoga zastupstva, odlučeno da je vodovod najpotrebnija investicija u gradu. U lipnju 1913. godine vodovod je svečano pušten u rad.

IZVOR JELEN

Proplanak sa stoljetnim hrastovim šumama lokalno je poznat kao Popova šuma, a idealno je odredište za opuštanje i odmor nakon duže šetnje. Tu je izgrađen jedan od mnogobrojnih petrinjskih izvora sa skulpturom jelenove glave.

KAPELA PRESVETOGA TROJSTVA

Ponad grada na 183 metara nadmorske visine, nalazi se kapela Presvetoga Trojstva na istoimenom starom petrinjskom groblju. Prva poludrvena kapela izgrađena je 1710. godine, a 1832. godine zamijenjena je zidanom građevinom u postbaroknom stilu. Kapela koja je bila spomenikom kulture A – kategorije, srušena je 19. ožujka 1992. godine u vrijeme okupacije Petrinje. Kapela je obnovljena 2011. godine.
Sa ovoga mjesta za vedrih i sunčanih dana, vidi se Sisak i vijugava modrozelena Kupa.

LOKACIJA PIGIK

Izletište Pigik Petrinjci su nazvali po gospodarskoj manifestaciji Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva – PIGIK koja se održala 1965. i 1966. godine. Tijekom 19. st na ovoj lokaciji bila je gradska streljana na kojoj je vježbao i natjecao se i ban Josip Jelačić, zapovjednik I. banske pukovnije. U prvoj polovici 20. stoljeća u tadašnjem vinarskom podrumu ukopanom u zemlju, nalazila se ledana, a u drugoj polovici 20. st. Pigik je postao popularno petrinjsko izletište. Hotel Gavrilović izgrađen je 1987. godine i otvoren uoči Univerzijade ’87., a uništen u vrijeme Domovinskoga rata 1991. godine. Danas se na ovoj lokaciji možete okrijepiti u ugodnom ambijentu lokala Petrus s popratnim dječjim igralištem te rekreirati na tenis terenima i sportskom balonu dok u neposrednoj blizini možete pronaći i smještaj u kući za odmor s bazenom Villa Nina vlasnice Nevenke Rajković. 

GRADSKO KUPALIŠTE

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, na uređenom vojnom kupalištu u blizini ušća Petrinjčice u Kupu, učenici petrinjskih škola učili su osnove plivanja. Prvo uređeno kupalište otvoreno je 1902. godine, a potom kao stalno gradsko kupalište 1921., godine. Današnja zgrada gradskoga kupališta izgrađena je 1942. godine.
U sklopu akcije Zeleni cvijet 2013., godine, Gradsko kupalište proglašeno je najljepšim kupalištem na području Sisačko-moslavačke županije.

Popularno okupljalište Petrinjaca i gostiju koji uživaju u bistro–zelenoj Kupi i u brojnim rekreativnim sadržajima. Omiljene su ljetne vožnje čamcima po Kupi, kupanje, za ribolovce uvijek avanturističko pecanje, odbojka u pijesku, uz brojne manifestacije koje se ovdje održavaju: Fišijade, Ljeta u Petrinji, moto susreta, Biciklijade do natjecanja u kajaku i kanuu na mirnim vodama u sklopu najveće gradske manifestacije Lovrenčevo u Petrinji. Kupa je kod Petrinje široka i mirna rijeka koja čistom vodom i ljepotom uređenih obala plijeni poglede i poziva prolaznike da se zaustave.

PETRINJSKA UTVRDA

Na lokalitetu, nedaleko od ušća Petrinjčice u Kupu, 1592. godine utemeljena je nova Petrinja pod nazivom Yeni Hisar (Novi grad). Turski vojskovođa Hasan paša Predojević podigao je utvrdu 1592. godine. Kršćanska vojska prvi put osvaja petrinjsku utvrdu 10. kolovoza 1594. godine na blagdan sv. Lovre, zbog čega je ovaj svetac kasnije proglašen zaštitnikom grada Petrinje. Od 1595. godine utvrda ostaje trajno u kršćanskim rukama. Od tada je petrinjska tvrđava organizirana kao središte petrinjske kapetanije, koja se nalazi pod hrvatskom vlašću i postaje ključnom točkom obrane petrinjsko-sisačkoga Pokuplja.

Više informacija pronađite na: petrinjaturizam.hr

www.facebook.com

FOTOGRAFIJE: Turistička zajednica grada Petrinje